Tα μέτρα της κυβέρνησης για κλειστά γήπεδα έφεραν χαμηλά την Ελλάδα σε έρευνα της UEFA

Το άδειο «Γ. Καραϊσκάκης»

i

© Intime

Tα μέτρα της κυβέρνησης για κλειστά γήπεδα έφεραν χαμηλά την Ελλάδα σε έρευνα της UEFA

Τζιοβάνι Ζάκαρη 16:57 - 12.09.2024 / Ανανεώθηκε: 16:57 - 12.09.2024

Μεγάλη έρευνα έκανε η UEFA για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσίασε ήταν και η παρουσία κόσμου στα γήπεδα. Για κακή της τύχη η Ελλάδα, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, είχε κλειστά γήπεδα και αυτό δεν την βοήθησε.

Μία μεγάλη έρευνα παρουσίασε η UEFA, για το πόσο αναπτύχθηκε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τη σεζόν 2023/24. Αυτή η έρευνα είχε αναφορές σε μεταγραφές, ρόστερ, προπονητές και άλλα πολλά, εκ των οποίων το ένα από αυτά ήταν η παρουσία κόσμου.

Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βρεθεί κάπου ψηλά στη σχετική λίστα, αφού ο μ.ο. θεατών της ήταν μικρότερος σε σχέση με άλλες λίγκες. Εδώ, παρόλα αυτά, υπάρχει ένα «αλλά». Τον Δεκέμβρη του 2023 και συγκεκριμένα στις 11 του μηνός, ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε πως από εκείνη την ημέρα και για τους επόμενους δύο μήνες τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά. Αφορμή στάθηκε η ραγδαία αύξηση της οπαδικής βίας εκείνο το διάστημα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία Λυγγερίδη.

Παρόλα αυτά, το «λουκέτο» εκείνο είχε αντίκτυπο στην έρευνα της UEFA, αφού στη σχετική λίστα η Ελλάδα δεν βρισκόταν καν στις πρώτες 20 χώρες, όσον αφορά τον μ.ο. θεατών σε όλες τις διοργανώσεις. Ειδικότερα, η χώρα δεν βρισκόταν καν στις 20 πρώτες της κατάταξης, ενώ είχε και ένα από τα μικρότερα ποσοστά σε αυξήσεις φιλάθλων σε σχέση με τη σεζόν 2022/23. Όπως ανέφερε η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, βέβαια, το εν λόγω στατιστικό είχε να κάνει με το γεγονός πως η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στα γήπεδα.

«Παίχτηκαν 71 παιχνίδια σε κεκλεισμένων των θυρών γήπεδα λόγω κυβερνητικής απόφασης», ανέφερε η UEFA μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά, σε σύγκριση με τη σεζόν 2022/23, το ποσοστό οπαδών στις εξέδρες είχε αυξηθεί κατά 4% και παρά τα μέτρα που πήραν οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου.

Στο διάστημα που τα γήπεδα ήταν κλειστά, πάντως, διεξήχθησαν ουκ ολίγοι αγώνες οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι sold-out. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τέθηκαν δύο φορές αντιμέτωποι στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τους «πράσινους», οι «ερυθρόλευκοι» την Ένωση και εν γένει γίναν πολλά ματς με χαρακτήρα ντέρμπι. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, εφόσον δεν υπήρχαν τα μέτρα αυτά το δεδομένο είναι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει καλύτερη κατάταξη στη λίστα της UEFA.