Υπόθεση Ισπανών και Άγγλων το Σούπερ Καπ Ευρώπης
i

©printscreen

Υπόθεση Ισπανών και Άγγλων το Σούπερ Καπ Ευρώπης

Ιάσονας Τσίλης 18:54 - 16.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:13 - 14.08.2024

Τα τελευταία χρόνια οι ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο του υπερπρωταθλητή Ευρώπης είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ισπανικές και αγγλικές και ο φετινός τελικός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η κάτοχος του Champions League, Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει την κάτοχο του Europa League, Σεβίλλη στο «Γ. Καραϊσκάκης» (16/08, 22:00), με φόντο τον τίτλο του υπερπρωταθλητή Ευρώπης.

Ο εν λόγω τίτλος, δεν έχει την ίδια αίγλη με τα τρόπαια του Champions League και του Europa League, λόγω του ότι κρίνεται μόλις σε ένα παιχνίδι και γίνεται πάντοτε γύρω στα μέσα Αυγούστου με τις ομάδες να είναι ανέτοιμες και σε κάποιες περιπτώσεις να το αντιμετωπίζουν ως ένα πολύ δυνατό φιλικό πριν από την έναρξη της σεζόν.

Παρ'όλα αυτά δεν παύει να είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος και στο παρελθόν μας έχει προσφέρει ορισμένα αλησμόνητα παιχνίδια.

Η δημιουργία του χρονολογείται από το 1973, όταν Μίλαν και Άγιαξ αναμετρήθηκαν σε διπλές τότε, αναμετρήσεις, με τον «Αίαντα» να επικρατεί με συνολικό σκορ 6-1. Μέχρι και το 1997, το Σούπερ Καπ Ευρώπης κρινόταν σε διπλά παιχνίδια. Την επόμενη χρονιά αποφασίστηκε να κρίνεται σε μονή αναμέτρηση ώστε να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και να μην επιβαρύνονται έξτρα οι ομάδες.

Στα 25 χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος, οι κάτοχοι του Champions League έχουν κατακτήσει τον τίτλο 15 φορές έναντι 10 των αντίστοιχων του Europa League.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε παρακολουθήσει εντυπωσιακές αναμετρήσεις, με την πλειοψηφία των οποίων να είναι υπόθεση Ισπανών και Άγγλων.

Κορυφαία όλων, το 2015 όταν η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 5-4 της Σεβίλλης στην παράταση, με τον τελικό να είναι υπόθεση Ισπανών και την επόμενη χρονιά, όπου η Ρεάλ έκαμψε την αντίσταση της Σεβίλλης με 3-2, ξανά στην παράταση. Οι Μαδριλένοι, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν το 2018, όταν ηττήθηκαν με 4-2 από τη συμπολίτισσα τους, Ατλέτικο. Τελευταίος εμφύλιος  που συγκίνησε ήταν το 2019, όταν και Λίβερπουλ και Τσέλσι ήρθαν ισόπαλες με 2-2, με την ομάδα του Μέρσεϊσαιντ να επικρατεί στην διαδικασία των πέναλτι. Εξαιρετική ήταν και η μάχη της Μπάγερν με την Τσέλσι το 2013, σε μια ρεβάνς του τελικού Champions League του 2012, με τους Βαυαρούς να επικρατούν στα πέναλτι μετά το ισόπαλο 2-2 των 120 λεπτών.

Η κυριαρχία Ισπανών και Άγγλων είναι γνωστή και γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτή αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια στον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, 17 από τις 20 ομάδες ήταν από τις δύο χώρες!

Φέτος, το μοτίβο αυτό συνεχίζεται και ελπίζουμε το παιχνίδι μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλης να... θυμίσει κάτι από τους πρόσφατους τελικούς.