Ούτε ο Μέσι, ούτε ο Κριστιάνο ούτε ο Εμπαπέ: Αυτός είναι ο κορυφαίος σκόρερ από όλους

Λιονέλ Μέσι - Κιλιάν Εμπαπέ - Κριστιάνο Ρονάλντο

Ούτε ο Μέσι, ούτε ο Κριστιάνο ούτε ο Εμπαπέ: Αυτός είναι ο κορυφαίος σκόρερ από όλους

Κώστας Τόπας 11:59 - 18.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:46 - 18.09.2024

Ούτε ο Λιονέλ Μέσι, ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά ούτε και ο Εμπαπέ είναι οι κορυφαίοι σκόρερ όλων τον εποχών. Την εν λόγω διάκριση την έχει κερδίσει άλλος αστέρας του ποδοσφαίρου με τα τρομερά επιτεύγματά του.

Όχι πολύ καιρό πριν, φαινόταν αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος θα προσέγγιζε στο εγγύς μέλλον το ποσοστό των γκολ ανά αγώνα που έφτασαν οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Αλλά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν καν απαραίτητο να περιμένουμε να αποσυρθούν οι δύο καλύτεροι παίκτες του 20ου αιώνα (και οι δύο εξακολουθούν να προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό τους στα πρωταθλήματα που αγωνίζονται για να ξεσπάσει στην ευρωπαϊκή σκηνή ένας άλλος ποδοσφαιριστής που έχει την πρόθεση να τους εκθρονίσει από την κορυφή.

Σε αυτό το σημείο, το γεγονός ότι  ο Έρλινγκ Χάαλαντ ξεκίνησε άλλη μια σεζόν καταρρίπτοντας τα ρεκόρ του σκοραρίσματος δεν εκπλήσσει κανέναν. Εννέα γκολ σε μόλις τέσσερα  παιχνίδια της Premier League συγκέντρωσε ο Νορβηγός, ο οποίος μπαίνει στη σκηνή του Champions League αυτή την Τετάρτη (18/09, 22:00) με τη Μάντσεστερ Σίτι, που υποδέχεται την Ίντερ στο «Έτιχαντ».

Ένα ματς που ξεχωρίζει λόγω των ονομάτων που θα αγωνιστούν και στο οποίο σίγουρα ο Χάαλαντ θα προσπαθήσει να συνεχίσει να διευρύνει το σερί στο σκοράρισμα του. Αυτό εντυπωσιάζει ακόμη και τους σπουδαιότερους στον κόσμο του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου, όπως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, του προπονητή του.

«Ο Έρλινγκ είναι καλύτερος από τον Μέσι και τον Κριστιάνο»

«Επαιξα ποδόσφαιρο για 11 χρόνια και έβαλα 11 γκολ. Ο Κριστιάνο σημείωσε 900 γκολ. Λοιπόν, φυσικά, το βλέπεις και λες, πώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Ο Κριστιάνο, ο Μέσι ήταν οι καλύτεροι, αλλά ο Έρλινγκ όσον αφορά τα γκολ στην ηλικία του είναι καλύτερο από όλους. Αν συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο, δεν ξέρω πού θα φτάσει», είπε ο Γκουαρντιόλα μετά τη νίκη της ομάδας του επί της Μπρέντφορντ.

Ακούγοντας τον  Καταλανό προπονητή, στην αρχή μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό. Όμως η πραγματικότητα και οι αριθμοί δείχνουν ότι όχι, ο Γκουαρντιόλα δεν υπερβάλλει καθόλου όταν μιλάει για τον επιθετικό του. Επιπλέον, μπορεί να ειπωθεί ότι έχει δίκιο, τουλάχιστον όσον αφορά τον βαθμολογικό μέσο όρο  των ποδοσφαιριστών στους οποίους αναφέρεται.

Σε ηλικία μόλις 24 ετών, ο Χάαλαντ έχει σκοράρει 266 γκολ στα 317 παιχνίδια που έχει παίξει μέχρι στιγμής στην καριέρα του (234 με συλλόγους και 35 με την εθνική του ομάδα). Κατά μέσο όρο σχεδόν ένα γκολ ανά παιχνίδι (0,83) που τον τοποθετεί πάνω από αυτόν του Μέσι (0,79, 840 γκολ σε 1070 αγώνες) και του Κριστιάνο (0,73, 901 γκολ το 1238).

Μακριά επίσης, προς το παρόν, είναι ο αντίπαλός του στην κληρονομιά του θρόνου που σταδιακά εγκαταλείπουν ο Πορτογάλoς και ο Αργεντινός. Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ο τελευταίος σε αυτή τη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ, έχοντας πετύχει 346 γκολ σε 482 αγώνες (0,72 κατά μέσο όρο).

Βασιλιάς των χατ-τρικ στην Premier League

Εάν διατηρήσει αυτή την εξέλιξη και εάν οι τραυματισμοί, η αχίλλειος πτέρνα του σε συγκεκριμένες στιγμές, του το επιτρέπουν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη φιγούρα με την οποία ο Χάαλαντ θα μπορούσε να τελειώσει την καριέρα του με απίστευτους αριθμούς.

Όταν έφτασαν στην ηλικία του Χάαλαντ, ο Μέσι είχε σχεδόν 70 γκολ λιγότερα (197) και ο Κριστιάνο ήταν ακόμα πιο μακριά (132). Ο Εμπαπέ, από την πλευρά του, είχε 258 τέρματα, αριθμός παρόμοιος με αυτόν του Νορβηγού, αν και με περισσότερα παιχνίδια.

Στην εκκολαπτόμενη καριέρα του, ο Χάαλαντ ξέρει ήδη πώς είναι να είσαι πρώτος σκόρερ στο Champions League (2021 και 2023) και πρώτος σκόρερ στην Premier League δύο συνεχόμενες φορές (2023 και 2024).  Και φέτος, με δεδομένο το ξεκίνημά της, στοχεύει στην επανάληψη, τουλάχιστον όσον αφορά το πρωτάθλημα του πρωταθλήματος.

Αυτό που δεν είναι ακόμα, αν και είναι κοντά του, είναι ο βασιλιάς των χατ-τρικ. Τουλάχιστον όχι σε συνολική ποσότητα, αλλά στον μέσο αριθμό αγώνων έχει  πρωτοφανή ρυθμό. Ο «Cyborg» έχει οκτώ χατ-τρικ σε μόλις 69 εμφανίσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα και είναι μόλις τέσσερις πίσω από τον Σέρχιο Αγουέρο, τον κορυφαίο όλων των εποχών με 12 (σε 275 αγώνες).