Αναζητείται γιατρικό για την Τσέλσι, πιο κοντά στον υποβιβασμό παρά στην έξοδο στην Ευρώπη!
i

Τιάγκο Σίλβα & Ζορζίνιο/©Photo by Ryan Pierse/Getty Images/Ideal Images

Αναζητείται γιατρικό για την Τσέλσι, πιο κοντά στον υποβιβασμό παρά στην έξοδο στην Ευρώπη!

Κώστας Τόπας 09:44 - 06.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:47 - 20.08.2024

Η Τσέλσι γνώρισε ακόμη μία ήττα σε ντέρμπι, ο Γκρέιαμ Πότερ αδυνατεί να βρει τη συνταγή των επιτυχιών, η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ και τα πράγματα για την Τσέλσι στραβώνουν όσο ποτέ άλλοτε...

Η Τσέλσι γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Μάντσεστερ Σίτι και πλέον έχει κατρακυλήσει στην 10η θέση της βαθμολογικής κατάταξης με 25 βαθμούς και στο -10 από την πρώτη τετράδα. Ενα ντέρμπι στο οποίο οι Λονδρέζοι παρουσιάστηκαν ξανά κατώτεροι των περιστάσεων και δίκαια δεν πήραν κάτι κόντρα στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πλέον, οι «μπλε» είναι πιο κοντά στον υποβιβασμό παρά στην έξοδο στο Champions League την επόμενη σεζόν.

Για την εν λόγω αναμέτρηση ο Γκρέιαμ Πότερ δεν είχε στη διάθεση του τους γνωστούς τραυματίες Τσίλγουελ, Φοφανά, Τζέιμς, Λόφτους Τσικ, Μεντί, Καντέ και Μπρόγια, ενώ έχασε μέσα στο πρώτο ημίχρονο τον Στέρλινγκ (5') και τον Πούλισικ (16'). Ο Άγγλος εξτρέμ τραυματίστηκε στον τετρακέφαλο μετά από μονομαχία του με τον πρώην συμπαίκτη του στη Σίτι, Στόουνς, ενώ ο Αμερικανός χτύπησε στον αστράγαλο μετά από δυναμικό τάκλιν του Στόουνς, o οποίος τον σταμάτησε πριν εκτελέσει μέσα από την περιοχή. Με λίγα λόγια, όλα πήγαν στραβά για τους «μπλε».

Ερωτηματικό για Πότερ

Η Τσέλσι φωνάζει πως χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας από κάποιον. Και όπως δείχνουν αυτό δεν είναι του νέου προπονητή της, Γκρέιαμ Πότερ. Ο 47χρονος διαδέχθηκε τον Τόμας Τούχελ τον περασμένο Σεπτέβριο, ωστόσο το έργο του έως τώρα στους Λονδρέζους δεν είναι αυτό που ενδεχομένως θα περίμεναν οι οπαδοί της ομάδας. Σε 17 παιχνίδια που έχει κάτσει στον πάγκο, ο Άγγλος προπονητής έχει οδηγήσει την Τσέλσι σε οκτώ νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες, με απολογισμό τερμάτων 25 υπέρ και 15 κατά. 

Η Τσέλσι είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει στην προπονητική του καριέρα ο Πότερ. Ο Άγγλος πήρε την ευκαιρία του στην ελίτ του ποδοσφαίρου μόλις με την τέταρτη ομάδα του, έχοντας αρχίσει την πορεία του ως προπονητής στην Έστερσουντ το 2011, με τη Σουόνσι να ακολουθεί το 2018 και την Μπράιτον το 2019. Η Τσέλσι βέβαια ήταν τόσο πεπεισμένη ότι ο Πότερ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βάλει οδηγήσει ξανά την ομάδα στις επιτυχίες. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι η Μπράιτον εισέπραξε αποζημίωση ύψους 18.500.000 ευρώ και οι «μπλε» έδωσαν  ακόμη 17.000.000 ευρώ για την απόλυση του μέχρι πρότινος προπονητικού επιτελείου της.

Το μέλλον του ωστόσο στην Τσέλσι δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ο Πότερ σίγουρα θα χρειαστεί άμεση αντίδραση από τους παίκτες του καθώς την Κυριακή (08/01) αντιμετωπίσουν ξανά την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στο Κύπελλο Αγγλία. Θα ήταν ίσως άδικο για το διοικητικό συμβούλιο της Τσέλσι να απολύσει τον Πότερ μετά από δύο ήττες από τη Σίτι, αλλά μπορεί να μην έχει πολύ χρόνο μετά από αυτό. Εάν η Τσέλσι χάσει και τα δύο αυτά παιχνίδια και μετά δεν καταφέρει να πάρει τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς από τη Φούλαμ εκτός έδρας και την Κρίσταλ Πάλας εντός έδρας στο πρωτάθλημα, ο Πότερ θα πρέπει να θεωρείται με το ένα πόδι εκτός ομάδας. 

«Ξέφραγο αμπέλι» το Στάμφορντ Μπριτζ

Από την έναρξη της σεζόν 2020-21, οι «μπλε» έχουν καταγράψει μόλις μία νίκη από 14 αγώνες πρωταθλήματος στο Στάμφορντ Μπριτζ εναντίον των έξι μεγάλων αντιπάλων τους. Σε άλλες εποχές, οι «Big-6» της Premier League τα έβρισκαν σκούρα κάθε φορά που έπρεπε να δώσουν αγώνα στην έδρα της Τσέλσι. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει και οι «μπλε» αδυνατούν να γευτούν τη χαρά της νίκης σε ντέρμπι...

Σε 14 αγώνες κόντρα στους «μεγάλους» της Premier League, η Τσέλσι έχει κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα γκολ ανά παιχνίδι.

Ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ

Σαφέστατα με μία μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο, δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα της Τσέλσι. Στο υπάρχον ρόστερ της υπάρχουν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν «χτυπήσει» ταβάνι και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι άλλο. Οπως ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Υπό τις οδηγίες του Πότερ, ο 33χρονος Γκαμπονέζος στράικερ αδυνατεί να βρει τα πατήματά του. 

Μετράει μόλις τρία γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη σεζόν και έχει ξεκινήσει τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της Τσέλσι στην Premier League στον πάγκο. Στο ντέρμπι με την Σίτι, ο πρώην επιθετικός των Μπαρτσελόνα κι Άρσεναλ πέρασε ως αλλαγή στο 5' και αντικαταστάθηκε στο 68', έχοντας μόλις 14 επαφές με την μπάλα και κανένα σουτ! 

Από εκεί και πέρα, βλέποντας την κάκιστη αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα, οι ιθύνοντες την Τσέλσι προσπαθούν για άμεση μεταγραφική ενίσχυση. Παλεύουν μέχρι τέλους να αποκτήσουν τον Έντσο Φερνάντες, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσαν την απόκτηση του νεαρού κεντρικού αμυντικού, Μπενουά Μπαντιασίλ, για 45 εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά την επίθεση, οι Λονδρέζοι ενισχύθηκαν με τον Νταβίντ Φοφανά από τη Μόλντε έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ με τον νεαρό φορ να υπογράφει πολυετές συμβόλαιο.

Η Τσέλσι έχει διαθέσει 355 εκατομμύρια  ευρώ μόνο για τέρμα και άμυνα από το 2019!

Οπως αναφέραμε παραπάνω, ο Μπαντιασίλ είναι πλέον κάτοικος Λονδίνου. Τα 35 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε η Τσέλσι για τον 21χρονο στόπερ από τη Μονακό ώστε να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του για τα επόμενα 7,5 χρόνια, προστέθηκαν στο ήδη τρομερό ποσό που έχει δώσει ο σύλλογος από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, μόνο για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο τέρμα και την αμυντική γραμμή!

Ο νεοαποκτηθέντας είναι ο τρίτος σε αξία αμυντικός που αποκτήθηκε για τους «μπλε» και τα 63 εκατομμύρια ευρώ του Κουκουρέγια, ενώ, ο Κουλιμπαλί κόστισε μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερο από τον Μπαντιασίλ. Το σύνολο αυτών των παικτών που προστέθηκαν στο δυναμικό για τη φετινή σεζόν φτάνει στα 207 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, γυρίζοντας τον χρόνο ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2019, το συνολικό κόστος που έβγαλαν από τα ταμεία τους οι άνθρωποι της Τσέλσι, ανέρχεται στα 355,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά τα τελευταία 3,5 έτη.