Το πλάνο του Παλίκουτσα και οι προϋποθέσεις
i

Πλατικούτσα/©Intime

Το πλάνο του Παλίκουτσα και οι προϋποθέσεις

Αλέξης Σαββόπουλος 05:00 - 16.03.2023 / Ανανεώθηκε: 17:52 - 14.08.2024

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα….έσκασε ξαφνικά στην καθημερινότητα του Άρη

Δεν αναμενόταν μια τέτοια κίνηση εκ μέρος της ιδιοκτησίας, καθώς σχετικά πρόσφατα η δημόσια ρητορική της είχε, εμμέσως πλην σαφώς, αποκλείσει την προοπτική κάλυψης της θέσης του τεχνικού διευθυντή. Τι μεσολάβησε, τι άλλαξε, μόνο ο ίδιος ο Θόδωρος Καρυπίδης το ξέρει.

Αυτό που έχει τεράστια σημασία όμως είναι αν η απόφαση έλευσης τεχνικού διευθυντή αποτελεί προϊόν ώριμης σκέψης, μια συνειδητοποιημένη αλλαγή πλεύσης και επαναφορά του μοντέλου που ο Αρης είχε και στο παρελθόν. Σε αυτήν την περίπτωση θα αυξηθούν οι πιθανότητες ο Γερμανοκροάτης να πετύχει στο έργο που έχει αναλάβει, η πρόσληψή του δηλαδή να αποτελεί ταυτόχρονα και μία δέσμευση στη συγκεκριμένη εταιρική λειτουργία που περιλαμβάνει τη θέση τεχνικού διευθυντή, ανεξαρτήτως προσώπου. Σήμερα είναι ο Παλίκουτσα, μεθαύριο μπορεί κάποιος άλλος. Αν ο προσανατολισμός παραμένει ίδιος, αργά ή γρήγορα η καθημερινότητα αλλά και η τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του Άρη θα μεταβληθεί προς το καλύτερο.

Ο 44χρονος τεχνικός διευθυντής του Άρη δεν είναι άσχετος με το αντικείμενο. Ένα το κρατούμενο λοιπόν. Έχει παίξει ποδόσφαιρο, έχει μυρίσει χορτάρι, αποδυτήρια και όταν κρέμασε τα παπούτσια του, υπηρέτησε το άθλημα από διάφορα πόστα. Έχει ποδοσφαιρικό κριτήριο, αντίληψη και έχει έρθει με όρεξη. Παρότι είναι λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη δεν του πήρε πολύ να καταλάβει τις δομικές ανάγκες του club τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στο καθαρά αγωνιστικό.

Δεν ανακάλυψε δα και την Αμερική με τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και λειτουργία όλου του οργανισμού που λέγεται Άρης. Αυτό και ένας λιγότερο καταρτισμένος από τον Παλίκουτσα θα το καταλάβαινε. Το ζήτημα είναι αλλού. Ποιες δυνατότητες θα του προσφερθούν να βελτιώσει πράγματα. Ποια υποστήριξη θα λάβει για να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και την εφαρμογή μιας τεχνοκρατικής αντίληψης με την οποία έχει μάθει να δουλεύει ως γερμανοαναθρεμμένος. Τι κονδύλια θα λάβει από το ετήσιο μπάτζετ ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους πιο επαγγελματικά οι Ακαδημίες και εν ευθέτω χρόνο να φέρουν πίσω τα χρήματα που θα επενδυθούν. Πώς θα ενισχύσει το τμήμα σκάουτινγκ ώστε ο Αρης που δεν διαθέτει τον πακτωλό των εκατομμυρίων έναντι του ανταγωνισμού, να πιάνει στον ύπνο τους άλλους με έξυπνες επιλογές. Κι αλλά πολλά, που είναι προφανές ότι έχει στο μυαλό του να κάνει.

Οι ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ένας μάνατζερ είναι 3+1. Τι θέλει να κάνει, πώς μπορεί να το κάνει, πότε πρέπει να το κάνει και, η πλέον σημαντική, που συνήθως παραλείπεται, με ποιους θα το κάνει. Οποιαδήποτε αστοχία σε αυτήν την αλληλουχία αποφάσεων ασθενεί όλη την προσπάθεια και ο κίνδυνος αποτυχίας μεγαλώνει.

Σαφώς και οι επιλογές στο χτίσιμο του νέου Άρη της επόμενης σεζόν θα είναι και αυτές που θα καθορίσουν αν θα μακροημερεύσει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αλλαγές, όπως καταλάβαμε από τα λεγόμενά του, θα γίνουν. Λίγες ή πολλές θα εξαρτηθεί από το ποσοστό αυτών που θα παραχωρηθούν με μεταγραφή και όσων κληθούν να λύσουν τα συμβόλαιά τους, από τη στιγμή που θα κριθούν πλεονάζοντες και ανεπαρκείς. Σε αυτό το τελευταίο, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί η διαπραγματευτική του ικανότητα και το δίκτυο που έχει με τη μανατζερική αγορά.

Η πρόθεσή του να επενδύσει στα νιάτα και στο κίνητρο διάκρισης, που θα δημιουργήσει υπεραξία για το club, χαιρετίζεται με ικανοποίηση. Όπως και η δέσμευση του να εμπλουτίσει το ασθμαίνον ελληνικό στοιχείο του ρόστερ, ικανοποιώντας και μια μεγάλη μάζα του κόσμου. Ο Νταρίντα του δείχνει καθαρά ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει για να ελαχιστοποιήσει το περιθώριο του λάθους. Βέβαια όλα αυτά θεωρητικά ακούγονται όμορφα στα αυτιά των περισσοτέρων. Θα καθοριστούν από το ποσοστό ευστοχίας στις επιλογές και τι ομάδα θα παρουσιαστεί στο χορτάρι.

Και βέβαια, το πιο μείζον για μένα, ποιος προπονητής θα κληθεί να υποστηρίξει το πλάνο του αφού με αυτόν θα είναι σε καθημερινή και αγαστή συνεργασία. Σε αυτό το κομμάτι είναι που θα πρέπει να γίνει η όσο το δυνατόν πιο…safe επιλογή, εφόσον αποφασιστεί ότι ο Άρης δεν μπορεί να πορευτεί με τον Τερζή ως προπονητή και τη νέα χρονιά.