Το περίεργο αλλά και.. ευνοϊκό καλοκαίρι του Γκαρσία

Λιβάι Γκαρσία

i

©Intime

Το περίεργο αλλά και.. ευνοϊκό καλοκαίρι του Γκαρσία

Κώστας Τσίλης 13:05 - 27.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:18 - 29.05.2024

Πέρυσι ο επιθετικός της ΑΕΚ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, φέτος το τοπίο είναι ακόμα ομιχλώδες, αλλά υπάρχει μια σημαντική παράμετρος

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Λιβάι Γκαρσία είχε ολοκληρώσει μια σεζόν ως πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ που σάρωσε όλους τους τίτλους που είχε βρει μπροστά της. Η μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είχε κάνει limit up. Και ήδη η Λανς είχε κάνει μια πρώτη κρούση στην ΑΕΚ για την απόκτηση του. Ουσιαστικά ήδη φαινόταν, πως θα πήγαινε σ' ένα "καυτό" καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι πως τώρα το τοπίο είναι ακόμα θολό για τον Γκαρσία. Όχι μόνο διότι αυτή την φορά δεν κατάκτησε τίποτα με την ΑΕΚ. Ούτε καν επειδή έχασε την θέση του πρώτου σκόρερ της ομάδας από τον Πόνσε, για ένα γκολ. Κυρίως διότι η σεζόν που τελείωσε ήταν πολύ περίεργη για τον Γκαρσία. Με εντυπωσιακές εξάρσεις αγωνιστικές, αλλά και μεγάλα διαστήματα αποχής λόγω πολλών τραυματισμών.

Επομένως εξίσου περίεργο, θα είναι και το καλοκαίρι για τον Λιβάι. Πέρυσι η Λανς πίεσε πολύ προκειμένου να καταφέρει να τον αποκτήσει. Η ΑΕΚ έχει επιβεβαιώσει πρόταση λίγο πάνω από τα 21 εκατομμύρια ευρώ. Οι Γάλλοι έκαναν λόγο για 27. Η ουσία είναι πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε πει πως δεν θα πουλήσει τον Γκαρσία και δεν το έκανε.

Φέτος δύσκολα θα έρθει μια τόσο υψηλή πρόταση. Παρόλο ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αυτό λένε οι ενδείξεις μέχρι τώρα. Βεβαίως πριν από μερικούς μήνες ο Μελισσανίδης είχε πει στον Γκαρσία την ατάκα "γι αυτό δεν θα σε πουλήσω ποτέ". Μια ατάκα που δεν απέχει πολύ απ' αυτό που σκεφτόταν ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ. Βεβαίως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στα αυλάκι.

Για την ΑΕΚ ο Γκαρσία είναι μια επένδυση. Σημαντική. Δεν τον παραχώρησε πέρυσι με πάνω από 20 εκατομμύρια, όπως όμως γίνεται πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, η απόφαση αυτή εμπεριέχει ρίσκο. Η αξία μπορεί να ανέβει, μπορεί να παραμείνει ίδια και μπορεί να πέσει. Μένει να φανεί στην πορεία της φετινής μεταγραφικής περιόδου, τι ακριβώς ισχύει. Όμως σίγουρα η αξία του Γκαρσία δεν έχει ανέβει.

Είναι εξαιρετικά πιθανό, εως σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξει ενδιαφέρον ξανά από ομάδες για τον Γκαρσία. Μπορεί να φτάσουν και πάλι προτάσεις στα γραφεία της ΑΕΚ. Μένει να φανεί ποιό θα είναι το ύψος αυτών των προτάσεων και πως η ΑΕΚ θα το διαχειριστεί. Καταρχάς να ξεκαθαρίσει αν ισχύει το "δεν πωλείται ο Γκαρσία", που υπήρχε πέρυσι. Με πιθανότερο να μην ισχύει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα βγει στην... βιτρίνα προς πώληση. Εξ ου και το περίεργο που υπάρχει στο φετινό καλοκαίρι του Γκαρσία.

Πάντως υπάρχει για τον Λιβάι μια σημαντική παράμετρος. Σε αντίθεση μ' ότι συνέβη πέρυσι, που λόγω του Gold Cup έχασε και σημαντικό κομμάτι των διακοπών του αλλά και σημαντικό κομμάτι της καλοκαιρινής προετοιμασίας, φέτος τα πράγματα είναι πιο απλά. Το Τρινιντάντ έχει αποκλειστικά από το Copa America. Και ο Γκαρσία έχει υποχρεώσεις με την εθνική του για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόνο στις 5 και στις 8 Ιουνίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα προλάβει και να ξεκουραστεί, πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις με την ΑΕΚ. Αλλά κυρίως θα μπορέσει να δώσει το παρών από την πρώτη κιόλας μέρα της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Θα δουλέψει από την αρχή, κάτι που δεν είχε την ευκαιρία να κάνει πέρυσι και είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε ποδοσφαιριστή.