Τιν Γεντβάι: Ενα παιδί του πολέμου που τον συγκρίνουν με τον Μαλντίνι και του αρέσουν τα θεαματικά γκολ (vids)

Τιμ Γεντβάι

i

©Photo by Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images/Ideal Images

Τιν Γεντβάι: Ενα παιδί του πολέμου που τον συγκρίνουν με τον Μαλντίνι και του αρέσουν τα θεαματικά γκολ (vids)

Κώστας Τόπας 10:56 - 14.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:54 - 14.08.2024

Ενας αμυντικός που σκόραρε θεαματικά γκολ κατά το πέρασμα του στη Bundesliga, έζησε το όνειρο με την εθνική Κροατίας και στη χώρα του τον συγκρίνουν με τον Μαλντίνι. Ο Τιν Γεντβάι αναμένεται να φορέσει σύντομα το «τριφύλλι» στο στήθος με στόχο να κάνει τη διαφορά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ο Κροάτης αμυντικός, Τιν Γεντβάι, διακόπτει τη συνεργασία του του με τη Λοκομοτίβ Μόσχας και σύντομα αναμένεται να φορέσει το «τριφύλλι» στο στήθος, μιας και έρχεται το μεσημέρι της Παρασκευής (14:45) στην Ελλάδα από Μόναχο για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Ο 27χρονος αμυντικός, ποδοσφαιρικό «προϊόν» της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έχει περάσει σε νεαρή ηλικία από τη Ρόμα. Ακολούθως τον αγόρασε η Λεβερκούζεν αντί 7 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2021 ανήκει στη ρωσική ομάδα. Την περασμένη σεζόν έπαιξε δανεικός στην Αλ Αΐν των Η.Α.Ε., ενώ είναι 26 φορές διεθνής με την εθνική Κροατίας. Ήταν μάλιστα μέλος της 23άδας της «Χρβάτσκα» το 2018 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου οι Κροάτες έφτασαν ως τον τελικό της διοργάνωσης.

Παιδί του πολέμου

Γενημμένος στο Ζάγκρεμπ, στις 28 Νοεμβρίου του 1995, ο Γεντβάι είναι «παιδί του πολέμου», καθώς η οικογένεια του έπρεπε να αφήσει το σπίτι της στο Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και να εγκατασταθεί στην Κροατία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο πατέρας του Τιν Γεντβάι, Ζντένκο ήταν ένας αξιοπρεπής αμυντικός και έκανε καριέρα κυρίως στη Βελέζ Μόσταρ, στην οποία είχε προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Ζντένκο ήταν πρότυπο για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού και γι' αυτό ήθελε να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Πηγή ταλέντων

Ο Γεντβάι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2013 με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ , προερχόμενος από την ακαδημία νέων της κροατικής ομάδας. Άλλο ένα προϊόν της ακαδημίας νέων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που μας χάρισε τον Λούκα Μόντριτς της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Ματέο Κόβατσιτς της Μάντσεστερ Σίτι και τον Ντέγιαν Λόβρεν της Λυών.

Πολυθεσίτης

Μόλις πέντε μήνες μετά το ανέβασμά του στην πρώτη ομάδα, ο Κροάτης αμυντικός πουλήθηκε στη Ρόμα. Δεν πρόλαβε να αφήσει το πραγματικό του στίγμα στη Ντιναμό, αλλά σε αυτές τις 14 εμφανίσεις για τους Κροάτες υπαινίχθηκε τις τεράστιες δυνατότητές του. Έπαιξε ως κεντρικός αμυντικός, δεξί μπακ ακόμα και αμυντικό χαφ, δείχνοντας εξίσου σημαντικός για την ομάδα του και στους τρεις ρόλους. Η Ρόμα δεν έδωσε ευκαιρία στον Γεντβάι, και το καλοκαίρι του 2013 εστάλη ως δανεικός για δύο χρόνια στην Λεβερκούζεν.

Η εμπιστοσύνη του Σμιντ και το δεξί άκρο της άμυνας στη Λεβερκούζεν

Εκεί είχε για προπονητή τον Ρόγκερ Σμιντ, ο οποίος νωρίτερα είχε σημαντική επιτυχία με τη Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, αναπτύσσοντας το επιθετικό ποδόσφαιρο και είχε την πρόθεση να το επαναλάβει στη Λεβερκούζεν. Ο Σμιντ έκανε αμέσως τον Γεντβάι βασικό στη θέση του δεξιού μπακ. Ακόμα και σε αυτή τη θέση, ο Κροάτης αμυντικός διακρίθηκε στα «λιοντάρια». Συχνά βρισκόταν σε πολλά υποσχόμενες θέσεις για να σουτάρει ή να κάνει μια τελική πάσα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι έπρεπε να διανύσει χιλιόμετρα στην πλευρά του, καλύπτοντας τεράστια κομμάτια του αγωνιστικού χώρου. Αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε πρόβλημα για τον Γεντβάι, ο οποίος είναι εξαιρετικά εργατικός και διαθέτει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του.

«Παίζω με πολλή χαρά, πολύ κέφι. Δεν είμαι ποτέ νευρικός πριν από ένα παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, όχι δουλειά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Bundesliga το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού.

Η σύγκριση των Κροατών με τους Μαλντίνι, Τέρι και Μπίλιτς

Ο Γεντβάι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού αμυντικού. Είναι καλός στο μαρκάρισμα, το τάκλιν, ένας εναντίον ενός και πολύ δυνατός στον αέρα. Είναι επίσης εργατικός και αποφασιστικός, ενώ η ανάγνωση του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά καλή. Στην Κροατία, προπονητές και δημοσιογράφοι τον έχουν συγκρίνει με τους Πάολο Μαλντίνι, Τζον Τέρι και Σλάβεν Μπίλιτς. Αλλά από την αρχή της καριέρας του, μπορούσε κανείς να διακρίνει ότι το στυλ του είναι πιο ευέλικτο και ότι του αρέσει να παίζει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Πρόκειται για ένα ήσυχο παιδί, σεμνό και πλήρως αφοσιωμένο στην καριέρα του, σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα και πολύ πιθανόν μελλοντικός ηγέτης.

Οταν βρέθηκε στο στόχαστρο της Τότεναμ

Λίγο πριν μεταβεί στη Ρόμα, το καλοκαίρι του 2013, ο Τιν Γεντβάι είχε βρεθεί στα μεταγραφικά ραντάρ της Τότεναμ. Τα «σπιρούνια» ήταν έτοιμα να υπογράψουν δύο από τους νεαρούς παίκτες με την υψηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη. Τον Γεντβάι και τον Άλεν Χαλίνοβιτς. Δημοσιεύματα του Τύπου στην Κροατία ανέφεραν ότι οι νεαροί τότε ποδοσφαιριστές θα έμεναν δανεικοί με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εάν ο επικεφαλής της Τότεναμ, Ντάνιελ Λέβι, κατάφερνε να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Ωστόσο, το «deal» δεν υλοποιήθηκε κι έτσι ο Γεντβάι κατέληξε στη Ρόμα, προτού μεταβεί στη Λεβερκούζεν.

Ο τραυματισμός που του κόστισε

Στις 20 Ιανουαρίου 2015, η Λεβερκούζεν επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε τον Γεντβάι από τη Ρόμα με μόνιμη συμφωνία και υπέγραψε συμβόλαιο με τον Κροάτη αμυντικό μέχρι το 2020, βγάζοντας από τα ταμεία της 7 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο Κροάτης αμυντικός μπόρεσε να κάνει μόνο μία εμφάνιση στο πρώτο μισό της σεζόν 2015/16. Αυτό οφειλόταν σε τραυματισμό στον μηρό που επανεμφανίστηκε τρεις φορές. Με τα «λιοντάρια» κατέγραψε συνολικά 109 εμφανίσεις, με απολογισμό πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ.

Το 2019 παραχωρήθηκε δανεικός στην Άουγκσμπουργκ και την επόμενη σεζόν ήρθε η πρόταση της Λοκομοτίβ Μόσχας για να πάρει την απόφαση να αγωνιστεί στο ρωσικό πρωτάθλημα. Οι Ρώσοι δαπάνησαν 4 εκατομμύρια ευρώ για τον Γεντβάι και θεωρούσαν ότι βρήκαν τον αντικαταστάτη του Τσόρλουκα, ο οποίος είχε αποσυρθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Το πέρασμα από Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε ο Γεντβάι. Κι αυτό διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τον οδήγησε στην απόφαση να αγωνιστεί με τη μορφή δανεισμού στην Αλ Αΐν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν και είχε οψιόν αγοράς, η Αλ Αΐν αποφάσισε να μην την ενεργοποιήσει και ο Γεντβάι επέστρεψε στη Λοκομοτίβ, η οποία πρόσφατα τον ενημέρωσε ότι τον παραχωρεί.

Το όνειρο με την εθνική Κροατίας

Ο Γεντβάι έχει εκπροσωπήσει την Κροατία σε όλα τα επίπεδα. Έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε ηλικία 18 ετών, παίζοντας φιλικό αγώνα με την Κύπρο στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 στο Στάδιο Drosina στην Πούλα της Κροατίας. Στις 31 Μαΐου 2016, επιβεβαιώθηκε ότι ήταν μέλος της ομάδας της Κροατίας για το Euro 2016. Επιλέχθηκε για να ξεκινήσει έναν αγώνα εναντίον της Ισπανίας, τον οποίο κέρδισε η Κροατία με 2-1. 

Μάλιστα, συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου εκεί η εθνική του ομάδα έζησε το όνειρο και έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Στο Μουντιάλ είχε παίξει σε ένα ματς, ενώ διατηρήθηκε στην εθνική Κροατίας μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, όταν και αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε ένα φιλικό ματς με αντίπαλο την Ελβετία.

Οταν σκοράρει το κάνει υπέροχα

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο 27χρονος Κροάτης αμυντικός έχει βρει 12 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα σε 221 εμφανίσεις. Μπορεί να μην έχει αρκετά γκολ, μιας και αγωνίζεται είτε στο κέντρο είτε στο δεξί άκρο της άμυνας, ωστόσο όποτε το κάνει, σκοράρει με υπέροχο τρόπο.