Κι όμως, το ελληνικό πρωτάθλημα έχει αλλάξει επίπεδο

Κι όμως, το ελληνικό πρωτάθλημα έχει αλλάξει επίπεδο

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 22:16 - 10.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:49 - 14.08.2024

Το πρωτάθλημα της Super League έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται μέσα από γεγονότα και αριθμούς...

Είναι αλήθεια πως το ελληνικό πρωτάθλημα έχει περάσει... πέτρινα χρόνια. Και μάλιστα πάρα πολλά. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τη θέση που έχει βρεθεί η χώρα μας στο UEFA Ranking (19η, ενώ ξεκίνησε από την 20η φέτος). Η χώρα μας, που πριν από μια 20ετία είχε καταφέρει να βρίσκεται στην 6η (!) θέση και για πολλά χρόνια ήταν -τουλάχιστον- πλησίον της πρώτης δεκάδας.

Το θετικό είναι πως απ' ότι φαίνεται υπάρχει η προοπτική η Ελλάδα να αρχίσει σιγά σιγά να σκαρφαλώνει κι άλλο στο UEFA Ranking και να βρεθεί ξανά σε θέσεις, που θα της επιτρέπουν να βγάζει πέντε ομάδες στην Ευρώπη. Το πρωταθλητή και τον δεύτερο στα προκριματικά του Champions League, τον τρίτο (η τον Κυπελλούχο) στα προκριματικά του Europa League και τον τέταρτο και τον πέμπτο στα προκριματικά του Conference League. Ότι έγινε και φέτος δηλαδή.

Η προοπτική αυτή λοιπόν υπάρχει γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται μέσα από τρεις συγκεκριμένες καταστάσεις. Ας τις δούμε αναλυτικά...

Η δυναμική επιστροφή στην Ευρώπη

Έπειτα από αρκετά χρόνια η χώρα μας εκπροσωπείται από τέσσερις ομάδες στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA. Αυτό είχε να συμβεί από τη σεζόν 2014-15, ενώ είναι η πρώτη φορά που γίνεται από τότε που όλοι οι εκπρόσωποί μας είναι αναγκασμένοι να περνάνε το... βάσανο των προκριματικών.

Και μάλιστα, μέχρι στιγμής, τα πηγαίνουν περίφημα. Η ΑΕΚ βρίσκεται πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Άγιαξ, Μπράιτον και Μαρσέιγ. Ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος και αήττητος επίσης σε όμιλο με Ρεν, Βιγιαρεάλ και Μακάμπι Χάιφα. Ο ΠΑΟΚ έχοντας κάνει το 2/2 είναι πρώτος σε όμιλο με Άιντραχτ, Ελσίνκι και Αμπερντίν, ενώ ο Ολυμπιακός είναι στην τρίτη θέση στο γκρουπ του, όπου είναι οι Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ και Μπάτσκα Τόπολα.

Όλα αυτά με το πέρας δύο αγωνιστικών. Σίγουρα έχουν πολύ δρόμο ακόμα και οι τέσσερις, αλλά αν μη τι άλλο τα σημάδια είναι άκρως θετικά...

Ο ανταγωνισμός

Πέρα από τα χρόνια που δεν υπήρχε καν ανταγωνισμός και μία ομάδα «κλείδωνε» τον τίτλο του πρωταθλήματος από τον Δεκέμβρη, τις περισσότερες χρονιές οι ομάδες που διεκδικούσαν την κούπα ήταν δύο. Στην καλύτερη τρεις, αλλά ακόμα κι αυτό γινόταν ελάχιστες φορές.

Αυτό έχει αλλάξει από πέρυσι, που οι διεκδικητές ήταν τέσσερις. Μπορεί κατά τη διάρκεια των playoffs η κούρσα να κατέληξε να είναι για δύο (ΑΕΚ και Παναθηναϊκός), όμως μέχρι και το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ήταν στο παιχνίδι και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός.

Στο ίδιο έργο θεατές μπορεί να είμαστε και φέτος, καθώς το Big-4 πηγαίνει χέρι χέρι στον βαθμολογικό πίνακα της Super League και είναι πολύ πιθανό, βάσει της εικόνας των τεσσάρων ομάδων, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ να παλέψουν μέχρι τέλους για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Η δυνατή επαρχία

Αυτό που κάνει ακόμα πιο όμορφο το ελληνικό πρωτάθλημα φέτος, είναι οι «μάχες» που γίνονται με τις επαρχιακές ομάδες. Αφενός το γεγονός ότι καταφέρνουν και βάζουν δύσκολα στους «μεγάλους», με τον ΟΦΗ ήδη να μετρά δύο νίκες επί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, τον Πανσερραϊκό να έχει κόψει βαθμούς από την Ένωση και τον ΠΑΣ Γιάννινα να έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό.

Αφετέρου το ότι οι «μάχες» μεταξύ των ομάδων κάτω από το Big-4 πλέον είναι άκρως εντυπωσιακές. Τα προηγούμενα χρόνια, το θέαμα συνήθως ήταν... απών από αυτούς τους αγώνες. Τώρα μία αναμέτρηση για παράδειγμα ανάμεσα σε Πανσερραϊκό και Κηφισιά φτάνει να έχει μέχρι και οκτώ γκολ!

Επίσης, όση άγρια ομορφιά αναμένεται να έχει η κούρσα για την κορυφή και τον τίτλο του πρωταθλήματος, άλλο τόση αναμένεται να έχει και αυτή της παραμονής, καθώς καμία ομάδα δεν μπορεί να θεωρείται... ξεγραμμένη.