Μόλις δύο ομάδες της Stoiximan Super League έχουν ιδιοκτήτη εκτός Ευρώπης - Ποιες είναι αυτές;

Μαρινάκης, Μπουτσικάρης, Κομπότης και Αλαφούζος

i

© Intime

Μόλις δύο ομάδες της Stoiximan Super League έχουν ιδιοκτήτη εκτός Ευρώπης - Ποιες είναι αυτές;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:01 - 11.06.2024 / Ανανεώθηκε: 17:01 - 11.06.2024

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό παρουσίασε η γνωστή σελίδα «CIES Sports Intelligence», αναφορικά με τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα των ομάδων της Stoiximan Super League.

Το πρωί της Δευτέρας (10/6) ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχώρησε επίσημα από την ΠΑΕ ΑΕΚ, δίνοντας τη θέση του στον Μάριο Ηλιόπουλο. Ο τελευταίος έγινε ένας ακόμα Έλληνας επιχειρηματίας που αποκτά ομάδα της Stoiximan Super League, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ένωσης.

Με αφορμή την εν λόγω αγοροπωλησία, η γνωστή ιστοσελίδα «CIES Sports Intelligence» αναφέρθηκε στα ιδιοκτησιακά καθεστώτα του ελληνικού ποδοσφαίρου. H ίδια στάθηκε στην απουσία ξένων επενδυτών στη Stoiximan Super League, τονίζοντας πως μόλις δύο ομάδες έχουν μεγαλομετόχους εκτός Ευρώπης.

Ο ένας εξ αυτών είναι ο Μιχάλης Μπούσης, στον οποίο ανήκει η ΠΑΕ ΟΦΗ. Στις 4 Οκτωβρίου του 2018 ο ίδιος απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των Κρητικών και λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου, ανέλαβε χρέη Προέδρου της ομάδας. Ο κ. Μπούσης, μαζί με τη σύζυγό του, Βέρνα και τους δύο του γιους, Δημήτρη και Μιχάλη, κατοικούν μόνιμα στο Σικάγο.

Το δεύτερο κλαμπ που έχει επενδυτή από τις ΗΠΑ είναι η ΠΑΕ Athens Kallithea, η οποία ανήκει στον Αντριου Μπάρογουεϊ. Τον Αύγουστο του 2021, η επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο του 90% της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, έναντι 300.000 ευρώ. Τη φετινή σεζόν, ο σύλλογος των νοτίων προαστίων υπό την επίβλεψή του, επέστρεψε στη Stoiximan Super League.

Πέραν των δύο, λοιπόν, όλοι οι υπόλοιποι είτε έχουν τις κύριες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα 12 επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο ή αρκετά στην ελληνική αγορά. Αυτοί είναι οι:

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός), Γιάννης Αλαφούζος (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός), Μάριος Ηλιόπουλος (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ), Ιβάν Σαββίδης (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ), Θόδωρος Καρυπίδης (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης), Πανουργιάς Παπαϊωάννου (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λαμία), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ατρόμητος), Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης (ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης), Τάσος Καζίας και ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Πανσερραϊκός), Φώτης Κωστούλας (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναιτωλικός), Αχιλλέας Μπέος (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βόλος) και Γιάννης Κομπότης (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λεβαδειακός)