Πιθανό το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Ευρώπης ο πέμπτος του πρωταθλήματος

Το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδος Betsson

i

©Intime

Πιθανό το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Ευρώπης ο πέμπτος του πρωταθλήματος

Κώστας Τόπας 14:16 - 02.10.2024 / Ανανεώθηκε: 14:19 - 02.10.2024

Μετά την κλήρωση για τη φάση των «16» καθώς επίσης και τα ζευγάρια της προημιτελικής και της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος Betsson υπάρχουν πλέον αρκετές πιθανότητες ο 5ος του πρωταθλήματος να μείνει εκτός Ευρώπης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (02/10) πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ενώ έγιναν επίσης γνωστά τα ζευγάρια της προημιτελικής και της ημιτελικής φάσης.

Το ΑΕΚ - Άρης ξεχωρίζει από τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson, ενώ έντονο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουμε στους «8» καθώς εκεί μπορεί να προκύψουν τα ζευγάρια Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και ΑΕΚ - Άρης με ΠΑΟΚ!

Αυτό σημαίνει ότι έπειτα από πολλά χρόνια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Betsson δεν θα έχουμε ματς μεταξύ δύο «μεγάλων» ομάδων. Αντιθέτως θα υπάρχει ένας «μικρός» για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια! Τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν η Ξάνθη, η οποία ήταν η ομάδα εκτός «Big-5» που είχε παρευρεθεί στον τελικό του 2015, κόντρα στον Ολυμπιακό.

Επιπλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο η ομάδα που θα καταλάβει την πέμπτη θέση στην τελική κατάταξη της Stoiximan Super League, να μην εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο», κάτι που θα αποσαφηνιστεί μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης που έπεται των play offs και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το format του ελληνικού πρωταθλήματος έχει διαφοροποιηθεί, καθώς αντί για play offs και play outs θα προκύψουν, μετά το φινάλε της κανονικής διάρκειας των 26 αγωνιστικών, τρία και όχι δύο νέα groups (δύο και ένα αντίστοιχα). Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-4 θα απαρτίζουν ένα, το άλλο θα αφορά εκείνες που θα βρίσκονται από το 5 ως και το 8, και το έτερο θα έγκεινται στο 9-14.

Ο νικητής του Κυπέλλου Ελλάδος επηρεάζει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Ο Μάκης Γκαγκάτσης ©Intime

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου διάρκειας έξι αγωνιστικών (όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας) θα προκύψει ο πρωταθλητής, ο δεύτερος που θα συμμετάσχει επίσης στα προκριματικά του Champions League του 2025/26 και ύστερα ο κάτοχος του «εισιτηρίου» για το Europa και του ενός για το Conference ή ανάλογα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο οι δύο του Conference League.

Οσον αφορά τις θέσεις 5-8, εκεί θα υπάρχει η ιδιομορφία πως οι ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτό θα διαιρέσουν τους βαθμούς της regular season με το ήμισυ (σ.σ. στο 0,5 η στρογγυλοποίηση πάει προς τα πάνω), ενώ εκ νέου θα έχει διάρκεια έξι αγωνιστικών και όλα τα clubs θα κοντραριστούν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας.

Πώς μπορούν και οι πέντε να παίξουν στην Ευρώπη

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός ©Intime

Αυτό σημαίνει ότι αν μια ομάδα που τερματίσει στην πέμπτη θέση της Stoiximan Super League καταφέρει και κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος Betsson, τότε αυτοί που τερμάτισαν στη 1η και 2η θέση θα οδηγηθούν στο Champions League, ο 3ος μαζί με τον 4ο στο Conference League και εκείνη στο Europa League.

Σε διαφορετική περίπτωση που ο 2ος της βαθμολογίας κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος Betsson τότε το «εισιτήριο» του Europa θα βρεθεί στα χέρια της ομάδας που κατέλαβε την 3η θέση. Ετσι, ο 4ος και ο 5ος θα πάνε στο Conference. Πώς όμως μπορεί να παίξουν και οι πέντε ομάδες στην Ευρώπη; Αν κι εφόσον ένας εξ’ αυτών κατακτήσει το Κύπελλο.

Αν όμως κάποια ομάδα εκτός της πρώτης πεντάδας στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδος, τότε ο 5ος της κατάταξης στη Stoiximan Super League, χάνει μέσα από τα χέρια του το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μόνο αν η μία φιναλίστ του Κυπέλλου είναι παράλληλα και η 5η ομάδα του πρωταθλήματος «κλειδώνει» την έξοδο στην Ευρώπη. Απλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να περιμένει αν θα αγωνιστεί στο Europa ως Κυπελλούχος ή στο Conference μέσω της θέσης του στη Stoiximan Super League.

Υπενθυμίζονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

  • Πρωταθλητής: 2ος προκριματικός γύρος Champions League

  • Δεύτερος: 2ος προκριματικός γύρος Champions League

  • Τρίτος: 2ος προκριματικός γύρος Conference League

  • Τέταρτος: 2ος προκριματικός γύρος Conference League

  • Κυπελλούχος: 3ος προκριματικός γύρος Europa League

Αναλυτικά τα ζευγάρια της φάσης των «16»:

Ζάκυνθος-Ομάδα 1 (Αιγείας Πλωμαρίου-Καβάλα με τον Αστέρα Aktor)
ΟΦΗ - Βόλος
Ατρόμητος - Παναθηναϊκός
Αιγάλεω - ΠΑΟΚ
Κηφισιά - Παναχαϊκή
Athens Kallithea - Ολυμπιακός
ΑΕΚ - Άρης
Πανσερραϊκός - Πανιώνιος

Τα ζευγάρια των προημιτελικών:

Πανσερραϊκός ή Πανιώνιος vs Ζάκυνθος - Αιγέας Πλωμαρίου/Καβάλα ή Αστέρας Τρίπολης AKTOR
Ατρόμητος - Παναθηναϊκός vs Athens Kallithea - Ολυμπιακός
ΑΕΚ - Άρης vs Αιγάλεω - ΠΑΟΚ
ΟΦΗ - Βόλος vs Κηφισιά - Παναχαϊκή

Τα ζευγάρια των ημιτελικών:

Πανσερραϊκός ή Πανιώνιος vs Ζάκυνθος - Αιγέας Πλωμαρίου/Καβάλα ή Αστέρας Τρίπολης AKTOR - ΟΦΗ - Βόλος vs Κηφισιά - Παναχαϊκή
Ατρόμητος - Παναθηναϊκός vs Athens Kallithea - Ολυμπιακός / ΑΕΚ - Άρης vs Αιγάλεω - ΠΑΟΚ

Οι ημερομηνίες των αγώνων:

5η φάση

1η αγων. 29-31 Οκτωβρίου

2η αγων. 3-5 Δεκεμβρίου

6η φάση

1η αγων. 17-18 Δεκεμβρίου

2η αγων. 7-9 Ιανουαρίου

7η φάση

1η αγων. 4-6 Φεβρουαρίου

2η αγων. 25-27 Φεβρουαρίου

Τελικός

17 Μαΐου ΟΑΚΑ