Τζον Στόουνς: Ο πιο πιστός «στρατιώτης» του Γκουαρδιόλα θα σώζει πάντα τη Σίτι

Ο Τζον Στόουνς πανηγυρίζει μαζί με τον Τζακ Γκρίλις - Φωτ. IMAGO

Τζον Στόουνς: Ο πιο πιστός «στρατιώτης» του Γκουαρδιόλα θα σώζει πάντα τη Σίτι

Κώστας Τόπας 12:58 - 21.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:59 - 21.10.2024

Ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός, Τζον Στόουνς μία από τις μεγάλες επαναστάσεις του Καταλανού προπονητή, Πεπ Γκουαρδιόλα, είναι καθοριστικός στην ένατη σεζόν του στη Μάντσεστερ Σίτι.

Το καλοκαίρι του 2016, ο Πεπ Γκουαρδιόλα μετακόμισε στο «Έτιχαντ» έτοιμος να γράψει ιστορία. Μαζί του, πολλά νέα πρόσωπα, με τον Τζον Στόουνς να είναι ένας από τους πρώτους. Η Μάντσεστερ Σίτι ήθελε να κυριαρχήσει στην Premier League και να κερδίσει το πρώτο της Champions League.

Προερχόμενος από την Έβερτον, ο 22χρονος τότε κεντρικός αμυντικός, υπέγραψε στους Πολίτες, γνωστός για το επιβλητικό εναέριο παιχνίδι του και την εξαιρετική παραγωγή της μπάλας, αλλά ήταν έτη φωτός μακριά από τον τεράστιο ποδοσφαιριστή που είναι σήμερα.

Άρνε Σλοτ: Ο νέος «εφιάλτης» του Γκουαρδιόλα και της Μάντσεστερ Σίτι
PREMIER LEAGUE

10:02 - 21.10.2024

Άρνε Σλοτ: Ο νέος «εφιάλτης» του Γκουαρδιόλα και της Μάντσεστερ Σίτι

Η δουλειά του Άρνε Σλοτ κάνει τους οπαδούς της Λίβερπουλ να ξεχάσουν τον Γιούργκεν Κλοπ και όπως φαίνεται οι «Reds» είναι η μεγαλύτερη απειλή της Μάνσεστερ Σίτι στον δρόμο της κατάκτησης της Premier League.

Ο Τζον Στόουνς διανύει την ένατη σεζόν του ως παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι. Στα 30 του χρόνια, είναι ένα βαρέων βαρών κομμάτι της ομάδας για αυτό που αντιπροσωπεύει στα αποδυτήρια, για την ευελιξία του και για την τεράστια αφοσίωσή του. Ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός ξέρει πώς να αναλάβει τον ρόλο του και ποτέ δεν δείχνει κακό πρόσωπο όταν ο Γκουαρδιόλα δεν του δίνει χρόνο συμμετοχής. Αντιθέτως, ο Στόουνς «σώζει» πολλές φορές τον Καταλανό προπονητή.

Φέτος έχει ξεκινήσει μόνο τέσσερα παιχνίδια: εναντίον της Μπρέντφορντ (4η αγωνιστική της Premier League), εναντίον της Γουότφορντ (φάση των 16 του EFL Cup), εναντίον της Σλόβαν Μπρατισλάβας (2η αγωνιστική του Champions League) και στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Γουλβς. Ωστόσο, η συμβολή του υπήρξε κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας.

«Μίλησε» δυο φορές και έσωσε την Σίτι

Μέχρι σήμερα έχει πετύχει δύο γκολ που σήμαιναν τέσσερις βαθμούς για τη Μάντσεστερ Σίτι στην εγχώρια διοργάνωση. Και τα δύο, σε «νεκρό» χρόνο. Πρώτον, εμφανίστηκε στο «Έτιχαντ» στον πολύ σημαντικό αγώνα εναντίον της Άρσεναλ για να κάνει το 2-2 μετά από κόρνερ. Μετά επανέλαβε το ίδιο στο «Μολινό» για να δώσει στους Πολίτες τη νίκη εναντίον της Γουλβς. Όταν ο Γκουαρδιόλα χρειάζεται το τρίποντο, υπάρχει ο πιο πιστός «στρατιώτης» του για να το καταφέρει.

Η σχέση μεταξύ του Καταλανού προπονητή και του Άγγλου αμυντικού είναι εξαιρετική. Ο Στόουνς ξέρει ότι τον έκανε κορυφαίο ποδοσφαιριστή και ο Γκουαρδιόλα είναι ευχαριστημένος με τη δέσμευσή του. «Ο Γκουαρδιόλα άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα», είπε ο κεντρικός αμυντικός πριν από μερικά χρόνια όταν ρωτήθηκε για τον Πεπ. Και έχει δίκιο. Σίγουρα, η εξέλιξή του είναι μια από τις μεγάλες επαναστάσεις του από τότε που ανέλαβε τον πάγκο της Σίτι.

Φαίνεται ότι εγκατέστησε ένα πρόγραμμα απευθείας στον εγκέφαλό του για να τον μετατρέψει σε έναν συνολικό ποδοσφαιριστή, αλλά δεν το είχε εύκολο. Μήνες τραυματισμών, στάδια που «έτρωγε» τον πάγκο μπροστά στην εξαιρετική απόδοση του Εμερίκ Λαπόρτ ή του Ρούμπεν Ντίας και στιγμές στις οποίες δεν έλαβε κλήση από τη χώρα του. Αλλά όλα αυτά είναι πίσω του.

«Ο Στόουνς έχει περισσότερη προσωπικότητα από οποιονδήποτε σε αυτό το δωμάτιο», δήλωσε ο Γκουαρδιόλα σε συνέντευξη Τύπου. Και αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Ο Καταλανός το έχει δοκιμάσει σε χίλιες διαφορετικές καταστάσεις και πάντα τον εμπιστευόταν να προσαρμοστεί σε όλα όσα του ζήτησε.

Δέσμευση και πάθος

Ο Στόουνς καταλαβαίνει το παιχνίδι όπως αρέσει στον Γκουαρδιόλα και αυτό τον κάνει απαραίτητο, είτε παίζει περισσότερο είτε λιγότερο. Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, τον χρησιμοποιεί ως κεντρικό αμυντικό, φουλ-μπακ και μέσο, αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι ο αριθμός των θέσεων που μπορεί να καλύψει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η ικανότητα που έχει να παίζει διαφορετικούς ρόλους και να είναι σημαντικός σε κάθε έναν από αυτούς.

Έχει λάμψει ακόμη και σε καθήκοντα εξτρέμ, όταν λόγω αγωνιστικών καταστάσεων, έχει βρεθεί σε αυτό το μέρος του γηπέδου. Μια απόλυτη βαρβαρότητα που κανείς δεν θα πίστευε πριν από εννέα χρόνια. Ούτε ο ίδιος ο Στόουνς«Όταν έφτασα στη Σίτι, μετά από προπόνηση για μερικές εβδομάδες, σκέφτηκα ότι κυριολεκτικά δεν ήξερα τίποτα για το ποδόσφαιρο», παραδέχτηκε. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αδιαμφισβήτητος βασικός, δίνει φτερά στη Μάντσεστερ Σίτι.