Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος: Το «λιοντάρι» της Λισαβόνας παλεύει για την καθιέρωση
i

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος/©printscreen twitter

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος: Το «λιοντάρι» της Λισαβόνας παλεύει για την καθιέρωση

Πηνελόπη Παπαδήμου 23:54 - 27.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:56 - 20.08.2024

Αποτέλεσε την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το Sportal.gr καταγράφει τα έργα και τις ημέρες του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος είναι παιδί των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Γεννημένος το 2001, ο Έλληνας μέσος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις μικρές ομάδες του «τριφυλλιού» από το 2010. 

Πήρε «προαγωγή» για τη μεγάλη ομάδα το 2019 και στις 20 Οκτωβρίου του ίδιου έτους έκανε το ντεμπούτο του. Στο ματς απέναντι στον Ατρόμητο για την έβδομη αγωνιστική του πρωταθλήματος μπήκε στο 75’ αντί του Δημήτρη Κουρμπέλη. Τότε, προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν ο Γιώργος Δώνης.

Στον επαναληπτικό με τον Παναχαϊκή για τη φάση των «32» του κυπέλλου μπήκε στο 38’ αντί του Δημήτρη Κολοβέτσιου. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις κόντρα στην Ξάνθη και τον Αστέρα Τρίπολης στο πρωτάθλημα, όλες ως αλλαγή.

Η καθιέρωση στον Παναθηναϊκό

Στο ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για την έκτη αγωνιστική των πλέι οφ ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός. Ο νεαρός μέσος αγωνίστηκε 57 λεπτά και αντικαταστάθηκε από τον Αργύρη Καμπετσή. 

Με τον Ντάνι Πογιάτος στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος πήρε αρκετές ευκαιρίες. Το κακό ξεκίνημα του «τριφυλλιού» σε εκείνο το πρωτάθλημα έφερε τον Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο αντίπαλο του Ισπανού τεχνικού. 

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος άρχισε να καθιερώνεται και να κερδίζει θέση βασικού σε όλο και περισσότερα ματς αλλά η χρονιά εξελίχθηκε καταστροφικά για τον Παναθηναϊκό και έφερε νέα αλλαγή στον πάγκο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς συμφώνησε με το «τριφύλλι» τον Μάιο του 2021. 

Με τον Σέρβο στον πάγκο, ο νεαρός χαφ «άνθισε». Ο Αλεξανδρόπουλος πέτυχε το πρώτο του γκολ με την πράσινη φανέλα στην πρεμιέρα του περσινού πρωταθλήματος κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Με ένα εντυπωσιακό σουτ από τα 25 μέτρα ο νεαρός μέσος «έγραψε» το 4-0 για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Συνολικά την περσινή σεζόν, κατέγραψε 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 2 γκολ και 3 ασίστ.

Το επόμενο βήμα στην Πορτογαλία

Είχε έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας απέκτησε τον νεαρό μέσο τέλη Αυγούστου του 2022. Η ομάδα της Πορτογαλίας δαπάνησε 4,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί ένα ποσοστό μεταπώλησης της τάξης του 30%. Η ρήτρα αποδέσμευσης ορίστηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Σπόρτινγκ. Ο νεαρός χαφ μπήκε στο 88ο λεπτό της αναμέτρησης κόντρα στην Εστορίλ για την πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. 

Οκτώ ημέρες αργότερα, στον αγώνα κόντρα στην Πορτιμονένσε μπήκε στο 61’ στη θέση του Μορίτα. Η ομάδα του νίκησε με 4-0 και έκανε το 6Χ6 φτάνοντας τους 18 βαθμούς στο πρωτάθλημα. 

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος αγωνίστηκε 18 λεπτά στη νίκη με 3-1 επί της Ζιλ Βιθέντε για την όγδοη αγωνιστική και στη συνέχεια πήρε τη θέση του Μορίτα στο 73ο λεπτό της εκτός έδρας αναμέτρησης με τη Σάντα Κλάρα. Στη δωδέκατη αγωνιστική και τη νίκη με 3-0 επί της Βιτόρια Γκιμαράες μπήκε στο 64’ στη θέση του Μανουέλ Ουγκάρτε. 

Στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας ήταν στην αποστολή 9 φορές τις 13 πρώτες αγωνιστικές. Μπήκε ως αλλαγή σε πέντε αναμετρήσεις και έμεινε στον πάγκο σε τέσσερις αγώνες. 

Ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ

Στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπενφίκα κληρώθηκε στον τέταρτο όμιλο μαζί με την Τότεναμ, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τη Μαρσέιγ. Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος ήταν στην αποστολή στις έξι αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων.

Ο νεαρός χαφ έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση τη δεύτερη αγωνιστική κόντρα στην Τότεναμ. Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος μπήκε στην αναμέτρηση στο 71’ στη θέση του Μορίτα. Ο Έλληνας διεθνής έπαιξε 45 λεπτά στην ήττα με 4-1 από τη Μαρσέιγ στη Γαλλία και 55 λεπτά στην έδρας απώλεια (2-0) από τη γαλλική ομάδα για την τέταρτη αγωνιστική των ομίλων. Στα δύο τελευταία ματς, ο 21χρονος χαφ έμεινε στον πάγκο. 

Η πρώτη του φορά ως βασικός

Ο Έλληνας χαφ ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στον αγώνα με τη Βαρζίμ για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Πορτογαλίας. Αγωνίστηκε 45 λεπτά και αντικαταστάθηκε στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου από τον Πέδρο Γκονσάλβες. Η Σπόρτινγκ ηττήθηκε με 1-0 και αποκλείστηκε. 

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος αγωνίστηκε 45 λεπτά στο 6-0 επί της Φαρένσε για τον δεύτερο όμιλο του Λιγκ Καπ Πορτογαλίας. Ο νεαρός χαφ μπήκε στο 84’ στη θέση του Πέδρο Γκονσάλβες στη νίκη με 2-0 επί της Ρίο Άβε για την ίδια διοργάνωση. 

Στο ματς με τη Μαρίτιμο δεν αγωνίστηκε, παρά το γεγονός ότι ήταν στην αποστολή. Στον προημιτελικό του Λιγκ Καπ με αντίπαλο την Μπράγκα στις 20 Δεκεμβρίου, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος στάθηκε άτυχος. Ο νεαρός χαφ μπήκε ως αλλαγή στο 86ο λεπτό της αναμέτρησης, ωστόσο μετά από μία σύγκρουση με τον Πάουλο Ολιβέιρα αποχώρησε στις καθυστερήσεις με πρόβλημα στους πλάγιους κοιλιακούς μύες.

Ο Αλεξανδρόπουλος εκτιμάται ότι θα απουσιάσει για λίγες ημέρες από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των «λιονταριών».