Στην Κύπρο έχουν πάρει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και ο τελικός Κυπέλλου θα είναι ένα τεστ.
Η κατάσταση στην Ελλάδα με τη βία έχει ξεφύγει εδώ και πολλά χρόνια και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχει υπάρξει καταπολέμηση.
Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, αλλά όχι ιδανικά. Συχνά εντός κι εκτός γηπέδων παρατηρούνται φαινόμενα βίας και στο πρόσφατο final 4 του Κυπέλλου, στον ημιτελικό ανάμεσα σε Απόλλωνα Λεμεσού και Ανόρθωση, έγιναν σοβαρά επεισόδια με αποτέλεσμα να αναβληθεί το ματς. Στο νησί ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση για λήψη εννέα μέτρων, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την καταπολέμηση της βίας. Τον περασμένο μήνα, παράλληλα, η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.
Στη συνέντευξη Τύπου με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη βία στους αθλητικούς χώρους, η Υπουργός Δικαιοσύνης είχε πει: «Δόθηκαν οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας, για να προχωρήσει τάχιστα στη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα των ενεργειών ή και τυχόν λάθη ή και παραλείψεις όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση αστυνόμευσης του καλαθοσφαιρικού αγώνα της περασμένης Κυριακής και να κατανεμηθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν ή και να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η μην επανάληψη ιδίων λαθών και παραλείψεων στο μέλλον».
12:52 - 07.04.2023
Το μεγαλύτερο στάδιο στην Κύπρο, η τρομερή ακουστική και οι 22.829 θέσεις: Αυτή είναι η έδρα του τελικού (vids)
Με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και μετά από πρόταση του προέδρου Τάκη Μπαλτάκου, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας.
Αναλυτικά τα εννέα μέτρα:
1. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη.
2. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.
3. Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.
4. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία.
5. Συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.
6. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου.
7. Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.
8. Στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης Στης σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων.
9. Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία.