Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στον «αέρα»: Δεν υπάρχουν χορηγοί, γήπεδα και ούτε τηλεοπτική κάλυψη

Φωτ. IMAGO

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στον «αέρα»: Δεν υπάρχουν χορηγοί, γήπεδα και ούτε τηλεοπτική κάλυψη

Κώστας Τόπας 15:31 - 26.09.2024 / Ανανεώθηκε: 15:34 - 26.09.2024

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς εννέα μήνες πριν την έναρξη του δεν έχουν βρεθεί ακόμα χορηγοί, διαθέσιμα στάδια αλλά ούτε έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για την τηλεοπτική κάλυψη της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο έχει πάει από 8 σε 32 ομάδες, βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν έχουν πουληθεί στην Αμερική, την Ασία και την περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική).

Μάλιστα, η προθεσμία αναφορικά με τα δικαιώματα τηλεοπτικής κάλυψης της διοργάνωσης έληξε αυτές τις μέρες και όμως δεν προέκυψε ούτε μία πρόταση και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο εξετάζει τις εναλλακτικές του. Ετσι, η κατακραυγή αυξάνεται για το πόσο φορτωμένο είναι το καλεντάρι των αγώνων, με τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τους παίκτες.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, ​​το μόνο που είναι ξεκάθαρο σχετικά με το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων είναι οι ημερομηνίες: Από 15 Ιουνίου 2025 έως 13 Ιουλίου. Δεν υπάρχουν όμως γήπεδα, λείπουν δύο ομάδες και κυρίως τα χρήματα. Είναι μια ιδέα της FIFA, αλλά εννέα μήνες να απομένουν, η διοργάνωση είναι στον αέρα, σε σημείο που οι δύο εκπρόσωποι της Ιταλίας, Ίντερ και Γιουβέντους, βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή ως προς αυτό. Να σημειωθεί ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ατλέτικο και η Μπαρτσελόνα αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.

Η FIFA δεν εξετάζει καν τη μη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, του οποίου η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA που διέπει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, διοργάνωσε έκτακτη συνέλευση και κάλεσε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο. Με την ελπίδα ότι η Σαουδική Αραβία, οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034, θα δείξει ενδιαφέρον για τη νέα μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Χωρίς τηλεοπτικά δικαιώματα (και μάλιστα χωρίς γήπεδα), σύμφωνα με την «Gazzetta Dello Sport», δύσκολα θα βρεθούν χορηγοί, που αναζητούν προβολή. Επιπλέον, το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων συμπίπτει με το Euro κάτω των 21 ετών (12 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου) και το Gold Cup CONCACAF (14 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου). Και το μεταγραφικό παζάρι θα είναι ανοιχτό από τις 30 Ιουνίου. 

Το μέτωπο κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων γίνεται όλο και πιο ευρύ. Η ένωση παικτών της Αγγλίας και της Γαλλίας ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον της, την οποία ανέλαβε αργότερα η FIFPRO.