Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον!

Φωτ. IMAGO

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον!

Κώστας Τόπας 14:25 - 26.08.2024 / Ανανεώθηκε: 14:40 - 26.08.2024

Ο πρώην προπονητής της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από μάχη με καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον πέρασε πέντε χρόνια ως το αφεντικό της εθνικής Αγγλίας, οδηγώντας τα «τρία Λιοντάρια» στους προημιτελικούς σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο πρώην Σουηδός προπονητής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Χρυσής Γενιάς της εθνικής Αγγλίας, αποκάλυψε τον Ιανουάριο ότι είχε «στην καλύτερη περίπτωση έναν χρόνο» να ζήσει αφού διαγνώστηκε με καρκίνο.

Η οικογένεια του Σουηδού επιβεβαίωσε σήμερα ότι πέθανε με μια σπαρακτική δήλωση. Αποκαλύπτοντας την ασθένειά του τον Ιανουάριο, ο Έρικσον είπε στην P1: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχω μια ασθένεια που δεν είναι καλή.

Όλοι μαντεύουν ότι είναι καρκίνος και είναι. Αλλά πρέπει να παλέψω όσο μπορώ». Όταν ρωτήθηκε για το πόσο καιρό έχει εν ζωή, ο Έρικσον είπε ότι έχει «ίσως στην καλύτερη περίπτωση ένα χρόνο, στη χειρότερη λίγο λιγότερο, ή στην καλύτερη περίπτωση ίσως ακόμη περισσότερο».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος. Είναι καλύτερα να μην το σκέφτεσαι. Αλλά μπορείς να ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου. Δες το θετικό στα πράγματα, μην κυνηγάς στις αντιξοότητες, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη αντιξοότητα φυσικά, αλλά φτιάξε κάτι καλό από αυτό».

Την εποχή του Έρικσον στο τιμόνι, η «Χρυσή Γενιά» της Αγγλίας πήγε από τη 17η στην παγκόσμια κατάταξη στην πέμπτη. Η τελευταία δουλειά του Έρικσον ως προπονητής σε εθνική ήταν στις Φιλιππίνες το 2019 - φέρνοντας ένα τέλος σε μια λαμπρή καριέρα προπονητή.

Ο θάνατος του Έρικσον επιβεβαιώθηκε από τον Μπο Γκουστάβσον, ατζέντη του πρώην προπονητή της Λάτσιο στη Σουηδία, μέσω του πράκτορα δημοσίων σχέσεων του στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ντιν Έλντρετζ της Oporto Sports. Ο Γκούσταβσον είπε ότι ο Έρικσον πέθανε τη Δευτέρα το πρωί στο σπίτι περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Η προπονητική του καριέρα

Η προπονητική καριέρα του Έρικσον διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ξεκινώντας από τη Σουηδία με την Ντέγκερφορς πριν αναλάβει την Γκέτεμποργκ. Ο Έρικσον ήταν 30 ετών εκείνη την εποχή και ελάχιστα γνωστός στους παίκτες ενός από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας, αλλά έμεινε ανενόχλητος και απέδειξε τεράστια επιτυχία, οδηγώντας τη Γκέτεμποργκ στον σουηδικό τίτλο και το Κύπελλο UEFA το 1982.

Αυτό οδήγησε στον Έρικσον να διοριστεί προπονητής της Μπενφίκα και, πάλι, αποδείχθηκε επιτυχημένος, κέρδισε δύο πρωταθλήματα και έφτασε σε άλλον έναν τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1983. Αυτή τη φορά ήταν σε λάθος πλευρά του αποτελέσματος μετά τη συνολική ήττα με 2-1 από Άντερλεχτ.

Ωστόσο, το άστρο του Έρικσον δεν είχε λάμψει ακόμα. Μετακόμισε στη Ρόμα και στη συνέχεια στη Φιορεντίνα πριν επιστρέψει στην Μπενφίκα το 1989, οδηγώντας τον πορτογαλικό σύλλογο σε άλλο ένα πρωτάθλημα και, το 1990, σε έναν τελικό Κυπέλλου Ευρώπης, όπου έχασε από τη Μίλαν. Αυτό οδήγησε στην επιστροφή στην Ιταλία με τη Σαμπντόρια, την οποία οδήγησε στον θρίαμβο του Coppa Italia το 1994, πριν μετακομίσει στη Λάτσιο, όπου ο Έρικσον υποστηρίχθηκε στη μεταγραφική αγορά από τον πλούσιο πρόεδρο του συλλόγου, Σέρχιο Κρανιότι και ανταπέδωσε αυτή την πίστη με έναν τίτλο στη Serie A. το 2000. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο σύλλογος της Ρώμης κέρδιζε το μεγαλύτερο έπαθλο της Ιταλίας.

Σε εκείνο το στάδιο ο Έρικσον ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους προπονητές στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον στόχευσε να γίνει ο διάδοχος του Κέβιν Κίγκαν ως προπονητής της Αγγλίας. Ο διορισμός του τον Ιανουάριο του 2001 εξακολουθούσε να αποδεικνύεται αμφιλεγόμενος σε ένα τμήμα των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, δεδομένης της εθνικότητάς του. «Πουλήσαμε τη γέννησή μας ακριβώς κάτω από το φιόρδ σε ένα έθνος επτά εκατομμυρίων σκιέρ και σφυροβολών που περνούν τη μισή τους ζωή στο σκοτάδι», έγραψε η Daily Mail. Η Sun περιέγραψε τον διορισμό του Έρικσον ως «τρομερό, αξιολύπητο, αυτόφωρο κατηγορητήριο».

Ο Έρικσον συνέχισε να διευθύνει μια σειρά από συλλόγους και χώρες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Λέστερ, το Μεξικό και, τελικά το 2019, οι Φιλιππίνες. Τον Μάρτιο του 2024 πραγματοποίησε επίσης ένα παιδικό όνειρο με τη διαχείριση της Λίβερπουλ στο Άνφιλντ σε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι. «Ήταν μια όμορφη μέρα», είπε ο Έρικσον στη συνέχεια.

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Έρικσον, με τίτλο «Sven», προβλήθηκε στο Amazon Prime πριν από το θάνατό του και περιείχε ένα μήνυμα από τον ίδιο τον άνδρα που συνόψιζε με θλίψη το καλό του χιούμορ, τη χάρη και την αξιοπρέπειά του. «Μη λυπάσαι, χαμογέλα», είπε ο Σουηδός. «Σας ευχαριστώ για όλα, προπονητές, παίκτες, κόσμο, ήταν φανταστικό. Φρόντισε τον εαυτό σου και φρόντισε τη ζωή σου. Και ζήσε το. Αντίο."

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!