Τόμας Τούχελ: Ο προπονητής που έχει κατακτήσει τίτλους παντού και θέλει να... φέρει το ποδόσφαιρο ξανά σπίτι του

Τόμας Τούχελ: Ο προπονητής που έχει κατακτήσει τίτλους παντού και θέλει να... φέρει το ποδόσφαιρο ξανά σπίτι του

Δημήτρης Χούπης 19:07 - 16.10.2024 / Ανανεώθηκε: 19:07 - 16.10.2024

Ο Τόμας Τούχελ έγινε ο νέος προπονητής της Αγγλίας, με τα «Τρία Λιοντάρια» να παίρνουν έναν τεχνικό που έχει κατακτήσει παντού τίτλους και έχει θέτει ως μεγάλη πρόκληση να... φέρει το ποδόσφαιρο σπίτι του.

Ο Τόμας Τούχελ έγινε ο νέος προπονητής της Αγγλίας, με τον Γερμανό να γίνεται ο τρίτος ξένος τεχνικός στην ιστορία της ομάδας. Ο 51χρονος ανακοινώθηκε από την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αλλά θα την αναλάβει από τον Ιανουάριο του 2025, κάτι που σημαίνει ότι τα «Τρία Λιοντάρια» θα έχουν τον Λι Κάρσλεϊ για τα δύο παιχνίδι με Ελλάδα και Ιρλανδία για το Nations League.

Η πρόσληψη του Γερμανού έχει σηκώσει αντιδράσεις λοιπόν λόγω της υπηκοότητάς του, ο ίδιος όμως προσπαθεί να τους αποδείξει ότι νιώθει περήφανος που είναι προπονητής της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο 51χρονος δήλωσε μεταξύ άλλων πως έχει στόχο το δεύτερο αστέρι. Δηλαδή την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2026 το οποίο θα γίνει σε τρεις χώρες, στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά.

Τούχελ: «Συγγνώμη που έχω γερμανικό διαβατήριο, θέλω να αποδείξω ότι είμαι περήφανος που έγινα προπονητής της Αγγλίας»
NATIONS LEAGUE

17:34 - 16.10.2024

Τούχελ: «Συγγνώμη που έχω γερμανικό διαβατήριο, θέλω να αποδείξω ότι είμαι περήφανος που έγινα προπονητής της Αγγλίας»

Ο Τόμας Τούχελ απάντησε σε όσους αναφέρονται για τη γερμανική υπηκοότητά του και τόνισε ότι έχει σεβασμό για την Αγγλία και νιώθει περήφανος που την έχει αναλάβει.

Κάτι που οι Άγγλοι το περιμένουν πως και πως αφού έχουν να κατακτήσουν μεγάλη διοργάνωση από το μακρινό 1966.

Έχει κατακτήσει τίτλους παντού

Ο Τόμας Τούχελ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2000 ως προπονητής της ομάδας νέων της Στουτγάρδης. Μέχρι το 2009 ο Γερμανός ήταν τεχνικός στις μικρότερες κατηγορίες της Μάιντς και της Άουγκσμπουργκ, αλλά εκείνη τη σεζόν ανέλαβε για πρώτη φορά την πρώτη ομάδα της Μάιντς. Με την Κ19 της Μάιντς μάλιστα είχε πάρει πρωτάθλημα Γερμανίας, ενώ το ίδιο πέτυχε και με την Κ19 της Στουτγάρδης.

Εκεί ο Γερμανός αγαπήθηκε από τον κόσμο της ομάδας, την οποία έβγαλε στην Ευρώπη κάτι που δεν είχε καταφέρει άλλος προπονητής μέχρι τότε. Από εκεί πήγε στην Ντόρτμουντ, με την οποία επίσης κατάφερε να κατακτήσει έναν τίτλο, τη σεζόν 2016-17 και συγκεκριμένα ένα Κύπελλο Γερμανίας.

Επόμενος σταθμός για τον Τούχελ ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν, εκεί που έκανε το βήμα παραπάνω μιας και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Γαλλίας. Μάλιστα έφτασε και στον τελικό του Champions League τη σεζόν 2019-20 αλλά ηττήθηκε από την Μπάγερν με 0-1.

Έναν χρόνο μετά όμως έγινε πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι. Ο Τούχελ με την ομάδα του Λονδίνου κατέκτησε το Champions League νικώντας τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό με το ίδιο σκορ που μία σεζόν πριν είχε ηττηθεί. Με τους «μπλε» κατέκτησε και ένα UEFA Super Cup και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Έχει τον τρόπο του στα νοκ άουτ

Η Αγγλία με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είχε κάνει το βήμα παραπάνω στις μεγάλες διοργανώσεις, αφού σε δύο συνεχόμενα Euro είχε φτάσει στον τελικό, κάτι που κανείς προπονητής δεν το είχε καταφέρει. Εκτός από τον Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος ήταν το 1966 στην κατάκτηση του Μουντιάλ.

Με τον Τούχελ όμως τα «Τρία Λιοντάρια» θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και ο Γερμανός είναι ένας προπονητής που... το έχει με τα νοκ άουτ. Μιας και τόσο στο Euro όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο τα τρόπαια κρίνονται μέσω των νοκ άουτ παιχνιδιών. Ο 51χρονος συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κατάφερε να φτάσει με την Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό του Champions League σε μια σεζόν μάλιστα που οι αγώνες από τον προημιτελικό και μετά ήταν μονοί λόγω του κόβιντ.

Για να φτάσει εκεί απέκλεισε την Ντόρτμουντ, την Αταλάντα και τη Λειψία σκοράροντας οκτώ γκολ και δέχτηκε τρία. Με την Τσέλσι μια σεζόν μετά όμως έγινε ακόμα πιο... σφιχτή η ομάδα του. Οι «μπλε» εκείνη τη χρονιά σε έξι ματς δέχτηκε μόλις δύο γκολ και σκόραρε επτά, αποκλείοντας την Ατλέτικο, την Πόρτο και τη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι τον τελικό, στον οποίο νίκησε με 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι.