Οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι αγόρασαν το Στρασβούργο έναντι 70 εκατ. ευρώ

Τοντ Μπόελι

i

©ChelseaFC

Οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι αγόρασαν το Στρασβούργο έναντι 70 εκατ. ευρώ

Κώστας Τόπας 10:02 - 23.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:23 - 14.08.2024

Οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι σύναψαν συνεργασία με τον σύλλογο της Ligue 1, Στρασβούργο, επεκτείνοντας το μοντέλο πολλών συλλόγων που έχουν στην κατοχή τους και επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους να επενδύσουν σε άλλες ομάδες.

Εναν χρόνο μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Τσέλσι, οι ιδιοκτήτες των «μπλε», προχώρησαν σε νέα αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία BlueCo, η οποία έχει επικεφαλής τον Τοντ Μπόελι, προχώρησε στην εξαγορά του Στρασβούργου, που βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας. Το ποσό που δοθεί θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Το Στρασβούργο τερμάτισε φέτος 15ο στη Ligue 1 και η πιο πρόσφατη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση του Ligue Cup τη σεζόν 2018-19.

Παρά τη νέα αυτή επιχειρηματική κίνηση, μερίδα οπαδών της γαλλικής ομάδας φάνηκε να είναι δυσαρεστημένη με την εν λόγω κίνηση, δείχνοντας το μέσω ανάρτησής τους στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Από την άλλη η ανακοίνωση της BlueCο αναφέρει: «Είναι τιμή μας που είμαστε μέρος αυτού του ιστορικού συλλόγου. Αυτή η στρατηγική επένδυση θα ενισχύσει την παρουσία μας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μαζί με το μερίδιό μας στην Τσέλσι».

Η BlueCo τόνισε περαιτέρω τη στρατηγική σημασία αυτής της επένδυσης, καθώς ενισχύει την παρουσία της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει το πολυσυλλογικό της μοντέλο. Με την υπάρχουσα ιδιοκτησία τους στην Τσέλσι, οραματίζονται σημαντικές ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης.

Επιπλέον, ηυτή η πρόσφατη εξέλιξη υποδηλώνει την πρόθεση του ιδιοκτησιακού ομίλου της Τσέλσι να επενδύσει σε άλλες ομάδες και να δημιουργήσει ένα μοντέλο πολλαπλών συλλόγων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπό την ιδιοκτησία του Τοντ Μπόελι, η Τσέλσι εξερευνούσε ενεργά την ιδέα ενός μοντέλου πολλαπλών συλλόγων,  οραματιζόμενη ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων συλλόγων, παρόμοιο με τον όμιλο Red Bull (Σάλτσμπουργκ, Λειψία, Νιού Γιορκ Ρεντ Μπουλς, Ρεντ Μπουλ Μπραζίλ, Ρεντ Μπουλ Μπραγκαντίνο, Ρεντ Μπουλ Γκάνα, Λίφερινγκ) και City Football Group (Μάντσεστερ Σίτι, Μέλμπουρν Σίτι, Τρουά, Μοντεβιδέο Σίτι Τορκέ, Λομέλ, Νιού Γιορκ Σίτι, Ζιρόνα, Σιτσουάν Ζιούνιου, Γιοκοχάμα Μαρίνος, Παλέρμο, Μουμπάι Σίτι).

Εκτός από το Στρασβούργο, η ομάδα ιδιοκτησίας της Τσέλσι είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την Μπορντό και την πορτογαλική Πορτιμονένσε. Η φιλοδοξία να επεκτείνει την επιρροή τους εκφράστηκε από τον Τοντ Μπόελι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου SALT New York τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου εξέφρασε την επιθυμία του να «χτίσει το αποτύπωμα» της Τσέλσι μέσω της ίδρυσης ενός παρόμοιου δικτύου συλλόγων όπως το City Football Group και Red Bull Group.