Τελικός Κυπέλλου: Επεισόδια, διαφωνίες για την έδρα, μία γιορτή που συχνά μετατρέπεται σε εφιάλτη (vids)

Ακόμα μία φορά ο τελικός Κυπέλλου αντιμετωπίζεται ως αναγκαίο κακό.

i

©intime

Τελικός Κυπέλλου: Επεισόδια, διαφωνίες για την έδρα, μία γιορτή που συχνά μετατρέπεται σε εφιάλτη (vids)

Γιώργος Σακελλαρίου 11:36 - 26.03.2023 / Ανανεώθηκε: 17:36 - 14.08.2024

Πολλά επεισόδια θα έχει και φέτος το σίριαλ για τον τελικό Κυπέλλου. Τουλάχιστον τα επεισόδια ας αφορούν μόνο την έδρα κι όχι τα γνωστά που αμαυρώνουν μία ποδοσφαιρική γιορτή.

Ο τελικός Κυπέλλου σε κάθε χώρα αποτελεί αφορμή για γιορτή.

Εδώ αποτελεί μία ακόμα αφορμή για να μαλώσουν όλοι με όλους, για να εξυπηρετήσει ο καθένας τα συμφέροντά του και φυσικά για να εκτονωθούν οι ανεγκέφαλοι. Η ομάδα του τελικού θα είναι ο ΠΑΟΚ. Η άλλη θα είναι πιθανότητα η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό να ελπίζει σε μία τεράστια ανατροπή.

Από τη στιγμή που θα βρεθεί μία ομάδα της Αττικής και μία της Θεσσαλονίκης στον τελικό, τα πράγματα, σύμφωνα και με την προκήρυξη, είναι απλά. Τελικός στον Βόλο ή στο εξωτερικό. Το να μην μπορεί μία χώρα να κάνει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε γήπεδο εντός συνόρων μοιάζει κατάντια. Η χώρα εξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει τους «εχθρούς» εκτός συνόρων, οι κυβερνώντες, όποιοι είναι αυτοί, εγγυώνται για την ασφάλειά μας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν για έναν αγώνα 90'-120'...

Ειδικά τώρα που στο πρωτάθλημα η μάχη έχει φουντώσει και η κατάσταση θυμίζει μπαρούτι, έχουμε κι έναν τελικό για να δοκιμάσουμε και πάλι τα όριά μας στην τοξικότητα. Ένας αγώνας που θα γίνει, αφού έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με άγνωστο τον νικητή και τις συνθήκες που θα υπάρχουν.

Σχεδόν κάθε σεζόν έχουν γίνει παρατράγουδα σε τελικό. Στη νέα χιλιετία, αντί η κατάσταση να γίνεται πιο πολιτισμένη, θυμίζει όλο και περισσότερο ποδοσφαιρικό μεσαίωνα. Ακόμα και σε τελικό κεκλεισμένων των θυρών έχουν γίνει επεισόδια. Παλαίμαχος αθλητής δέχθηκε αντικείμενο ενώ έκανε δηλώσεις στον αγωνιστικό χώρο.

Οπαδοί επιδίδονταν σε αγώνες kick boxing σε πεζογέφυρες. Άλλοι στο ταρτάν του ΟΑΚΑ. Άλλοι στο ταρτάν στο Παμπελοποννησιακό. Ο Ολυμπιακός το 2020 διαφωνούσε έντονα με τον ορισμό της Ριζούπολης για έδρα του τελικού. Λόγω ΕΠΟ, λόγω αγωνιστικού χώρου... Άκρη, όπως και να είχε δεν έβγαινε. Και δύο ομάδες της Αττικής πήγαν τελικά στο Πανθεσσαλικό.

Στη Θεσσαλονίκη μετά το 2000 ο πρώτος τελικός ήταν ΠΑΟΚ-Άρης στην Τούμπα. Με τη λήξη το μισό γήπεδο καιγόταν. Στο Παγκρήτιο, όπου πήγαν Ολυμπιακός και ΑΕΚ ξανά επεισόδια. Ακόμα και στο πλοίο που μετέφερε πίσω στη βάση τους, οπαδούς της Ένωσης. Στο ΟΑΚΑ το 2011 έληξε τελικός, χωρίς να ακουστεί σφύριγμα, διότι οπαδοί της Ένωσης επιτέθηκαν στην πλευρά που ήταν οικογένειες παικτών του Ατρόμητου.

Την περασμένη σεζόν ο τελικός Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 20.00. Έφτασαν όλοι να αναχωρήσουν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουμε παράταση και πέναλτι κοντά στα ξημερώματα... Στην Ελλάδα ένα ματς αρχίζει Σάββατο και τελειώνει Κυριακή γιατί έτσι μας αρέσει. Γιατί ακόμα και το πάρτι στον αθλητισμό θα βρούμε τρόπο να το χαλάσουμε.

Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν γίνει σε τελικούς Κυπέλλου, που γεμίζεις τόμους. Και πότε σου έρχεται να γελάσεις ή να κλάψεις. Για παράδειγμα, το 2016 ο τελικός καθυστέρησε με όσα γίνονταν στη διαιτησία έναν και πλέον μήνα. Με τον Ολυμπιακό να διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορούσε να έχει σε εγρήγορση τους παίκτες του, που σκέφτονταν τις διακοπές μετά τον τίτλο. 

Οι παλιότεροι ενδεχόμενως να θυμούνται τις κόντρες ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού για τον τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου κανείς δεν ήθελε να πάει στη σκεπαστή, διότι οι αντίπαλοι θα φαίνονταν περισσότεροι και πιο τηλεοπτικά στις υπόλοιπες θύρες. Μέχρι και οι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού κλήθηκαν να φύγουν από τα δημοσιογραφικά και να οδηγηθούν απέναντι, γιατί στην πλευρά των μπουθ θα κάθονταν οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Μία γιορτή είναι κι όμως κάθε χρόνο βρίσκουν κάτι για να τη χαλάσουν.