Στο μπλοκάκι του Αλμέιδα, μπαίνει ξανά η ΑΕΚ του πρώτου γύρου
i

Ματίας Αλμέιδα / © Intime

Στο μπλοκάκι του Αλμέιδα, μπαίνει ξανά η ΑΕΚ του πρώτου γύρου

Κώστας Τσίλης 18:10 - 16.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:55 - 20.08.2024

Είναι πιθανό ακόμα και στο ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ, να επιστρέψει ο Αλμέιδα στον σχηματισμό και στην ενδεκάδα που είχε η ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.

Προφανώς και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προσεγγίσεις για τις αγωνιστικές σκέψεις του Ματίας Αλμέιδα για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, μόλις από μια προπόνηση. Υπάρχουν ακόμα πολλά που ο Αργεντινός τεχνικός θέλει να δει και να... τσεκάρει, μέχρι να «κλειδώσουν» όλες οι επιλογές στο μυαλό του. Όμως υπάρχουν ήδη ενδείξεις, πως στο μπλοκάκι του έχει μπει ξανά η ενδεκάδα και ο σχηματισμός που είχε η ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. 

Άλλωστε αφενός ο Αλμέιδα δεν επέλεξε αλλά υποχρεώθηκε λόγω των τραυματισμών του Γκατσίνοβιτς και του Ελίασον να αλλάξει το αγωνιστικό μοντέλο. Αφετέρου παρόλο που η ΑΕΚ έχει κάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα μετά την διακοπή για το Μουντιάλ, με σερί νικών και μόλις μια ήττα στα Γιάννενα, το ποδόσφαιρο που παίζει απέχει απ' αυτό που θέλει ο Αργεντινός τεχνικός. 

Επομένως έτσι κι αλλιώς, από την στιγμή που επέστρεψαν από τον τραυματισμό τους ο Γκατσίνοβιτς και ο Ελίασον, ήταν θέμα χρόνου η επιστροφή στο αγωνιστικό μοντέλο του πρώτου γύρου. Ειδικά από στην στιγμή που αμφότεροι πήραν παιχνίδια στα πόδια του και βρήκαν ξανά τον αγωνιστικό ρυθμό τους. Και αυτή ουσιαστική είναι και η πρώτη... ένδειξη, για την... επιστροφή στον σχήμα με τον Σέρβο και τον Σουηδό στα δυο άκρα και τον Πινέδα στον άξονα δίπλα στον «κόφτη». 

Η δεύτερη ένδειξη είναι η άσκηση για ανάπτυξη του παιχνιδιού από τα άκρα και τελειώματα φάσεων, που έκαναν οι παίκτες της ΑΕΚ στο χθεσινό ξεκίνημα της προετοιμασίας για το κυριακάτικο παιχνίδι. Σ' αυτή την άσκηση, ο Αλμέιδα έστειλε στα δυο άκρα τον Γκατσίνοβιτς και τον Ελίασον και κράτησε τον Πινέδα στον άξονα μαζί με τον Γιόνσον. Φυσικά και θα ακολουθήσουν και τις επόμενες μέρες, πιο ξεκάθαρες των προθέσεων του Αργεντινού τεχνικού ασκήσεις τακτικής. Αλλά είπαμε, τόσο νωρίς, η συζήτηση γίνεται μόνο για... ενδείξεις των σκέψεων του Αλμέιδα. 

Όσο για την τρίτη ένδειξη που έρχεται από τις επιλογές που έκανε ο Αργεντινός τεχνικός της ΑΕΚ στον ημιτελικό της προηγούμενης Πέμπτης με τον Ολυμπιακό. Όχι ως προς τα πρόσωπα, αλλά ως προς τον σχηματισμό. Ο Αλμέιδα επέλεξε να πάει σε ματς με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι, με τον Γκατσίνοβιτς και τον Ελίασον στα άκρα και στα χαφ μ' ένα οκτάρι όπως είναι ο Μάνταλος δίπλα στον μοναδικό κόφτη που ήταν ο Γαλανόπουλος. Όχι με δυο αμυντικά χαφ. 

Επίσης η ΑΕΚ σ' όλα τα φετινά παιχνίδια της με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι, έχει πάει με τον συγκεκριμένο σχηματισμό. Μόνο στα δυο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πήγε με δυο αμυντικά χαφ, τον Γιόνσον και τον Σιμάνσκι και τον Πινέδα στα άκρα, αλλά στο πρώτο στην Λεωφόρο, δεν είχε αλλάξει ακόμα ο Αλμέιδα τον σχηματισμό και στο δεύτερο στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν ήταν διαθέσιμοι ο Γκατσίνοβιτς και ο Ελίασον. 

Βεβαίως όλα αυτά είναι απλώς... ενδείξεις για τις σκέψεις του Αλμέιδα. Θα χρειαστούν σίγουρα δυο ακόμα προπονήσεις, ίσως ακόμα και η τελευταία του Σαββάτου, για να κλειδώσουν οι επιλογές. Πάντως μοιάζει πολύ πιθανό, να επιστρέψει ο Αργεντινός τεχνικός στο αγωνιστικό μοντέλο του πρώτου γύρου, από το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα