Τζιοβάνι: «Να παίζω ποδόσφαιρο μέχρι τα 70 και μετά ας με πάρει ο Θεός»

Τζιοβάνι: «Να παίζω ποδόσφαιρο μέχρι τα 70 και μετά ας με πάρει ο Θεός»

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 09:17 - 09.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:19 - 09.07.2024

Η ατάκα του σπουδαίου Τζιοβάνι, που αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο είναι η ίδια του η ζωή...

Ο Τζιοβάνι υπήρξε ο μεγαλύτερος βιρτουόζος της μπάλας που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά οι Έλληνες φίλαθλοι. Λατρεύτηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού όσο λίγοι και όποτε του δίνεται η ευκαιρία ανταποδίδει την αγάπη αυτή.

Μιλώντας στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή «Μπαμ και Κάτω», ο Βραζιλιάνος «μάγος» μοιράστηκε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, τον Ολυμπιακό και πολλά άλλα...

«Μου αρέσει πολύ να παίζω ποδόσφαιρο, ειδικά στο γήπεδο, και προπονούμαι από όταν ήμουν 14 ετών. Ήταν ήδη στο αίμα μου. Σε πολλούς αρέσει όταν σταματούν, εμένα όχι, μου αρέσει το ποδόσφαιρο και να φροντίζω το σώμα μου. Το μόνο πράγμα που ζητώ από τον Θεό είναι να μου δώσει υγεία ώστε να παίζω μέχρι τα 70 ή τα 80, την ημέρα που θα σταματήσω το ποδόσφαιρο μπορεί να με πάρει μακριά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το γεγονός πως συνεχίζει να παίζει σε διάφορα event: «Εύχομαι ο Θεός να μου δώσει την ευκαιρία να παίζω ποδόσφαιρο μέχρι τα 70 μου. Όταν σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο, μπορεί να με πάρει».

Για το κοινωνικό του έργο: «Αυτός ήταν ο σκοπός μου πάντα. Ο ποδοσφαιριστής περνάει. Εγώ θέλω να με θυμούνται ως τον άνθρωπο τον Τζιοβάνι. Για το τι έχω κάνει σαν άνθρωπος. Αυτό μου έμαθαν οι γονείς μου και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ στα παιδιά μου».

Για τη σχέση του με την Ελλάδα: «Αυτά που σκέφτομαι πάντα όταν ακούω Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός και η αγάπη του κόσμου, η διασκέδαση και η χαρά. Όταν ήρθα δεν είχα καμία εικόνα για την Ελλάδα ποδοσφαιρικά, όμως είναι δύσκολο να εκφράσω με λέξεις τι έχω περάσει εδώ. Αν κάποιος με ρώταγε, θα του έλεγα να έρθει με κλειστά μάτια, είναι μια όμορφη χώρα όπου αγαπούν το ποδόσφαιρο».

Για το αν είδε τον τελικό του Ολυμπιακού στο Conference: «Είναι δύσκολο με τη διαφορά ώρας στη Βραζιλία, όμως είδα από το δεύτερο ημίχρονο τελικά και φυσικά πρόλαβα το γκολ. Η ομάδα κάνει σωστή δουλειά και μπράβο σε αυτό το σύνολο που παίζει τώρα. Σίγουρα άφησα κάτι κι εγώ, είναι σαν να το χτίσαμε σιγά σιγά».

Για τους παίκτες που ξεχωρίζει: «Μου άρεσε πολύ αυτός που έβαλε το γκολ (σ.σ. Ελ Κααμπί). Ο Ποντένσε επίσης βοήθησε πολύ, όπως και γενικά όλοι όσοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Όμως πάντα σου μένει αυτός που έβαλε το γκολ».

Για το καλύτερο γκολ του: «Το γκολ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ από πλάγια θέση. Το γκολ με τον Ηρακλή που μου έδωσε συγχαρητήρια ο Άγγελος Αναστασιάδης. Το “κρέμασμα” στον Μοντραγκόν στο παιχνίδι με τη Γαλατασαράι. Γενικότερα ξεχωρίζω όλα τα γκολ που έχω πετύχει με λόμπα».

Για τα Euro και Copa America: «Το Euro είναι 10 χρόνια μπροστά. Το Copa America πιστεύω ότι θα το πάρει η Κολομβία. Το Euro θα το κατακτήσει η Γαλλία. Σε ένα τουρνουά με μικρή διάρκεια οι προβλέψεις δεν γίνονται εύκολα».

Για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο: «Το πρόβλημα είναι περίπλοκο. Ο σκοπός ενός παιδιού στη Βραζιλία από μικρό είναι να μπορέσει να παίξει στην Ευρώπη. Δουλεύουν πάνω στα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και όχι σε αυτά για τα οποία είναι γνωστά το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Η Βραζιλία έγινε γνωστή για τα 10άρια και τους επιθετικούς. Τώρα όμως βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι παίκτες. Αν συνεχίσει να συμβαίνει αυτό το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο κινδυνεύει.

Θα χαθεί το ταπεραμέντο, η «τσαχπινιά». Ωστόσο υπάρχει και κάτι καλό. Υπάρχουν κάποιες ομάδες όμως που έχουν δώσει βάρος και πάλι σε αυτό, που ξεκαθαρίζουν ότι εδώ δεν έχουμε τακτική, εδώ κάνουμε ό,τι θέλει ο καθένας. Ξεχωρίζω τον Νεϊμάρ γιατί είναι ένας από τους λίγους που κάνουν ακόμα το απρόβλεπτο. Τώρα η Βραζιλία δεν μπορεί να περιμένει έναν παίκτη που να πάρει τα πράγματα πάνω του, που να κάνει κάτι διαφορετικό».

Για το αν ο Μέσι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών: «Ο Μέσι σε νούμερα και σε ρεκόρ είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Όμως εγώ θα πλήρωνα για να δω τον Μαραντόνα να παίζει».

Για το αν είχε άγχος όταν έπαιζε: «Όχι, δεν είχα κανένα. Είχα στρες όταν χάναμε ένα παιχνίδι. Σήμερα χάνουν ένα παιχνίδι και είναι χαρούμενοι».

Για το πώς βλέπει την εθνική Βραζιλίας: «Έχουν καταφέρει να μην ασχολείται κανένας με την εθνική Βραζιλίας. Όλοι αγαπούν την ομάδα τους αλλά όχι την εθνική. Το ποδόσφαιρο μας πια δεν έχει ένταση, δεν έχει πάθος. Παλιά, σε κάθε ημίχρονο η ομάδα είχε 10-15 φάσεις, πλέον άντε μία. Η Βραζιλία σε ματς του Copa America έκανε σε 90 λεπτά ένα σουτ. Εγώ όταν έπαιζα μπάλα, ο προπονητής μου έδειχνε μία επικίνδυνη περιοχή να μην κάνω ντρίμπλες, και από εκεί και πέρα μου έλεγε “κάνε ό,τι θες”».

Για τον ελεύθερό του χρόνο: «Πάω τα παιδιά στο σχολείο, μετά γυμναστήριο και έξι το απόγευμα μπαίνω στο σπίτι και δεν βγαίνω μετά. Μου αρέσει να κοιμάμαι νωρίς και να ξυπνάω νωρίς».

Ο Βραζιλιάνος Θρύλος βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, ώστε να συμμετάσχει στο «Footvolley Stars».