Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τη δολοφονία δύο φίλων της Λιντς στην Κωνσταντινούπολη

Λιντς

i

©twitter.com/LUFC/status/1643510900463136770/photo/1

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τη δολοφονία δύο φίλων της Λιντς στην Κωνσταντινούπολη

Πάνος Μαλακτάρης • 17:10 - 05.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:21 - 14.08.2024

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Απριλίου 2000 όταν έχασαν τη ζωή τους 2 Άγγλοι φίλαθλοι πριν τον ημιτελικό του UEFA ανάμεσα σε Γαλατά και Λιντς.

Μοιάζει απίστευτο το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος, ειδικά όταν θυμάσαι σαν χτες το συγκεκριμένο περιστατικό. Ο Κρίστοφερ Λόφτους, 37 ετών και ο Κέβιν Σπέιτ, 36 ετών, δολοφονήθηκαν από οπαδούς της Γαλατασαράι σε επεισόδια που ξέσπασαν στην πλατεία Ταξίμ. 

Η Τσέλσι καταδίκασε τα συνθήματα μίσους των οπαδών της για την τραγωδία του Χίλσμπορο
PREMIER LEAGUE

10:44 - 05.04.2023

Η Τσέλσι καταδίκασε τα συνθήματα μίσους των οπαδών της για την τραγωδία του Χίλσμπορο

Η Τσέλσι καταδίκασε τα ακατάλληλα συνθήματα που ακούστηκαν στις εξέδρες του «Στάμφορντ Μπριτζ» για την τραγωδία του Χίλσμπορο, κατά τη διάρκεια του αγώνα της στην Premier League, εναντίον της Λίβερπουλ.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει όταν οι πολυάριθμοι Άγγλοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις, όπως συνηθίζουν. Τότε λέγεται ότι ένας εξ' αυτών εξύβρισε έναν Τούρκο και η σπίθα είχε μόλις ανάψει. 

Αρκετοί τραυματίες εκατέρωθεν αλλά δυστυχώς και 2 μαχαιρωμένοι, οι οποίοι εξέπνευσαν σχεδόν ακαριαία. Σε μια εποχή που δεν είχε ακόμα «μολυνθεί» από τα... «ultriλίκια» και την «ποζεριά» στα social media με τα επιτεύγματα και τα «σκηνικά» που κερδίζει ο κάθε οπαδός, ήταν μια παράξενη -πέρα ασφαλώς από σοκαριστική- είδηση. 

Η τουρκική αστυνομία είχε προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις υπόπτων, μέχρι τελικά μέσα από βίντεο και φωτογραφικό υλικό να μπορέσει να καταλήξει στους βασικούς υπόπτους. Ένας από αυτούς, ο Αλί Ντερίμ ομολόγησε ότι μαχαίρωσε τον έναν από τους δύο φιλάθλους της Λιντς, ενώ ακόμα 4 Τούρκοι χούλιγκαν καταδικάστηκαν. Οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 5 έως 15 χρόνια. Την πόρτα της φυλακής την πέρασαν μόλις το 2010, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης.

Η διοίκηση της Λιντς δε ξέχασε το περιστατικό, με μια λιτή ανάρτηση στα κοινωνικά της δίκτυα: «Κανείς δε θα έπρεπε ποτέ να πηγαίνει να παρακολουθήσει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και να μη γυρίζει σπίτι του. Πριν 23 χρόνια σαν σήμερα, χάσαμε με τραγικό τρόπο τους Κρίστοφερ Λόφτους και Κέβιν Σπέιτ. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας», αναφέρεται σχετικά. Πολύ μικρή σημασία έχει,  ωστόσο η Γαλατά ήταν αυτή η οποία είχε προκριθεί στον τελικό της Κοπεγχάγης, τον οποίο και κέρδισε απέναντι στην Άρσεναλ, εν μέσω πολλών ταραχών ανάμεσα -ξανά- σε Τούρκους και Άγγλους οπαδούς.