Τι θα σήμαινε η άρνηση του Μέσι να φορέσει το bisht
i

Λιονέλ Μέσι/ © Intime

Τι θα σήμαινε η άρνηση του Μέσι να φορέσει το bisht

Πάνος Μαλακτάρης • 19:14 - 22.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:00 - 20.08.2024

Δευτερόλεπτα πριν σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο σεΐχης του Κατάρ έδωσε στον Μέσι να φορέσει ένα «bisht». Πολλοί διαφώνησαν, ελάχιστοι ωστόσο αναλογίστηκαν τι θα σήμαινε μια πιθανή άρνησή του.

Το Μουντιάλ έχει μόλις ολοκληρωθεί. Η Αργεντινή έχει φτάσει στη γη της Επαγγελίας, εκατομμύρια φιλάθλων ανά τον κόσμο πανηγυρίζουν μέσα σε πελάγη ευτυχίας. Η απονομή πλησιάζει, όλοι παίρνουν τις θέσεις τους. Ο αρχηγός Λιονέλ Μέσι πηγαίνει να σηκώσει το τρόπαιο. Αυτό που ακολουθεί είναι μία κατά πολλούς άβολη εικόνα. 

Ο σεΐχης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί χαιρετά τον Λίο, πριν του προσφέρει-και του φορέσει-κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει με μία κάπα, κάτι σαν ρόμπα, μαύρη με χρυσές γραμμές. Πολλοί χαρακτήρισαν αυτή την κίνηση ως «καπέλωμα» της προσπάθειας των Αργεντινών στο τουρνουά, μιλώντας για φτηνό «σόου» και επιβολή της κουλτούρας του Αραβικού κόσμου τη λάθος στιγμή, στη λάθος περίσταση.  

Άλλοι το προχώρησαν κι άλλο, ισχυριζόμενοι πως ο Μέσι δεν έπρεπε να δεχτεί να το φορέσει, άλλοι άνοιξαν μία ατελείωτη όσο και αδόκιμη συζήτηση περί του τι θα είχε κάνει στη θέση του Λίο ο Μαραντόνα κλπ.  Αυτό που ελάχιστοι εξ ημών σκεφτήκαμε, είναι τι θα συνέβαινε αν απλά δεν αποδεχόταν ο αρχηγός της αλμπισελέστε να φορέσει το bisht (αυτή είναι η επίσημη ονομασία του). 

Την απο΄ρια ήρθε να λύσει με δηλώσεις του σε ρουμανικά ΜΜΕ ο Τσιπριάν Παναΐτ, ένας 46χρονος Ρουμάνος προπονητής που έχει χρόνια θητεία σε ομάδες της Μέσης Ανατολής. Επί του παρόντος είναι υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος στην Αλ Καριτιγιάτ του Κατάρ. Από το 2015 είχε βρεθεί στην Αλ Χιλάλ, ενώ πέρασε και από τις Αλ Ραΐντ, Αλ Μπατίν και Σοχάρ, έχοντας κλείσει μια επταετία στην ευρύτερη περιοχή. 

Η γνώμη του αποκτά ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, μιας και αν μη τι άλλο είναι γνώστης της κουλτούρας, των ηθών και εθίμων που τηρούνται και συνηθίζονται. Δήλωσε λοιπόν σχετικά με το συμβάν: «Ακούω πολλούς συναδέλφους μου να κάνουν δηλώσεις γύρω από το θέμα, έχοντας ουσιαστικά πλήρη άγνοια του τι συμβαίνει. Εάν ο Μέσι είχε αρνηθεί να φορέσει την ρόμπα αυτή, η οποία αποτελεί παραδοσιακό ένδυμα το οποίο φοριέται αποκλειστικά σε ειδικές περιπτώσεις και εορτασμούς, θα συνιστούσε την ύψιστη προσβολή προς τον σεΐχη και θα μπορούσε να ξεσπάσει μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο»

Ενώ συνέχισε: «Αυτή η συγκεκριμένη ρόμπα φοριέται μόνο από την άρχουσα τάξη, από πολύ πλούσιους ανθρώπους και, όταν και εάν σου προσφερθεί, σημαίνει πως γίνεσαι αποδεκτός στον κύκλο αυτών των ανθρώπων, πως σε βλέπουν ως δικό τους άνθρωπο. Είναι η μεγαλύτερη ένδειξη σεβασμού που μπορεί κανείς να λάβει. Όταν στην προσφέρει ο ίδιος ο εμίρης του Κατάρ, δε νομίζω πως μπορεί κανείς να το αρνηθεί»

Ας κρατήσουμε τα λόγια ενός γνώστη της κουλτούρας και των πραγμάτων λοιπόν, με το δικαίωμα παράλληλα να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας όχι τόσο για την αποδοχή από πλευράς Μέσι της τηβέννου, όσο για τις προθέσεις του εμίρη και το ειλικρινές της αβρότητας αυτών.