Το νέο φορμάτ του Champions League φέρνει μαζί του οικονομικές «ανάσες» και… βαριές εισπράξεις για τους συλλόγους. Ο Ολυμπιακός, που έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στη League Stage, βλέπει ήδη το ταμείο του να γεμίζει.
Η UEFA άλλαξε τη μορφή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης: από τη σεζόν 2024/25, συμμετέχουν 36 ομάδες σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα με οκτώ αγωνιστικές – τέσσερις εντός έδρας και τέσσερις εκτός. Οι ομάδες παίζουν απέναντι σε δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας. Και, μαζί με την αλλαγή του φορμάτ, άνοιξε από πέρυσι και την… οικονομική κάνουλα.
Μία ομάδα μονάχα από τη συμμετοχή της στη League Stage του Champions League θα λάβει το ποσό των 18.620.000 ευρώ, χρήματα, τα οποία θα δοθούν σε δύο δόσεις, 17.870.000 ευρώ για αρχή και στη συνέχεια τα υπόλοιπα 750.000 ευρώ.
Αυτά τα χρήματα αυξάνονται ανάλογα την πορεία της κάθε ομάδας live stoixima του League Stage. Συγκεκριμένα, κάθε νίκη αξίζει 2.100.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία 700.000 ευρώ. Επίσης, κάθε ομάδα θα παίρνει χρήματα ανάλογα και το πού θα τερματίσει στο διευρυμένο αυτό πρωτάθλημα. Ο 36ος θα λάβει μία “μετοχή”, αξίας 275.000 ευρώ. Ο 35ος δύο μετοχές (275.000Χ2) και ούτω κάθ’ εξής. Όσο πιο ψηλά, τερματίσει μία ομάδα, τόσο περισσότερα χρήματα θα βάλει στα ταμεία της.
Επιπλέον, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα λάβουν ακόμη 2.000.000 ευρώ, ενώ οι ομάδες που θα τελειώσουν το League Stage στις θέσεις 9-16 θα λάβουν 1.000.000. Τα έσοδα συνεχίζονται στα νοκ-άουτ, από 1 εκατ. ευρώ στα play offs έως 6,5 εκατ. ευρώ αν φτάσει στον τελικό.
Οι ομάδες θα έχουν έσοδα και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με την UEFA να συστήνει ένα νέο σύστημα διανομής των εσόδων, το οποίο ονομάζεται value pillar, δηλαδή πυλώνας αξίας και ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του market pool και της κατάταξης της ομάδας (club coefficients). Το value pillar χωρίζεται σε δύο μέρη, το ευρωπαϊκό και το μη ευρωπαϊκό. Το πρώτο θα αφορά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις αγορές της UEFA και το δεύτερο στις υπόλοιπες. Κάθε ομάδα λαμβάνει χρήματα και από τις δύο αγορές.
Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό κομμάτι, οι ομάδες από το ζωντανό στοίχημα που συμμετέχουν κατατάσσονται ανάλογα με τη συμμετοχή του τηλεοπτικού παρόχου κάθε χώρας στα συνολικά τηλεοπτικά κέρδη σε κάθε κύκλο διοργάνωσης.
Για παράδειγμα, εάν η Αγγλία είναι το Νο1, τότε οι τέσσερις ομάδες της στο Champions League θα έχουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Επιπλέον, θα δημιουργείται και ένα δεύτερο ranking το οποίο θα καθορίζεται από τους βαθμούς 5ετίας της κάθε ομάδας.
Το τελικό ranking θα “φτιάχνεται” από το μέσο όρο των δύο κατατάξεων και θα μοιράζονται 666 “μετοχές”. Η τελευταία ομάδα θα λαμβάνει μία μετοχή, η οποία υπολογίζεται στα 960.000 ευρώ (εάν το ευρωπαϊκό μέρος αναλογεί στο 75%, όπως συνέβη πέρσι). Η πρώτη ομάδα του ranking θα έχει 36 μετοχές, δηλαδή μπορεί να έχει έσοδα κοντά στα 34.000.000 ευρώ.
Στο μη ευρωπαϊκό κομμάτι (non-european part) θα υπολογίζονται οι πόντοι κάθε ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια και η συνεισφορά κάθε χώρας στην αγοροπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η τελευταία ομάδα της κατάταξης στο Champions League θα λαμβάνει μία μετοχή 320.000 ευρώ, η 35η δύο μετοχές και ούτω καθ’ εξής.