Συγκλονίζει ο Τάισον για τον ρατσισμό: «Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί, όταν αντιμετωπίζουμε κάτι τόσο μεγάλο»

Τάισον

i

© Intime

Συγκλονίζει ο Τάισον για τον ρατσισμό: «Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί, όταν αντιμετωπίζουμε κάτι τόσο μεγάλο»

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 17:54 - 16.11.2024 / Ανανεώθηκε: 17:54 - 16.11.2024

Ο Τάισον μίλησε για το φαινόμενο του ρατσισμού κι έστειλε το δικό του μήνυμα.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ανεκτικότητας που γιορτάζεται στις 16 Νοεμβρίου, η UEFA φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της δηλώσεις του πολύπειρου εξτρέμ του ΠΑΟΚ, Τάισον, καθώς και του παίκτη της Φενέρμπαχτσε, Φρεντ. Οι δύο Βραζιλιάνοι στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού, καθώς αμφότεροι έχουν πέσει «θύματα» αυτού του φαινομένου εντός αγωνιστικού χώρου.

Ο σούπερ σταρ των ασπρόμαυρων έκανε λόγο για «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή του», η οποία συνέβη το 2019, όταν αγωνιζόταν στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, καθώς αντέδρασε σε ρατσιστική επίθεση στη διάρκεια αγώνα με την Ντιναμό Κιέβου και αποβλήθηκε. Ακολούθως ο ίδιος έμεινε σταθερός στη θέση του κατά του ρατσισμού, αφού δήλωσε:

«Η δουλειά μου είναι να παλεύω, να είμαι περήφανος, να κρατάω το κεφάλι μου ψηλά. Σε μια ρατσιστική κοινωνία, δεν αρκεί να μην είμαστε ρατσιστές - πρέπει να είμαστε αντιρατσιστές». Πλέον ο 36χρονος άσος πανηγυρίζει τα γκολ του υψώνοντας τη γροθιά του, σε μια κίνηση εμπνευσμένη από τους Αφροαμερικανούς Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, οι οποίοι την έκαναν στην απονομή μεταλλίων των 200 μέτρων, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 στην Πόλη του Μεξικού.

Τάισον στο Βόλος - ΠΑΟΚ
Τάισον © Intime

«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί, όταν αντιμετωπίζουμε κάτι τόσο μεγάλο», εξηγεί ο Τάισον και συνεχίζει: «Σηκώνω τη γροθιά μου για να δείξω υπευθυνότητα και δύναμη, όντας κάποιος που παλεύει για τα ιδανικά μου. Πολλά παιδιά μου στέλνουν φωτογραφίες στα social media κάνοντας το ίδιο πράγμα. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό έχει τέτοιο αντίκτυπο». Τέλος, ο άσος του ΠΑΟΚ εκφράζει την ελπίδα το μήνυμά του να βοηθήσει άλλους ανθρώπους στην πατρίδα του και σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό με την ίδια αποφασιστικότητα:

«Ως ποδοσφαιριστές, έχουμε μια πολύ δυνατή φωνή. Πάντα θα παλεύω για την ισότητα, όχι μόνο για μένα, αλλά για τους νέους ανθρώπους, για τις οικογένειές τους. Οι γονείς μου πάντα με μάθαιναν να αντιμετωπίζω τα προβλήματά μου με το κεφάλι ψηλά. Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός σας, είμαστε όλοι ίσοι».

Από την πλευρά του, ο Φρεντ, ο οποίος υπήρξε συμπαίκτης του Τάισον στη Σαχτάρ και βίωσε ρατσιστική επίθεση ενώ αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τόνισε: «Είναι τρομερό αυτό να συνεχίζει να συμβαίνει το 2024, αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι είμαστε πάντα θύματα. Πρέπει να ενωθούμε, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι άνθρωποι.

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ δυνατό. Όλοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φτάνει σε όλο τον κόσμο. Ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του ρατσισμού: οι παίκτες που στέλνουν αυτό το μήνυμα αγγίζουν πολλούς ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι είναι λίγο οπισθοδρομικοί και κρατούν τον ρατσισμό ζωντανό, αλλά πιστεύω ότι, μαζί, ως άνθρωποι, πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα ακούμε πια για ρατσισμό - αλλά, μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να είμαστε μαζί και να είμαστε δυνατοί».