Κι επίσημα στον πάγκο της Αγγλίας ο Τούχελ!

Ο Τόμας Τούχελ στην Αγγλία - Φωτ. IMAGO

Κι επίσημα στον πάγκο της Αγγλίας ο Τούχελ!

Κώστας Τόπας 11:35 - 16.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:35 - 16.10.2024

Η αγγλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης την πρόσληψη του Τόμας Τούχελ στην τεχνική ηγεσία των «Τριών Λιονταριών».

Ο Τόμας Τούχελ επιβεβαιώθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/10) ως ο νέος προπονητής της Αγγλίας με συμβόλαιο 18 μηνών. Η FA αναζητούσε τον διάδοχο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ από τότε που παραιτήθηκε δύο ημέρες μετά την ήττα της Αγγλίας στον τελικό του Euro 2024 από την Ισπανία τον Ιούλιο και επέλεξε τον πρώην προπονητή της Τσέλσι.

Ο Γερμανός τεχνικός θα ξεκινήσει τον ρόλο του με έξι εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και θα γίνει ο τρίτος ξένος προπονητής της Αγγλίας μετά τον Σβεν Γκόραν Έρικσον και τον Φάμπιο Καπέλο.

Ο υπηρεσιακός προπονητής των «Τριών Λιονταριών», Λι Κάρσλεϊ θα συνεχίσει να είναι στον πάγκο της ομάδας για τους αγώνες του Nations League με την Ελλάδα και την Ιρλανδία τον επόμενο μήνα, προτού ο Τούχελ οδηγήσει την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Ο Τούχελ έχει ένα λαμπερό βιογραφικό σε επίπεδο συλλόγων, αλλά δεν έχει διαχειριστεί ποτέ εθνική ομάδα. Ο 51χρονος έχει κάτσε στον πάγκο έξι ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Τσέλσι, Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν.

Η δουλειά του 51χρονου τεχνικού, στην εθνική Αγγλίας θα είναι η πρώτη του Τούχελ από τότε που έφυγε από την Μπάγερν στο τέλος της περασμένης σεζόν. Ο Γερμανός προπονητής οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του Champions League το 2021, μόλις τέσσερις μήνες αφότου αντικατέστησε τον Φρανκ Λάμπαρντ στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Κέρδισε επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με τους «μπλε» και έχει κατακτήσει πρωταθλήματα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν. Ο προκάτοχός του Σάουθγκεϊτ οδήγησε την Αγγλία σε διαδοχικούς τελικούς του Euro το 2021 και το 2024, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Αυτό θα είναι και ο στόχος του Τούχελ, όντας ο νέος προπονητής των «Τριών Λιονταριών».

Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά απέχει λίγο περισσότερο από 18 μήνες, καθώς η Αγγλία στοχεύει να βάλει τέλος σε μία «ξηρασία» χωρίς τίτλο που έχει διαρκέσει σχεδόν έξι δεκαετίες. Η FA θα ελπίζει ότι ο Τούχελ θα τα πάει καλύτερα από τους δύο προηγούμενους ξένους προπονητές της Αγγλίας, αφού οι Έρικσον και Καπέλο απέτυχαν να οδηγήσουν τη χώρα στη δόξα.

Ο Έρικσον οδήγησε τη «Χρυσή Γενιά» της Αγγλίας σε τρεις διαδοχικούς προημιτελικούς, αλλά όχι παραπέρα, ενώ ο Καπέλο μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 προτού ηττηθεί με 4-1 από τη Γερμανία