Μπορεί να υπάρξει ποδόσφαιρο χωρίς τους διαιτητές;

Μπορεί να υπάρξει ποδόσφαιρο χωρίς τους διαιτητές;

Αντώνης Σαούλης • 11:57 - 30.03.2023 / Ανανεώθηκε: 17:31 - 14.08.2024

Τι συμβαίνει με τους διαιτητές σε όλη την Ευρώπη; Γιατί τείνει να γίνει «επάγγελμα προς εξαφάνιση»; Το καμπανάκι που χτυπάει η UEFA και η στρατηγική για ν’ αλλάξει το κλίμα.

Τρίτη, 21 Μαρτίου. Στην ηλιόλουστη Νιόν της Ελβετίας, η UEFA άνοιγε την πόρτα της στους δημοσιογράφους της Ringier Sports Media. Μία αντιπροσωπεία, 8 χωρών. Tα Sportal δηλαδή όλης της Ευρώπης, με το Sportal.gr φυσικά να δίνει το παρών. Ενα μεγάλο media programme της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που μεταξύ άλλων είχε και «σεμινάριο» διαιτησίας από τον Ρομπέρτο Ροσέτι

Κι ενώ τα πρωταθλήματα της Ελβετίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Σερβίας (οι χώρες που εκπροσωπούσαν τα υπόλοιπα Sportal της Ευρώπης) συνεχίζονται κανονικά, στην Ελλάδα είχαμε κάτσει στην… κέντα του Νταμπάνοβιτς. Βλέπετε, δύο μέρες πριν την επίσκεψή μας στην UEFA, στην OPAP Arena διεξαγόταν το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός το οποίο έριξε κι άλλο λάδι στην φωτιά των τεταμένων (sic) playoffs. 

Ο Νταμπάνοβιτς έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια θεωρώντας πως έκανε άριστη διαιτησία - Πως δικαιολόγησε τη μη αποβολή του Άμραμπατ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:57 - 20.03.2023

Ο Νταμπάνοβιτς έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια θεωρώντας πως έκανε άριστη διαιτησία - Πως δικαιολόγησε τη μη αποβολή του Άμραμπατ

Ο Νίκολα Νταμπάνοβιτς παραλίγο να τινάξει το πρωτάθλημα στον αέρα, αλλά φεύγει με τη συνείδησή του καθαρή. Πως δικαιολόγησε τη φάση με το χέρι του Άμραμπατ και πως... τρέλανε τους ανθρώπους της ΑΕΚ με το «δεν έδωσα πέναλτι».

Η ένταση, οι ανακοινώσεις, οι διαμαρτυρίες ήταν πολύ «φρέσκες» και όταν έφτασε η στιγμή του Chief Refereeing Officer της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι να μιλήσει για τον τομέα του (την διαιτησία φυσικά) και κοίταξε τους «εκπροσώπους» της Ελλάδας η μοναδική του ατάκα με το έντονο ιταλικό ταμπεραμέντο του ήταν «Καλύτερα να μην σχολιάσω τίποτα για την χώρα σας». Το topic του Ροσέτι και της UEFA όμως δεν ήταν η Ελλάδα και το χάος που επικρατεί στο κομμάτι της διαιτησίας (και όχι μόνο). Ηταν το γενικό φαινόμενο πως η διαιτησία είναι ένα επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί! 

Ποδόσφαιρο χωρίς διαιτητές ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει

Και ο Ροσέτι στην (εξαιρετική) παρουσίασή του μας έδωσε να καταλάβουμε μεταξύ άλλων πως: 
1) Ποδόσφαιρο χωρίς διαιτητές δεν μπορεί να υπάρξει 
2) Δεν οδηγεί κάπου το παγκόσμιο bullying προς τους διαιτητές, αντίθετα θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο 
3) Το VAR και η τεχνολογία είναι ένα υπέροχο προϊόν που βοηθάει το ποδόσφαιρο, αλλά στο τέλος πάντα οι διαιτητές θα πρέπει να έχουν το έλεγχο στις αποφάσεις 

«Χάνουμε διαιτητές. Και αν συνεχιστεί αυτό με την αύξηση των αγώνων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα έχουμε διαιτητές να σφυρίζουν τους αγώνες», είπε ο Ροσέτι με την ερώτηση «Και γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;», να του δίνει το κατάλληλο πάτημα. 

O Ρομπέρτο Ροσέτι

«Γιατί; Εχετε πάει να δείτε ένα ματς τοπικής κατηγορίας στην χώρα σας; Εχετε δει πως αντιμετωπίζουν εκεί τους διαιτητές. Δεν σας λέω να δείτε τι συμβαίνει στις μεγάλες κατηγορίες και την πίεση που δέχονται. Πηγαίντε στις χώρες από όπου είστε να δείτε μια φορά ένα ματς του χωριού σας ή ματς ακαδημιών», είπε ο Ροσέτι για να προσθέσει «Πριν δυο εβδομάδες πήγα στο Τορίνο. Ο ανιψιός μου, 16 ετών, επαναλαμβάνω 16 ετών, ήταν διαιτητής σε ένα ματς ακαδημιών και πήγα να τον παρακολουθήσω. Φοβήθηκα για την ζωή του. Πατεράδες και μανάδες προσπάθησαν να του επιτεθούν γιατί διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του. Θέλω να πω με αυτό πως η βία, σωματική και πνευματική, είναι ανασταλτικός παράγοντας για να γίνει κάποιος διαιτητής. Και προφανώς οι elite διαιτητές δεν ξυπνάνε ένα πρωί και σφυρίζουν αγώνες Champions League, αλλά πρέπει να περάσουν από όλα τα στάδια». 

Με λίγα λόγια: 
Βία 
Bullying 
Covid 
Ηταν (για την πανδημία) και είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που η διαιτησία «πεθαίνει». 

Και ποιος μπορεί να πει ότι δεν συμβαίνουν τα όσα περιγράφει ο Ροσέτι. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία σε όλο τον κόσμο. 

Προφανώς του τέθηκε και το ερώτημα «Πιστεύετε άδικα συμβαίνει για κάποιους; Ας έκαναν καλά την δουλειά τους να μην δέχονταν τόσο αυστηρή κριτική. Υπάρχει διαφθορά σε πολλές χώρες. Πρόσφατα προέκυψε το σκάνδαλο στην Ισπανία και την Μπαρτσελόνα. Στην Ιταλία είχε υπάρξει το σκάνδαλο Μόντσι με τους διαιτητές». 

Ανοίγουμε μικρή παρένθεση. Ο Ροσέτι και κατ’ επέκταση η UEFA σε αυτό το «Media Outreach Programme» δεν έχει σκοπό να κρυφτεί ή να παρουσιάσει μια άλλη πραγματικότητα. Ειχε σκοπό να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα έκαναν οι δημοσιογράφοι (όχι μόνο στο κομμάτι της διαιτησίας, αλλά σε όλα τα επίπεδα κάτι το οποίο θα διαπιστώσετε στα επόμενα κείμενα). Ο Ροσέτι λοιπόν δεν είχε καμία (προ)διάθεση να προστατέψει τους διαιτητές και φυσικά απάντησε και στα δύσκολα ερωτήματα. Σκοπός του Ιταλού και των υπόλοιπων ανθρώπων την UEFA είναι να προστατέψουν το ποδόσφαιρο. Και οι διαιτητές είναι μέρος του. Κλείνει η παρένθεση

Ο Ροσέτι λοιπόν απάντησε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Δεν θέλησε να ωραιοποιήσει (και) τον κόσμο της διαιτησίας. Δίπλα του άλλωστε ήταν και ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν (UEFA Technical Director & Chief of Football) ο οποίος είπε «πώς στέκεστε στο σκάνδαλο Μόντσι για παράδειγμα και καλά κάνετε. Τότε όμως στην Ιταλία σφύριζαν 38 διαιτητές και μόνο 2 ήταν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο οι οποίοι τιμωρήθηκαν κιόλας. Καλώς κάνετε και στέκεστε στους δύο, αλλά δεν λέτε πως οι άλλοι 36 ήταν καθαροί και έκαναν καλά την δουλειά τους». 

«Το λάθος είναι μέρος του ποδοσφαίρου», συνέχισε ο Ροσέτι «το τέλειο δεν υπάρχει. Ούτε στους ποδοσφαιριστές, ούτε στο άθλημα. Το VAR μας δίνει την δυνατότητα μέσω της τεχνολογίας να τελειοποιήσουμε αποφάσεις όπως το offside και η goal line technology, όμως δεν πρόκειται να υπάρξει τεχνολογία που θα τελειοποιήσει το 100% των αποφάσεων. Ναι γίνονται λάθη και απο την πλευρά μας και πιστέψτε με είμαι ο πιο αυστηρός κριτής. Γιατί όπως ο Μπόμπαν δεν μπορούσε να κοιμηθεί για τρεις μέρες μετά από μια ήττα, έτσι κι εγώ όταν ήμουν διαιτητής δεν μπορούσα να κοιμηθώ μετά από ένα λάθος μου». 

Και η αλήθεια είναι πως ο Ροσέτι μας έδειξε με αναλυτικά στοιχεία (θα σας τα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες) καλές και κακές διαιτησίες. Παρατηρήσεις και αυστηρές συστάσεις που έκανε σε πολύ γνωστούς διαιτητές. Για το πως η παρεμβατικότητα του VAR έχει αυξηθεί κάτι το οποίο δείχνει την… αδυναμία των διαιτητών και αυτό δε το θέλει σε καμία περίπτωση ο Ροσέτι

Mόνο η UEFA χρειάζεται 76.500 διαιτητές!

Γιατί χτυπά το καμπανάκι η UEFA. Γιατί αυτήν την στιγμή ο συνολικός αριθμός που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να καλύψει τις ανάγκες της (ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και εγχώρια πρωταθλήματα) είναι 298.538! Ξέρετε πόσους έχει; 221.870! Τούτη τη στιγμή που μιλάμε η UEFA έχει ανάγκη από 76.500 διαιτητές

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ο Ροσέτι «φωνάζει»: «Σταματήστε να “σκοτώνετε” τους διαιτητές. Τα media, οι φίλαθλοι, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές οι γονείς. Σταματήστε να τους κάνετε bullying!». 

Εχει πλάνο η UEFA για το συγκεκριμένο κομμάτι; Στρατηγική; Τι σκέφτεται για αυτήν την τεράστια ανάγκη που έχει προκύψει; Ρητορικά τα ερωτήματα. 

Πρώτος στόχος λοιπόν για τον επόμενο χρόνο είναι οι 30.000 διαιτητές. Σχεδόν το 50% της ανάγκης. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσω μιας πανευρωπαϊκής καμπάνιας για τους διαιτητές. 
1) Να αυξηθεί το δημόσιο awareness για όλα αυτά τα θέματα που περιγράφει ο Ροσέτι με μία πανευρωπαϊκή καμπάνια την οποία θα συμμετέχουν οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, τα Media και οι φίλαθλοι
2) Να υποστηριχθεί περισσότερο το fair play και στους διαιτητές 
3) Να υπάρξουν καλύτερα insights στον ρόλο του διαιτητή και στις υποχρεώσεις/ευθύνες που έχει 
4) Η καμπάνια να έχει στόχο την έξτρα «πρόσληψη» διαιτητών αλλά και την διατήρηση των όσων έχουν αρχίσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. 

Η αλήθεια είναι πως ουδέποτε είχαμε μπει στην θέση των διαιτητών. Και δεν εννοούμε να φορέσουμε τα μαύρα, να πάρουμε σφυρίχτρα και κάρτες και να διευθύνουμε έναν αγώνα. Αλλά στην οπτική του επαγγέλματος. Το τι περνάνε για να φτάσουν να σφυρίξουν ένα ματς Super League ή Champions League, την πίεση που δέχονται. 

Κυρίως δεν είχαμε σκεφτεί το πιο βασικό. Αυτό που είπε ο Ροσέτι. Πως χωρίς διαιτητές δεν θα έχουμε το άθλημα που αγαπάμε. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε είναι μια πραγματικότητα...