Super League 2024-25: Φαβορί και αουτσάιντερ για τον τίτλο

Super League 2024-25: Φαβορί και αουτσάιντερ για τον τίτλο

Sportal newsroom 09:43 - 05.08.2024 / Ανανεώθηκε: 09:43 - 05.08.2024

Ο Μάιος του 2024 ήταν, μακράν, ο πιο συναρπαστικός και ο πιο πετυχημένος παράλληλα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Μάιος του 2024 ήταν, μακράν, ο πιο συναρπαστικός και ο πιο πετυχημένος παράλληλα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε το βράδυ της 19ης Μαΐου, με τον ΠΑΟΚ να στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος για τέταρτη φορά στην ιστορία του, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά το Κύπελλο, τον Ολυμπιακό να κερδίζει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κάτοχο του νταμπλ ΑΕΚ να περιορίζεται στην ανανέωση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Μια σεζόν που συνεπήρε και τους φίλους της Netbet, και του στοιχήματος αλλά και του live casino.

Τι περιμένει άραγε τους φιλάθλους στη Super League 2024-25; Είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες να παρακολουθήσουμε ένα εξίσου αμφίρροπο πρωτάθλημα και στο stoixima, όπως και το περσινό; 

Το νέο φορμάτ: η μεγάλη αλλαγή

Η Super League αποφάσισε για φέτος νέο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, με τη θέσπιση δυο ομίλων play offs και ενός στα play outs, μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας, στην οποία θα συμμετέχουν 14 ομάδες.

Τα play offs για τις θέσεις 1-4 θα καθορίσουν τον πρωταθλητή και τα καλύτερα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Στα play offs για τις θέσεις 5-8 οι ομάδες θα διαγωνιστούν για το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο (υπό προϋποθέσεις), το οποίο θα αφορά στη συμμετοχή στο Conference League. Σε αντίθεση με ότι ισχύει στις θέσεις 1-4 και 9-14, οι 4 ομάδες των θέσεων 5-8 θα μπαίνουν στη διαδικασία με τους μισούς βαθμούς από αυτούς που θα έχουν συγκεντρώσει στο τέλος της κανονικής διάρκειας.

Τέλος, στα play outs για τις θέσεις 9-14 θα κρίνουν τις δύο τελευταίες που θα υποβιβαστούν στη Super League 2.

Όλοι οι αγώνες σε play offs και play outs θα είναι διπλοί, με όλες τις ομάδες να αγωνίζονται τόσο εντός όσο και εκτός έδρας (η βασική διαφορά αφορά τα play outs που μέχρι πέρυσι είχαν μονούς αγώνες).

Θυμίζουμε ότι την επόμενη σεζόν η Ελλάδα έχει 5 εισιτήρια για την Ευρώπη. Για να έχει νόημα ο δεύτερος όμιλος των play offs (5-8) θα πρέπει το κύπελλο να το κατακτήσει ομάδα της πρώτης τετράδας του πρωταθλήματος. Σε αυτή την περίπτωση και η 5η θέση θα δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Δεν είναι φαβορί… ο πρωταθλητής

Ο ΠΑΟΚ έκανε, κακά τα ψέματα, υπέρβαση, κόντρα σε όλους και σε όλα πανηγύρισε ένα παλικαρίσιο πρωτάθλημα, το δεύτερό του την τελευταία πενταετία, αν και στην αρχή της σεζόν προέκβαλλε ως τέταρτο φαβορί. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έπαιξε σε πολλά διαστήματα της σεζόν το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα, έχοντας πλέον ως μεγάλο στόχο την είσοδο στη νεοσύστατη League Phase του Champions League. Το νέο ρόστερ δεν έχει κλείσει ακόμη, ο ΠΑΟΚ δεν είναι πρώτο φαβορί αλλά, ως απέδειξε και πέρυσι, αυτό δεν… λέει κάτι. 

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός που πέρασε μια σεζόν από χίλια μύρια κύματα με τρεις αλλαγές προπονητών κι ένα ρόστερ σχεδόν… 50 παικτών, δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο. Μπορεί ο Ολυμπιακός να έμεινε εκτός δυάδας για δεύτερη σερί σεζόν, κάτι που είχε να συμβεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όμως ελάχιστοι θα θυμούνται κάτι τέτοιο μετά την κατάκτηση του Conference και την απευθείας είσοδό του στο League Phase του Europa League. Με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, οι Πειραιώτες έγιναν η δεύτερη ελληνική ομάδα που έφτασε σε ευρωπαϊκό τελικό και η πρώτη που πήρε τρόπαιο ενώ, μεταγραφικά, παρά την αποχώρηση των Φορτούνη, Κάρμο, Ελ Αραμπί, Γιόβετιτς, με την παραμονή του γκολτζή Ελ Κααμπί και τις προσθήκες των Βέλντε, Πιρόλα, Κοστίνια, Γιάρεμτσουκ, Στάμενιτς βγαίνει ενισχυμένος. 

Το αθηναϊκό δίπολο

Η πρωταθλήτρια της σεζόν 2022-23, ΑΕΚ, δεν κατάφερε να επαναλάβει το περσινό της επίτευγμα και έμεινε στη 2η θέση, πίσω από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν σε πολλά σημεία της σεζόν το φαβορί για να κάνει το back to back αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Η «Ένωση» πλήρωσε τις κακές επιδόσεις της στα ντέρμπι, στη διαδικασία των play offs, εξ ου και προχώρησε (μετά την αλλαγή στην ιδιοκτησία της) σε «ηχηρές» μεταγραφές: Λαμέλα, Κοϊτά, Οντουμπάτζο, Στρακόσια, Περέιρα (ενώ αποχώρησαν Πόνσε, Αραούχο και Φαν Φέερτ). 

Μεγάλο ερώτημα της νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός, ο μόνος από το big-4 που άλλαξε προπονητή, με την έλευση του Ουρουγουανού Ντιέγκο Αλόνσο στον πάγκο ύστερα από την τραγική παρουσία του Φατίχ Τερίμ στο β’ μισό της σεζόν. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον Άρη «γλύκανε» το φινάλε για τους «πράσινους», που όχι μόνο εξασφάλισαν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά πρόσθεσαν στην τροπαιοθήκη τους έναν τίτλο που χρειάζονταν πάρα πολύ. Μεταγραφικά, παραμένει… σίριαλ η πώληση, η μη, του αρχισκόρερ Φώτη Ιωαννίδη, αποχώρησαν οι εξτρέμ Παλάσιος, Μπέρναρ καθώς και οι Χουάνκαρ, Ακαϊντίν, Ούγκο και προστέθηκαν ο Βραζιλιάνος σταρ Τετέ καθώς και οι Ινγκασον, Μαξίμοβιτς, Μπάλντοκ.