Μπορούν να κληρωθούν μαζί οι ελληνικές ομάδες στο Europa League;

Ο Αράο και ο Ελ Κααμπί

i

© Intime

Μπορούν να κληρωθούν μαζί οι ελληνικές ομάδες στο Europa League;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:46 - 06.08.2024 / Ανανεώθηκε: 21:09 - 06.08.2024

Τη φετινή χρονιά, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ενδεχομένως να συναντηθούν στο UEFA Europa League. Μπορούν όμως να κληρωθούν στη League Phase μεταξύ τους;

Τη φετινή σεζόν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA αλλάζουν format αφού από τα γκρουπ που υπήρχαν μέχρι πρότινος μετατρέπονται στη λεγόμενη League Phase. Εκεί, αντί να υπάρχουν όμιλοι με τέσσερεις ομάδες ο καθένας, θα διεξάγεται ένα μίνι πρωτάθλημα με τις θέσεις 1-24 να προσφέρουν πρόκριση στα νοκ - άουτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το UEFA Europa League, το οποίο σίγουρα θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό και ενδεχομένως σε αυτό να βρίσκονται Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Τα προηγούμενα χρόνια, λοιπόν, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν επέτρεπε την κλήρωση ομάδων από την ίδια χώρα στη φάση ομίλων. Αυτό, λοιπόν, θα αλλάξει φέτος; Η απάντηση είναι όχι.

Συγκεκριμένα, στον κανονισμό της η UEFA τονίζει πως όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις έτσι και στη νέα η συνύπαρξη συλλόγων από την ίδια ομοσπονδία στη League Phase δεν θα είναι εφικτή. Επομένως, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν γίνεται να πέσουν μαζί στο μεγάλο γκρουπ. Επίσης, στη νέα version του Europa League προστέθηκε και ένας ακόμα περιορισμός όσον αφορά τις χώρες.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό μέσω των κανονισμών της η UEFA, κάθε ομάδα θα μπορεί να αντιμετωπίζει μέχρι δύο ομάδες από μία συγκεκριμένη χώρα. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός θα μπορεί να κληρωθεί μόνο με δύο κλαμπ από τη La Liga. Αντίστοιχα και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, αν τελικά βρεθούν στην ίδια διοργάνωση.  

«Κάθε ομάδα κληρώνεται με δύο αντιπάλους από καθένα από τα τέσσερα ποτ και παίζει με έναν αντίπαλο από κάθε ποτ εντός έδρας και τον άλλο εκτός έδρας. Οι ομάδες από την ίδια ομοσπονδία δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους και κάθε ομάδα μπορεί να παίξει εναντίον το πολύ δύο αντιπάλων από οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδία, με την επιφύλαξη της παραγράφου 16.03», αναφέρει η UEFA στον κανονισμό της. Όσο για την παράγραφο 16.03, αυτή αναφέρει πως η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία μπορεί κατά το δοκούν και σε ειδικές περιστάσεις να επιβάλλει περιορισμούς στις κληρώσεις.