Τουρκία: Η... άτυπη οικοδέσποινα του Euro 2024 - «Θα είναι σαν να παίζουμε στο σπίτι μας»

Τούρκοι οπαδοί

i

©Intime

Τουρκία: Η... άτυπη οικοδέσποινα του Euro 2024 - «Θα είναι σαν να παίζουμε στο σπίτι μας»

Κώστας Τόπας 13:00 - 18.06.2024 / Ανανεώθηκε: 13:03 - 18.06.2024

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και η ανυπομονησία για το πρώτο παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας στο Euro 2024 είναι μεγάλη.

Η Τουρκία είναι αντίθετη στη συζήτηση με τη Γερμανία για το καθεστώς του διοργανωτή του Euro 2024. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ, 15 εκατομμύρια μετανάστες ζούσαν στη Γερμανία - το 18,96% του πληθυσμού - το 2020. Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία, περισσότεροι τρία εκατομμύρια είναι Τούρκοι. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συνοικία Κρόιτσμπεργκ στο Βερολίνο έχει το παρατσούκλι «μικρή Κωνσταντινούπολη».

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα της μίξης μεταξύ Γερμανών και Οθωμανών από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ανάμεσα σε αυτούς που «επέλεξε» ο Βιντσένσο Μοντέλα, υπάρχουν πέντε παίκτες που γεννήθηκαν στη Γερμανία: Ο Τσαλχάνογλου, ο Καν Αϊχάν, ο Σαλίχ Οζκάν, ο Τοσούν και ο Κέναν Γιλντίζ. «Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι το σπίτι μου για μένα, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και πολιτισμικά», παραδέχεται ο Καν Αϊχάν της Γαλατασαράι, στο «11 Freunde».

Η μάσκα, η επέμβαση που απέφυγε και το πλάνο της Γαλλίας για τον Εμπαπέ μετά την σπασμένη μύτη του
EURO 2024

11:59 - 18.06.2024

Η μάσκα, η επέμβαση που απέφυγε και το πλάνο της Γαλλίας για τον Εμπαπέ μετά την σπασμένη μύτη του

Ο τραυματισμός στην μύτη, η προστατευτική μάσκα που θα πρέπει να βάλει και το πλάνο της Γαλλίας για την διαχείριση του Κιλιάν Εμπαπέ στα επόμενα παιχνίδια στο Euro.

Από την άλλη, ο αρχηγός της «Μάνσαφτ», Ιλκάι Γκουντογκάν έχει τουρκικές ρίζες, κάτι που, σύμφωνα με έρευνα του «ARD», το 17% των ερωτηθέντων δεν το βλέπει με καλό μάτι. «Αυτή η έρευνα είναι τρελή. Είναι ακόμη και ρατσιστική. Εκπλήσσομαι που οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς κάνουν ερωτήσεις όπως αυτή όταν υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που πρέπει να μεταναστεύσουν λόγω πολέμων ή οικονομικών παραγόντων», είχε πει πρόσφατα ο Γιούλιαν Νάγκλεσμαν.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα .Ήταν ένα φιλικό, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τη νίκη της Τουρκίας επί της Γερμανίας (2-3) τον Νοέμβριο στο κατάμεστο Olympiastadion του Βερολίνου, χωρητικότητας 72.592 θεατών. Τότε, οι οπαδοί, κυρίως Τούρκοι αποδοκίμασαν έντονα τον ύμνο της Γερμανίας.

«Ήταν σαν να παίζαμε εκτός έδρας... στο Βερολίνο. Υπήρχαν πολλά συναισθήματα στον αέρα. Οι Τούρκοι αποδοκίμαζαν συνέχεια, κάθε μονομαχία και δεν ξέρω αν αυτό μας φόβισε», είχε πει χαρακτηριστικά ο Νίκλας Φύλκρουγκ.

«Θέλουμε να νιώθουν περήφανοι για εμάς»

Μια σκηνή, αυτή του Βερολίνου με τη Γερμανία, που στο Euro απειλεί να επαναληφθεί, είτε στο Ντόρτμουντ -όπου η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία και την Πορτογαλία- είτε στο Αμβούργο, όπου θα κλείσει τη φάση των ομίλων με την Τσεχία.

Στο Ντόρτμουντ, αυτός που θα νιώσει «σπίτι» (κυριολεκτικά) είναι ο Σαλίχ Οζτζάν, μέσος της Μπορούσια: «Για τους Τούρκους που ζουν εδώ είναι πολύ ιδιαίτερο να έχουν την εθνική ομάδα τόσο κοντά. Η Τουρκία είναι μια χώρα πολύ ευφορίας, ειδικά όταν Αφορά το ποδόσφαιρο Οι παίκτες θα παρατηρήσουν την ενθάρρυνση τους και αυτό θα μας ωθήσει».

Με τον... αέρα των Γκιουλέρ και Γιλντίζ

«Η ατμόσφαιρα των αγώνων μας θα είναι ιδιαίτερη. Πολλοί Τούρκοι ζουν στη Γερμανία, οπότε θα είναι σαν να παίζουμε στο σπίτι. Το είδαμε ήδη όταν νικήσαμε τη Γερμανία στο Βερολίνο. Στόχος μας είναι να τους κάνουμε όλους περήφανους για εμάς. Ένας από τους Οι μεγαλύτεροι στόχοι μου είναι να μεταφέρω το τουρκικό πάθος στην εθνική ομάδα», επιμένει ο Βιντσένσο Μοντέλα στο «World Soccer».

Το «hype» (προσδοκία) μετά την πρόκριση της Τουρκίας στο Euro ως πρώτη στον όμιλο μπροστά από την Κροατία και την Ουαλία είναι ολική. Ακόμη περισσότερο μετά την εμφάνιση των Άρντα Γκιουλέρ και Κέναν Γιλντίζ. Ούτε η ντροπιαστική ήττα από την Αυστρία (6-1) τον Μάρτιο δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο.

«Υπάρχουν πολλές ελπίδες για την εθνική ομάδα, φυσικά υπάρχει πίεση, αλλά, προσωπικά, απολαμβάνω την ευφορία», λέει ο Οζκάν.

Μακριά στον ορίζοντα είναι οι ημιτελικοί του Euro 2008. Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης Χαμίτ Άλτιντοπ, γεννημένος στο Γκελζενκίρχεν, αλλά διεθνής με την Τουρκία, δεν βάζει όρια. «Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες. Θα ήθελα έναν τελικό μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά.