Πρώην ποδοσφαιριστής Λίβερπουλ: «Πιστεύετε ότι αν ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν μαύρος θα έπαιρνε τόσες ευκαιρίες;»

Τζον Μπαρνς - Φρανκ Λάμπαρντ

i

©BeFunky

Πρώην ποδοσφαιριστής Λίβερπουλ: «Πιστεύετε ότι αν ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν μαύρος θα έπαιρνε τόσες ευκαιρίες;»

Κώστας Τσιακλής • 16:35 - 18.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:14 - 14.08.2024

Ο θρύλος της Λίβερπουλ, Τζον Μπαρνς, μίλησε για το θέμα των φυλετικών διακρίσεων και μεταξύ άλλων είπε πως αν ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν μαύρος τότε δεν θα έπαιρνε τόσες ευκαιρίες στην προπονητική.

Ο θρύλος της Λίβερπουλ, Τζον Μπαρνς, αναφέρθηκε στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων και μεταξύ άλλων είπε πως οι Στίβεν Τζέραρντ και Φρανκ Λάμπαρντ με το ποσοστό νικών που έχουν ως προπονητές, αν ήταν μαύροι τότε δεν θα έπαιρναν τόσες νέες ευκαιρίες στον χώρο.

Ο Μπαρνς διετέλεσε προπονητής της Σέλτικ από το καλοκαίρι του 1999 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και απολύθηκε έπειτα από τον αποκλεισμό στο κύπελλο Σκωτίας από την Ινβέρνες που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Ο πρώην Άγγλος μέσος είχε 19 νίκες, 2 ισοπαλίες και 8 ήττες σε 29 παιχνίδια και αποχώρησε από τους «Κέλτες» με ποσοστό νικών 65.52%.

Ο Μπαρνς αναφέρθηκε στο ποσοστό νικών του Στίβεν Τζέραρντ στη Ρείντζερς και παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν μικρότερο από του ιδίου (64.77%), ο έτερος θρύλος της Λίβερπουλ πήρε μεταραφή στην Premier League και στην Άστον Βίλα. Την ίδια ώρα το ρεκόρ του Φρανκ Λάμπαρντ στην προπονητική είναι ακόμα πιο χαμηλό (42.78%) και ο Μπαρνς είπε πως ο Άγγλος κόουτς παίρνει νέες ευκαιρίες απλά επειδή είναι λευκός και όχι μαύρος.

Ο Μπαρνς έθιξε το θέμα των διακρίσεων σε αυτόν τον τομέα στο πόντκαστ του Γουίλιαμ Χιλ και είπε τα εξής: «Τι θα έλεγες αν σου έλεγα ότι είχα καλύτερο ποσοστό νικών από τον Στίβεν Τζέραρντ στη Ρέιντζερς; Λοιπόν, γιατί δεν μου δόθηκε περισσότερος χρόνος (στη Σέλτικ)»;

Προφανώς το 65% δεν είναι εξαιρετικό, αλλά το 64% του Στίβεν Τζέραρντ [αναλογία νικών στη Ρέιντζερς] είναι υπέροχο και γι' αυτό πήρε τη δουλειά στην Άστον Βίλα. Ανεξάρτητα από την εμπειρία και το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να έχει τη δουλειά, είναι εκπληκτικό ότι οι άνθρωποι λένε ότι αυτό δεν είναι κακό. Λατρεύω τον Φρανκ [Λάμπαρντ], αλλά πιστεύεις πραγματικά με το ρεκόρ του Φρανκ Λάμπαρντ, ότι αν ήταν μαύρος, θα του είχαν δοθεί οι ίδιες ευκαιρίες;

Οι μαύροι πρέπει να έχουν ταπεινοφροσύνη. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας μαύρος Σάιμον Τζόρνταν (πρώην πρόεδρος Κρίσταλ Πάλας), επειδή είσαι πολύ περιφρονημένος – αν ήσουν μαύρος, θα σε σφάζανε περισσότερο από ό,τι σε σφάζουν τώρα. Η κοινωνία δεν θα ήθελε παρά έναν μαύρο Σάιμον Τζόρνταν.

Μου λες ότι αν ο Ομπάμα είχε τον χαρακτήρα του Τραμπ θα είχε επιζήσει; «Οι λευκοί άντρες έχουν περισσότερα περιθώρια για να είναι αλαζονικοί και να είναι ό,τι θέλουν. Είναι λάτρεις και αν είσαι μαύρος ή γυναίκα, δεν μπορείς να είσαι έτσι.

Με ποδοσφαιρικούς όρους, ο πρόεδρος δεν απολύει μάνατζερ, οι οπαδοί απολύουν μάνατζερ. Γιατί οι θαυμαστές χάνουν πιο γρήγορα την πίστη τους στους μαύρους μάνατζερ παρά στους λευκούς μάνατζερ; Είναι λόγω της αντίληψης της ικανότητας ενός μαύρου να ηγείται».

Στη συνέχεια της προπονητικής του καριέρας ο Μπαρνς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τρανμίρ Ρόβερς και της Εθνικής Τζαμάικας όμως το πέρασμα του ήταν αρκετά σύντομο. Ως ποδοσφαιριστής ο Μπαρνς είχε 406 συμμετοχές (107 γκολ, 93 ασίστ) με τη Λίβερπουλ, με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, δύο FA Cup, ένα Λιγκ Καπ και τέσσερα Κομιούνιτι Σιλντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα είχε αναφερθεί πως μόλις το 4.4% των προπονητών στο ποδόσφαιρο είναι μαύροι.