Στα όρια το χρονοδιάγραμμα - Γιατί απειλείται το 2026, ως έτος στέγασης του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Στα όρια το χρονοδιάγραμμα - Γιατί απειλείται το 2026, ως έτος στέγασης του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Λάμπρος Γκαραγκάνης 18:35 - 25.09.2024 / Ανανεώθηκε: 18:49 - 25.09.2024

Ο Δήμος Αθηναίων παραδέχεται την καθυστέρηση ενός έτους στη Διπλή Ανάπλαση, τη στιγμή που η έναρξη κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού δεν προβλέπεται πριν τον Νοέμβριο. Το χρηματοδοτικό κενό των εγκατάστασεων του Ερασιτέχνη και το χρονικό όριο εκταμίευσης δόσεων για τα συνοδά έργα. Το Sportal.gr αναλύει γιατί απειλείται το 2026, ως έτος στέγασης του Τριφυλλιού στον Βοτανικό.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, προχωρούν, όμως δεν μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα η καθυστέρηση ενός έτους στην υλοποίηση του συνόλου της Διπλής Ανάπλασης. Κατάσταση που τόνισε ο Ανδρέας Γραμματικογιάννης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, στο «THE TOC».

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

12:54 - 27.08.2024

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού

Ο Δήμος Αθηναίων το μεσημέρι της Τρίτης (27/8) εξέδωσε δελτίο Τύπου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας σχετικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών του Δήμου Αθηναίων και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Χάρη Δούκα είναι από τα στελέχη του κύριου φορέα υλοποίησης του έργου που έχουν άριστη γνώση επί του θέματος και εργάζονται νυχθημερόν, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και να παρατηρηθεί πρόοδος. Επ’ αυτού σχολίασε ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΜΕΤΚΑ) είναι έτοιμες για εκκίνηση της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Έχουν ήδη αναπτύξει τα εργοτάξιά τους και βρίσκονται σε καθημερινές συζητήσεις με τους αρμόδιους εργολάβους, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα του 2026, αναφορικά με την παραλαβή, απειλείται ανοικτά πλέον. Ο κ. Γραμματικογιάννης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι εντός του 2026 μπορεί να γίνει η παραλαβή της ποδοσφαιρικής αρένας, δίχως να χρειαστεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός και οι φίλαθλοί του τη σεζόν 2027/28 για τη χρησιμοποίησή της.

Ωστόσο, για μία σειρά αντικειμενικών λόγων, αυτή τη στιγμή μοιάζει, τουλάχιστον, υπεραισιόδοξο το σενάριο να είναι όλα έτοιμα, το 2026, όπως προβλέπεται. Στο γραφειοκρατικό σκέλος, του πολυδαίδαλου πλάνου της Διπλής Ανάπλασης που προβλέπει δύο διαφορετικές αναπλάσεις στους υπερτοπικούς πόλους της Λεωφόρου και του Βοτανικού, ομολογουμένως όλα κυλούν ομαλά.

Έχουν εγκριθεί η άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου (όχι η κατεδάφιση του «Απόστολος Νικολαΐδης) και η αναθεωρημένη οικοδομική άδεια της αρχικής (εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2009), απαραίτητες για τη συνέχεια της Διπλής Ανάπλασης με οδικό χάρτη το Προεδρικό Διάταγμα. Πήρε παράταση έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2039 η ισχύς της άδειας περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Η προηγούμενη μελέτη έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. Η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αφορά την κατασκευή, αλλά και τη λειτουργία της ποδοσφαιρικής αρένας. Το μεγάλο χρονικό εύρος της παράτασης (15 χρόνια) δεν πρέπει να συγχέεται με την ολοκλήρωση του έργου. Ουσιαστικά, το έγγραφο το οποίο στάλθηκε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μετά την παραλαβή του γηπέδου, μια και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει και το τι ισχύει την επόμενη ημέρα χρησιμοποίσης της εγκατάστασης.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων, προλειαίνει το έδαφος για την ολοκλήρωση του αποκαθαρισμού του οικοπέδου στον Βοτανικό, ο οποίος τελειώνει τον Οκτώβριο. Πράγματι, από την ανάληψη της διαδικασίας από τις ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτηλιναίο, η πρόοδος είναι σημαντική, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Ο ρυθμός των εργασιών έχει αυξηθεί, όμως και πάλι το χρονοδιάγραμμα έχει ξεχειλώσει.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι εκσκαφές, η απορρύπανση και ο καθαρισμός ολοκληρώνονται, πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να παραλάβει το έργο. Τελειώνοντας, έτσι, τη συγκεκριμένη φάση υλοποίησης της Διπλής Ανάπλασης. Το επόμενο βήμα θα είναι η παράδοση του οικοπέδου, πάλι στην κοινοπραξία των κατασκευαστικών εταιρειών, για να αρχίσει η κατασκευή του γηπέδου.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει ορίσει αρμόδιο κλιμάκιο, που θα ελέγξει ότι όλα έγιναν όπως πρέπει, στο στάδιο του καθαρισμού. Μετά την πιστοποίηση, θα πρέπει να αρχίσει η έναρξη των εργασιών σκυρόδεσης και θεμελιοποίησης. Τα αισιόδοξα σενάρια, στο τέλος Αυγούστου έκαναν λόγο για Σεπτέβριο. Τα απαισιόδοξα Οκτώβριο. Με την όλη διαδικασία να μεταφέρεται, χρονικά, για τον Νοέμβριο. Με τα τώρα δεδομένα, πάντα.

Ενώ, λοιπόν, έχει γίνει η παραδοχή της καθυστέρησης από τον Αντιδήμαρχο και το χρονοδιάγραμμα πιέζεται. Ενώ η ανάπτυξη των εργοταξίων είναι θέμα χρόνου και ζητήματα αποζημιώσεων για τις καθυστερήσεις δεν έχουν προκύψει. Ενώ η χρηματοδότηση είναι πλήρως εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως τόνισε ξανά ο κ. Γραμματικογιάννης στο «THE TOC», και η εκταμίευση των δόσεων δεν επηρεάζεται από την καθυστέρηση. Και πάλι το 2026 μοιάζει ένας δύσκολος στόχος...

Τα συνοδά έργα και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη

Επίκειται, λοιπόν, η συμβασιοποίηση των έργων πρασίνου και των συνοδών έργων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπότε, εν προκειμένω, χρονικά όρια παρουσίας προόδου για την εκταμίευση των δόσεων θα προκύψουν. Πέραν τούτου, εντοπίζεται εδώ και καιρό ένα χρηματοδοτικό κενό για τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ομίλου. Βάσει Προεδρικού Διατάγματος, η ΑΕΠ Ελαιώνα είναι επιφορτισμένη με την κάλυψη του κόστους.

Ανάμεσα στο πραγματικό και αυτό που αναγράφεται στις συμβάσεις προέκυψε εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κενό 10 εκατ. ευρώ. Όχι για την αύξηση των δομικών υλικών, όπως κυκλοφορούσε η εικασία μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά για να καλυφθούν οι ανάγκες όσων περισσότερων τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού γίνεται και με τον πιο επαρκή τρόπο.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα δεν δείχνει, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Διπλή Ανάπλαση, τη διάθεση να τακτοποιήσει το κενό. Εδώ και ένα εξάμηνο γίνονται διαβουλεύσεις, για να βρεθεί λύση. Έχουν προκριθεί δύο εναλλακτικές, που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες. Διότι, πρωτίστως, πρέπει να κριθούν επισήμως σύννομες με τις επιταγές του Προεδρικού Διατάγματος.

Τέλος, το μεγαλύτερο σφάλμα των εμπλεκόμενων πλευρών στις συμβάσεις, ενδέχεται λίαν συντόμως, άπαντες να το βρουν μπροστά τους. Ειδικά, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ως δεύτερος φορέας υλοποίησης του έργου. Ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, προκειμένου να πιέσει για την εξασφάλιση των πόρων, επέμενε να μπει ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Ομίλου το τέλος του 2024.

Ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Τάκης Μαλακατές, το αποδέχτηκε. Όπως είναι αντιληπτό, τέτοιο γεγονός δεν πρόκειται να γίνει, αφού οι εγκαταστάσεις δεν έχουν βρει ολοκληρομένο πλάνο χρηματοδότησης και, φυσικά, δεν άρχισε καν η κατασκευή τους. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, από την 1η Ιανουαρίου του 2025 να επιχειρηθεί προσπάθεια, εντός του ερασιτεχνικού σωματείου, για προσβολή των συμβάσεων που υπάρχουν και επαναδιαπραγμάτευση ή αποχώρηση από τη Διπλή Ανάπλαση. Νερά αχαρτογράφητα για ένα έργο, που ήδη έχει καθυστερήσει.