Έβγαλε τα... πινέλα και «λύγισε» την αξιόμαχη Γεωργία η Τουρκία!
i

©imago

Έβγαλε τα... πινέλα και «λύγισε» την αξιόμαχη Γεωργία η Τουρκία!

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 20:57 - 18.06.2024 / Ανανεώθηκε: 21:46 - 18.06.2024

Με δύο γκολ... ζωγραφιές από τους Μιλντίρ και Γκιουλέρ και ένα τελειωτικό χτύπημα από τον Ακτούρκογλου, η ανώτερη Τουρκία επικράτησε με 3-1 της μαχητικής Γεωργίας και μπήκε με το δεξί στο Euro 2024.

Ματσάρα στο «Βεστφάλεν» με νικήτρια την Τουρκία, που... ζωγράφισε! Η Γεωργία στάθηκε εξαιρετικά στο γήπεδο σε ολόκληρο το 90λεπτο, αλλά «λύγισε» από τις γκολάρες των Μιλντίρ (25') και Γκιουλέρ (65') και τη... σφραγίδα του Ακτούρκογλου (90+7'), με αποτέλεσμα η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα να πανηγυρίσει τη νίκη με 3-1 και να μπει με το δεξί στο Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι Τούρκοι μπήκαν... φουριόζοι στο παιχνίδι, είχαν την μπάλα στα πόδια τους και έψαχναν τον τρόπο να «τρυπήσουν» την αντίπαλη καλοστημένη άμυνα. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 10ο λεπτό, όταν ο Τσαλχάνογλου μία καλή εκτέλεση κόρνερ έφερε την μπάλα στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής, ο Αϊχάν πήρε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από τη συμβολή των δοκών. Λίγα δευτερόλεπτα μετά οι τυπικά γηπεδούχοι «άγγιξαν» το γκολ, με τον Αϊχάν να τραντάζει το δεξί δοκάρι του Μαμαρντασβίλι, ενώ έπειτα από ένα λεπτό οι Γεωργιανοί απάντησαν με ένα σουτ του Μεκβαμπισβίλι, το οποίο κόντραρε και δυσκόλεψε τον Γκιουνόκ.

Η ανωτερότητα της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρη, συχνά πυκνά έβρισκε τον τρόπο να φτάνει κοντά στην αντίπαλη περιοχή με αξιώσεις και τελικά στο 25' πήρε το προβάδισμα. Μετά από κακή απομάκρυνση της αντίπαλης άμυνας, η μπάλα στρώθηκε στον Μιλντίρ και εκείνος με ένα ασύλληπτο σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Μόλις δύο λεπτά μετά, η ομάδα του Μοντέλα βρήκε ξανά τον δρόμο προς τα δίχτυα, αλλά το τέρμα του Γιλντίζ ακυρώθηκε, καθώς υπήρχε οφσάιντ στη φάση. Κάπως έτσι, για μερικά χιλιοστά, άλλαξε τελείως η ροή του αγώνα.

Και αυτό γιατί οι Γεωργιανοί ήταν σε θέση να βγάλουν αντίδραση, αφού γλίτωσαν το δεύτερο γκολ και το έκαναν. Στο 32' έφτασαν στην ισοφάριση. Ο Κοτσορασβίλι μετά από μία υπέροχη ενέργεια έκανε το γύρισμα μέσα στην περιοχή και ο Μικαουτάτζε με ένα πλασέ νίκησε τον Γκιουνόκ, που είχε κακή αντίδραση, για το 1-1. Ύστερα από τρία λεπτά έφτασαν μία... ανάσα από την ολική ανατροπή, με το σουτ του Μικαουτάτζε μέσα από την περιοχή να περνάει λίγο δίπλα από το δοκάρι.

Οι τυπικά γηπεδούχοι μπήκαν και στο δεύτερο μέρος με φόρα και στα πρώτα δευτερόλεπτα απείλησαν, με τον Μιλντίρ να μη βρίσκει καλά την μπάλα μέσα από τη μικρή περιοχή και τον Μαμαρντασβίλι να μπλοκάρει. Η Γεωργία απάντησε στο 52', όταν μετά από γύρισμα του Κβαρατσχέλια, ο Μικαουτάτζε έκανε ένα γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά του έβαλαν στοπ οι Ακαϊντίν και Μπαρντακτσί. Μετά από 10 λεπτά έγινε ξανά επικίνδυνη, με το τελείωμα του Κβαρατσχέλια να μην είναι καλό, καθώς ο άσος της Νάπολι δεν βρήκε γεμάτα την μπάλα.

Η καλύτερη Τουρκία όμως, ήταν αυτή που πήρε ξανά κεφάλι στο σκορ. Και μάλιστα με πολύ εντυπωσιακό τρόπο στο 65ο λεπτό. Συγκεκριμένα, με μία «ζωγραφιά» από τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης, Αρντά Γκιουλέρ, που εξαπέλυσε μία... οβίδα πολύ έξω από την περιοχή και δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Μαμαρντασβίλι, κάνοντας το 2-1. Οι Γεωργιανοί πήγαν να βγάλουν άμεση αντίδραση και στο 70' «άγγιξαν» την ισοφάριση, με τον Κοτσορασβίλι να κάνει μία φοβερή ενέργεια και να φτάνει στο ένας με έναν με τον Γκιουνόκ, αλλά στο τέλος να σημαδεύει το δοκάρι.

Στα τελευταία λεπτά το ματς εξελίχθηκε σε... θρίλερ! Οι Γεωργιανοί ανέβασαν πολύ τις γραμμές τους για να βρουν το γκολ της ισοφάρισης, με αποτέλεσμα να πάρουν μεγάλο ρίσκο. Στο 87' λίγο έλειψε να την πατήσουν, με τον Μαμαρντασβίλι να λέει όχι στον Γιαζιτσί εντυπωσιακά. Στις καθυστερήσεις όμως «άγγιξαν» δις την ισφοάριση. Αρχικά στο 90+4' με ένα σουτ του Μικαουτάτζε και μετέπειτα στο 90+6', που σημάδεψαν το δοκάρι και τον Ακαϊντίν, που ήταν πάνω στη γραμμή. Η ισοφάριση λοιπόν δεν ήρθε ποτέ και ο Ακτούρκογλου έφυγε στην κόντρα στην τελευταία φάση του ματς και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

⚽️Όλοι Euro LIVE με Τουρκία - Γεωργία και Πορτογαλία - Τσεχία