Βιασμός, φυλακή, δικαστήρια, σεξουαλικό σκάνδαλο: Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την Αραντίνα, που σήμερα υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης

Βιασμός, φυλακή, δικαστήρια, σεξουαλικό σκάνδαλο: Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την Αραντίνα, που σήμερα υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης

Κώστας Τόπας 10:14 - 06.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:48 - 14.08.2024

Η Αραντίνα γράφει ιστορία απόψε (06/01, 22:30) μιας κι αντιμετωπίζει την Ρεάλ για το Copa Del Rey. Αλλά για πολλούς, ο σύλλογος εξακολουθεί να συνδέεται περισσότερο με μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης του 2017 που αφορούσε ένα ανήλικο κορίτσι που καλύφθηκε ευρέως στα εθνικά Μέσα ενημέρωσης και έγινε το επίκεντρο βαθιάς διχαστικών κοινωνικών και πολιτικών σχολίων σε όλη την Ισπανία.

Μεγάλες στιγμές ζει η άσημη Αραντίνα, καθώς ο σύλλογος της 4ης κατηγορίας απέκλεισε την Κάντιθ από το Κύπελλο Ισπανίας και αναμένεται να αντιμετωπίσει μία ομάδα ακόμη μεγαλύτερου πρεστίζ και συγκεκριμένα την Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόκειται για ένα μικρό κλαμπ στην Αράντα ντε Ντουέρο, έναν δήμο με λίγο περισσότερους από 30 χιλιάδες κατοίκους στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλλη και Λεόν. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1987, μετά το τέλος της Χιμνάστικα Αραντίνα, γεννημένη το 1948. Από τη δημιουργία της, η Αραντίνα δεν έχει ξεπεράσει ποτέ την τρίτη κατηγορία. Αυτή τη στιγμή παίζει στη Segunda Federacion, το τέταρτο επίπεδο ποδοσφαίρου στην Ισπανία.

Το σκάνδαλο με την σεξουαλική επίθεση

Απόψε (06/01, 22:30) η Αραντίνα θα γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα καθώς θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ρεάλ για τη φάση των «32» του Κυπέλλου. Βέβαια, για να φτάσει μέχρι εδώ σήμερα, η άσημη Αραντίνα πέρασε από χίλια κύματα. Συγκεκριμένα, το 2017 τρεις Ισπανοί ποδοσφαιριστές της ομάδας καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 38 ετών ο καθένας, αφού κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική επίθεση σε μια ομαδική επίθεση σε ένα 15χρονο κορίτσι.

Οι δικαστές έκριναν ότι η τριάδα γνώριζε ότι το θύμα τους ήταν ανήλικο. Ο Ραούλ Κάλβο, ο Κάρλος Κουαδράδο και ο Βίκτορ Ροντρίγκες δικάστηκαν σε δικαστήριο στη βόρεια ισπανική πόλη Μπούργκος. Οι τρεις παίκτες, οι οποίοι έπαιζαν για την Αραντίνα όταν συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2017, αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία. Το θύμα ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και από τους τρεις άνδρες αφού δέχτηκε μια πρόσκληση στο διαμέρισμα που μοιράζονταν στο Αράντα Ντε Ντουέρο, το οποίο απέχει δύο ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια της Μαδρίτης.

Η 15χρονη κοπέλα είπε ότι την έγδυσαν και την ανάγκασαν να κάνει σεξουαλικές πράξεις. Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης 40 ετών για τον Ραούλ Κάλβο, 19 ετών όταν συνελήφθη, σε κατηγορητήριο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο πριν από τη δίκη στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μπούργος. Ζήτησαν ποινή φυλάκισης 39 ετών ο καθένας για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, τον Κάρλος Κουαδράδο και ο Βίκτορ Ροντρίγκες οι οποίοι ήταν 24 και 22 ετών τη στιγμή του εγκλήματος που συνέβη στις 24 Νοεμβρίου 2017. 

Κανένας δεν παίζει τώρα για την Αραντίνα μετά την αποβολή τους από τον σύλλογο μετά το σκάνδαλο. Οι παίκτες, που κρατήθηκαν στη φυλακή για τρεις μήνες υπό κράτηση πριν αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, παραδέχθηκαν ότι η έφηβη βρισκόταν στο διαμέρισμά τους, αλλά επέμειναν ότι έφυγε χωρίς να συμβεί τίποτα και έλεγε ψέματα για τη σεξουαλική επίθεση.

Παρά την καταδίκη τους σε 38 χρόνια φυλάκιση, οι τρεις ποδοσφαιριστές δεν θα εκτίσουν περισσότερα από 20 χρόνια σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία. Μέρος κάθε ποινής φυλάκισής τους καλύπτει το έγκλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης που κρίθηκαν ένοχοι για τη διάπραξή τους. Ένα άλλο μέρος αφορούσε το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν για τη διάπραξη με τη βάση ότι ήταν «αναγκαίοι συνεργάτες». 

Οι δικαστές έκριναν ότι η σεξουαλική επίθεση ήταν μια «έκπληξη» και έλαβε χώρα στο σκοτάδι με το φως σβηστό και το θύμα δεν είχε την ευκαιρία να αντιδράσει. Και οι τρεις άσκησαν έφεση, και καθώς η νομική υπόθεση συνεχιζόταν, η υπόθεση σύρθηκε σε βαθιές και σκληρές πολιτικές και πολιτιστικές μάχες στην ισπανική κοινωνία.

Οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν μετά από κλήση των γονέων του παιδιού που δέχτηκε επίθεση στο Ίδρυμα ANAR, μια ΜΚΟ που εξυπηρετεί παιδιά και εφήβους σε κίνδυνο και αστέγους. Η νεαρή βρισκόταν σε ψυχολογική θεραπεία και γι' αυτό πήγαινε κάθε εβδομάδα στη Μαδρίτη με τους γονείς της για θεραπεία. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαβουλεύσεις όταν η νεαρή γυναίκα εξήγησε την επίθεση.

Οι καταδικασθέντες έπρεπε να αποζημιώσουν το θύμα με 50.000 ευρώ. Επιπλέον, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της για μια περίοδο 10 ετών. Οι ποινές φυλάκισης που επιβάλλονται στους καταδικασθέντες, οι οποίες αθροίζονται σε 114 χρόνια φυλάκισης, αντιστοιχούν στην εφαρμογή του απαραίτητου δόγματος συνεργασίας.

Μέρες μετά την ετυμηγορία του Δεκεμβρίου 2019, κυκλοφόρησαν αρχεία ήχου μέσω του Διαδικτύου με προφανή πρόθεση να τεθεί υπό αμφισβήτηση η μαρτυρία του θύματος. Η συνιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος VOX Cristina Segui υποστήριξε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι «δεν υπήρξε βιασμός» σε αυτή την υπόθεση και μίλησε για «πίεση των μέσων ενημέρωσης από τις φεμινίστριες».

Τον Μάρτιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καστίλλης και του Λεόν αποφάσισε ότι ο Κάλβο έπρεπε να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες, ενώ οι ποινές για τον Κουαντράδο και τον Ροντρίγκες μειώθηκαν σε τέσσερα χρόνια και τρία χρόνια αντίστοιχα — για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Η αποζημίωση μειώθηκε επίσης σε συνολικά 10.000 ευρώ. Ο Κάλβο παίζει τώρα στην πέμπτη κατηγορία της Ισπανίας, με την Βιλαράλμπο.

Η έφεση διαπίστωσε ότι, ενώ πραγματοποιήθηκαν σεξουαλικές πράξεις, δεν υπήρχε απόδειξη εκφοβισμού. Η δικαστική ετυμηγορία σημείωσε ότι το θύμα είχε προηγουμένως ανταλλάξει μηνύματα που περιείχαν σεξουαλικό περιεχόμενο με τον Κάλβο, είχε πάει ελεύθερα στο διαμέρισμα την ημέρα που έγιναν οι πράξεις και αμέσως μετά είχε πάει στην κρεβατοκάμαρα του Κάλβο και έκανε σεξ εκεί. Το εφετείο θεώρησε επίσης σημαντικό ότι ο Κάλβο και το θύμα ήταν «παρόμοιοι» σε ηλικία και ωριμότητα. Αυτή η απόφαση έφεσης χαιρετίστηκε από ορισμένους που πίστευαν ότι οι ποδοσφαιριστές είχαν δεχτεί σκληρή μεταχείριση από την αρχική ποινή και επικρίθηκαν από εκείνους που πίστευαν ότι η κοινωνική πίεση από συντηρητικούς πολιτικούς και σχολιαστές δυσκόλευε τα θύματα της σεξουαλικής βίας να αποδοθούν δικαιοσύνη.

Ο νόμος «solo si es si»

Στη συνέχεια, η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο τον Νοέμβριο του 2022 αναθεώρησε τις ποινές των Κουαδράδο και Ροντρίγκες σε εννέα χρόνια και μία ημέρα για το αδίκημα της «σεξουαλικής επίθεσης». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δικαστές χρησιμοποίησαν έναν πολυσυζητημένο νέο νόμο «solo si es si» (μόνο ναι σημαίνει ναι) κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους. Αυτός ο νόμος, ο οποίος ορίζει ότι η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται προφορικά πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, εισήχθη μετά τον λεγόμενο ομαδικό βιασμό «La Manada» στην Παμπλόνα το 2016.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου για την υπόθεση των παικτών της Αραντίνα, ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή 10 ετών σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία. Η απόφαση των δικαστών ότι ο νόμος «solo si es si» θα πρέπει να εφαρμόζεται σε υποθέσεις που έχουν επιλυθεί στο παρελθόν έχει έκτοτε μειώσει τη διάρκεια περισσότερων από 1.000 ποινών φυλάκισης για σεξουαλικά εγκλήματα και περισσότερα από 100 άτομα αποφυλακίστηκαν νωρίτερα από ό,τι θα έκαναν ήταν διαφορετικά.

Ο Κουαδράδο και ο Ροντρίγκες πέρασαν τα σίδερα της φυλακής στην πόλη Λούγκο της Γαλικίας στις 21 Απριλίου 2023, ενώ συνέχισαν να μάχονται ενάντια στις καταδίκες τους. Τον ίδιο μήνα ο Ισπανός πρόεδρος Πέδρο Σάντσεθ απολογήθηκε από τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων για τις «ανεπιθύμητες συνέπειες» του νόμου «solo si es si». Έκτοτε, η «υπόθεση Αραντίνα» συνέχισε να αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης και τις πολιτικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ακολούθησε τον πρώην πρόεδρο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες να φιλήσει στο στόμα την Τζένι Ερμόσο (λέει χωρίς τη συγκατάθεσή της) μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών τον Αύγουστο του 2023.

«Είναι ένα ζήτημα που το σύλλογος έλυσε από τη στιγμή που αυτοί οι παίκτες δεν ανήκαν πλέον σε εμάς, επομένως δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους», είπε η πρόεδρος της ομάδας Βιρτζίνια Μαρτίνεθ, η οποία είναι επίσης δημοτική σύμβουλος του συντηρητικού Partido Popular (Λαϊκό Κόμμα). «Μας έβλαψε η συσχέτιση με αυτήν την υπόθεση επειδή οποιαδήποτε επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ένα μέλος του προσωπικού που πηδήξει στο κόκκινο φως ή διαπράττει ένα έγκλημα. Πιστεύουμε ότι ήταν άδικο που το όνομα ενός μη κερδοσκοπικού συλλόγου σαν το δικό μας συνδέθηκε με αυτή την υπόθεση. Αλλά, καλά, κατανοούμε τη συνάφεια και τον αντίκτυπο των πράξεων που ήταν τόσο σοβαρές και καταδικάστηκαν τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο».