Από τον Γεωργάτο και τον Καραγκούνη στον Σαμαρά: Οι Έλληνες που έπαιξαν σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ (vids)

Γρηγόρης Γεωργάτος, Γιώργος Σαμαράς και Γιώργος Καραγκούνης

i

©Intime

Από τον Γεωργάτο και τον Καραγκούνη στον Σαμαρά: Οι Έλληνες που έπαιξαν σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ (vids)

Κώστας Τόπας 14:45 - 10.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:41 - 14.08.2024

Ο τελικός του Champions League συγκεντρώνει απόψε (10/06, 22:00) όλα τα φώτα πάνω του και το Sportal θυμίζει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ.

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ κοντράρουν απόψε (10/06, 22:00) τις δυνάμεις τους στη Κωνσταντινούπολη με μοναδικό στόχο την κατάκτηση της κούπας με τα μεγάλα «αυτιά». 

Πρωταθλήτρια Αγγλίας και Κυπελλούχος Αγγλίας, η Μάντσεστερ Σίτι είναι το μεγάλο φαβορί για τον τελικό του Champions League κόντρα στην Ίντερ. Δεκαπέντε χρόνια μετά την έλευση των Εμιράτων στην κεφαλή του συλλόγου, οι Πολίτες φαίνεται τελικά να αγγίζουν το Άγιο Δισκοπότηρο. Μπορεί οι Πολίτες να έχουν τον πρώτο λόγο για να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης, ωστόσο η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι είναι σε κορυφαία φόρμα και δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τόσο εύκολα τα όπλα της.

Ο αποψινός τελικός θα κεντρίσει όλα τα βλέμματα πάνω του μιας και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα. Οσον αφορά την πρόβλεψη για τον νικητή του βαρύτιμου τροπαίου; Οι απόψεις διίστανται. Λογικό κι αναμενόμενο. 

@sportal.gr Η ομάδα του Sportal.gr σας εύχεται έναν υπέροχο τελικό #championsleague ! #foryoupage #sportal #inter #mancity ♬ πρωτότυπος ήχος - Sportal.gr

Αυτό όμως που αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά είναι να δούμε το ελληνικό στοιχείο που κάποτε είχαν οι δύο φιναλίστ. Τοσο στη Μάντσεστερ Σίτι όσο και στην Ίντερ αγωνίστηκαν στο παρελθόν Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους και να γράψουν ξεχωριστή ιστορία. Τη φανέλα των «νερατζούρι» για την ακρίβεια φόρεσαν πέντε ποδοσφαιριστές, ενώ εκείνη των Πολιτών μόλις ένας.

Το Sportal τους παρουσιάζει...

Νίκος Πεντζαρόπουλος (Ίντερ)

©Intime

Ο Νίκος Πεντζαρόπουλος έμεινε στην ποδοσφαιρική ιστορία με το προσωνύμιο «ήρωας του Τάμπερε», έπειτα από την θρυλική του απόδοση σε αγώνα της εθνικής ολυμπιακής ομάδας που διεξήχθη στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1952. Ο διεθνής τύπος ήταν ανάλογα εγκωμιαστικός. «Γεννήθηκε ο νέος Ζαμόρα», έγραψαν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες μετά τον αγώνα, παρομοιάζοντας τον, με τον κορυφαίο μέχρι τότε, παγκοσμίως, Ισπανό τερματοφύλακα. Η μεγαλειώδης αυτή εμφάνιση του δεν περνάει απαρατήρητη. Ο προπονητής της Ίντερ Αλμπέρτο Φόνι, που βρίσκεται στο γήπεδο, εντυπωσιάζεται και του προτείνει να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στην ιταλική ομάδα. Σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τελείως ερασιτεχνικό και οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν οικονομικές απολαβές, η προοπτική του επαγγελματισμού και οι μυθικές οικονομικές απολαβές που του πρότειναν από την Ίντερ «ζάλισαν» τον Νίκο Πεντζαρόπουλο. Άλλωστε δεν προερχόταν από εύπορη οικογένεια και με δυσκολία εξασφάλιζε τα προς το ζην.

Το όνειρο μιας επαγγελματικής καριέρας, σ’ έναν απ’ τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, τον ώθησαν να φύγει ξαφνικά για το Μιλάνο τον Αύγουστο του 1952. Υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ίντερ και ξεκίνησε προπονήσεις, ελπίζοντας ότι η διοίκηση του Πανιωνίου θα του έδινε την ελευθέρας του. Όμως, η τότε διοίκηση των «κυανέρυθρων» αντιμετώπισε αρνητικά την απρόσμενη αποχώρηση του και δεν ενέδωσε στα χρηματικά ανταλλάγματα που πρόσφεραν οι Ιταλοί. Η πολυπόθητη μεταγραφή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αν και έμεινε ένα περίπου χρόνο στην Ιταλία.

Γρηγόρης Γεωργάτος (Ίντερ)

©Intime

Στις 11 Αυγούστου του 1999 ο Γρηγόρης Γεωργάτος δοκίμασε την τύχη του στην Serie A, παίρνοντας μεταγραφή από τον Ολυμπιακό για την Ίντερ έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών!

«Η ζωή μου αναστατώθηκε ξαφνικά εκείνο το βράδυ, ύστερα από το τηλεφώνημα του Πέτρου Κόκκαλη, με το οποίο με ενημέρωνε να ετοιμαστώ γιατί το Μιλάνο και η Ίντερ με περιμένουν. Κολακεύτηκα και μόνο σκεπτόμενος το γεγονός ότι θα αγωνίζομαι σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και θα έχω συμπαίκτες προσωπικότητες του αθλήματος όπως οι Ρονάλντο, Ζαμοράνο, Βιέρι», είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γεωργάτος για το βράδυ που έμαθε ότι δεν θα συνεχίσει στο Λιμάνι.

Στην «παρθενική» σεζόν στην Ιταλία αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια πρωταθλήματος (δύο γκολ) και σε 6 κυπέλλου (ένα γκολ). Παρ’ όλα αυτά, από τα μέσα της σεζόν είχαν αρχίσει τα δημοσιεύματα στην Ιταλία που τον ήθελαν να νοσταλγεί την Ελλάδα Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Το καλοκαίρι του 2000, γύρισε για μία σεζόν στον Ολυμπιακό, όμως το 2001-2002 επέστρεψε στην Ίντερ, όπου με διαφορετικά δεδομένα πλέον, δεν κατάφερε να ξαναπάρει φανέλα βασικού.

Γιώργος Καραγκούνης (Ίντερ)

©Intime

Το ταλέντο του Γιώργου Καραγκούνη έκανε την Ίντερ να θέλει να τον αποκτήσει ως ελεύθερο το 2003, αφού το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό είχε λήξει. Έτσι ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που ήταν τότε προπονητής των «νερατζούρι» τον έφερε στην ομάδα, όμως ο «Κάρα» είχε γύρω του αρκετό ανταγωνισμό και δεν κατάφερε να γίνει ο «ογκόλιθος» της μεσαίας γραμμής. Σε αυτό βέβαια, έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι δυο διαδοχικές αλλαγές προπονητών στην Ίντερ. Σήμερα ο Καραγκούνης παραμένει αγαπητός στον κόσμο των «νερατζούρι» κι έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των οπαδών..

Ο άλλοτε θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου αγωνίστηκε για μια διετία στην Ίντερ, κατακτώντας την σεζόν 2004-05 το Κύπελλο Ιταλίας και μετρώντας συνολικά 36 συμμετοχές και 4 ασίστ με τον ιταλικό σύλλογο, όντας αρκετά αγαπητός στις τάξεις των οπαδών.

Λάμπρος Χούτος (Ίντερ)

©Intime

Τον Ιούλιο του 2004 ο Λάμπρος Χούτος μετακόμισε στην Ιταλία για την ομάδα της Ίντερ, στην οποία δεν κατόρθωσε να διακριθεί. Επί 6 μήνες βρέθηκε εκ νέου συμπαίκτης με τον Γιώργο Καραγκούνη, φίλο του από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Ωστόσο στη συνέχεια για 1,5 χρόνο περιπλανήθηκε ως δανεικός σε διάφορους συλλόγους, όπως η Αταλάντα, η Μαγιόρκα στη La Liga και η Ρετζίνα. Επέστρεψε στο Μιλάνο την περίοδο 2006-07 και κατά την τελευταία αγωνιστική, όταν η Ίντερ πανηγύρισε εντός έδρας την απονομή του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου στη Serie A, αυτός αγωνίστηκε με τη φανέλα της μερικά λεπτά. Ως αποτέλεσμα, ο Λάμπρος Χούτος αποτελεί τον μοναδικό Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή που υπήρξε στέλεχος σε 4 διαφορετικούς συλλόγους Α' κατηγορίας της Ιταλίας (Ρόμα, Αταλάντα, Ρετζίνα, Ίντερ) και έναν από τους μόλις πέντε διεθνείς που αγωνίστηκαν με 6 ή περισσότερους συλλόγους εκτός Ελλάδας (Γκέκας 9, Χαριστέας 8, Κωνσταντόπουλος 7, Τζιόλης 6).

Γιώργος Βαγιαννίδης (Ίντερ)

©Intime

Το καλοκαίρι το 2020, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την παραχώρηση του Γιώργου Βαγιαννίδη στην Ίντερ. Οι «πράσινοι» καρπώθηκαν περίπου 400.000 ευρώ από τα «τροφεία» του 18χρονου αμυντικού, ο οποίος τότε είχε γίνει ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που αποχώρησε από το «τριφύλλι» για να παίξει στην Ίντερ. Ο πρώτος ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης το καλοκαίρι του 2003.

Ωστόσο, ο Βαγιαννίδης δεν κατάφερε ποτέ να φορέσει τη φανέλα της Ίντερ σε επίσημο παιχνίδι και τον Οκτώβρη του 2020, η ιταλική ομάδα ανακοίνωσε τον δανεισμό του στην Σιντ-Τρέιντενσε του Βελγίου. Ακόμα κι εκεί όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά για τον νεαρό μπακ καθώς σε πολλά παιχνίδι δεν ήταν καν στην αποστολή.  Στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε επίσημα την επιστροφή του Γιώργου Βαγιαννίδη, ο οποίος υπέγραψε με ελεύθερη μεταγραφή, τετραετές συμβόλαιο.

Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι)

©Intime

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Γιώργου Σαμαρά στην Eredivisie για λογαριασμό της Χέρενφεϊν το 2006, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει «μήλον της Έριδος» μεταξύ Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι, με την ομάδα του Μάντσεστερ να καταφέρνει τελικά να αποσπάσει την υπογραφή του. Ο «Sam» συμφώνησε τελικά στους Πολίτες στις 30 Ιανουαρίου 2006 έναντι 6.000.000 λιρών, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται την 1η Φεβρουαρίου μπαίνοντας ως αλλαγή στο 65ο λεπτό κόντρα στη Νιούκαστλ (3-0 το τελικό σκορ για την ομάδα του). 

Στα 2,5 χρόνια παρουσίας του στο Νησί ο άλλοτε Έλληνας διεθνής φορ δεν κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός, παρόλα αυτά έπαιξε σε 55 αγώνες (28 βασικός - 27 ως αλλαγή) σημειώνοντας 8 τέρματα.