Όριο για την αποπληρωμή μεταγραφών έβαλε η UEFA

Μούντρικ

i

Τζέιμς Μίλνερ & Μιχαίλο Μούντρικ/©Photo by Laurence Griffiths/Getty Images/Ideal Images

Όριο για την αποπληρωμή μεταγραφών έβαλε η UEFA

Δημήτρης Χούπης 20:26 - 28.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:15 - 14.08.2024

Η UEFA ανακοίνωσε νέους κανονισμούς που αφορούν την αδειοδότηση και την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων, βάζοντας παράλληλα όρια για την αποπληρωμή των μεταγραφών.

Η UEFA έκανε γνωστούς μερικούς νέους κανονισμούς για την αδειοδότηση των ομάδων, αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητάς τους. Πιο αναλυτικά μπήκε ένα όριο κατά το οποίο, οι σύλλογοι θα μπορούν να αποπληρώσουν μια μεταγραφή μέσα σε πέντε χρόνια. 

Μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρώσουν τις άλλες ομάδες μέσα στη χρονική περίοδο του συμβολαίου που ο παίκτης είχε υπογράψει. Κάπως έτσι οι σύλλογοι θα μπορούν να πάρουν μια πενταετή επέκταση αποπληρωμής, αν ο παίκτης υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο (η επέκταση θα ισχύει από την πρώτη μέρα του νέου συμβολαίου). 

Ο κανονισμός αυτός λοιπόν θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Σε αυτόν τον κανονισμό όμως, οι περιπτώσεις του Μιχάιλο Μούντρικ και Έντσο Φερνάντες στην Τσέλσι δεν θα επηρεαστούν. Αμφότεροι υπέγραψαν μέχρι το 2031 και η ομάδα του Λονδίνου θα μπορεί να αποπληρώσει στη Σαχτάρ και την Μπενφίκα αντίστοιχα μέχρι τότε. 

Παράλληλα η UEFA ανακοίνωσε τα γήπεδα όπου θα φιλοξενήσουν τους τελικούς του Conference League για τις σεζόν 2023-24 και 2024-25. Του χρόνου μάλιστα θα γίνει στην «OPAP Arena». 

Την ίδια ώρα έγινε γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο θα προκριθούν οι 16 ομάδες - εκπρόσωποι στο Μουντιάλ του 2026 στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν 12 όμιλοι των 4 ή 5 ομάδων και οι αγώνες θα γίνουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2025. 

Οι πρώτοι 12 κάθε ομίλου θα προκρίνονται, ενώ οι δεύτεροι θα μπαίνουν στα playoffs και θα υπάρχουν 16 ομάδες. Οι άλλοι τέσσερις θα είναι οι πρώτοι των τεσσάρων ομίλων του Nations League 2024-25. Στα playoffs θα υπάρχουν μόνο ημιτελικοί και τελικοί, οι οποίοι θα είναι μονοί.