Χαμός με 18χρονο τερματοφύλακα της U20 του Νοτίου Σουδάν που μοιάζει με... 48

Χαμός με 18χρονο τερματοφύλακα της U20 του Νοτίου Σουδάν που μοιάζει με... 48

Sportal newsroom 16:15 - 03.03.2023 / Ανανεώθηκε: 18:09 - 14.08.2024

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τον τερματοφύλακα της U20 του Νότιου Σουδάν, ο οποίος δηλώνει 18, αλλά φαίνεται για... 48 χρονών.

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τον τερματοφύλακα της U20 του Νότιου Σουδάν. Ο Γκούντγουιλ Γιόσουκ Σάιμον Σάμπιο είναι 18 χρονών, όντας γεννημένος το 2004. Στις φωτογραφίες ωστόσο δεν μοιάζει με 18, αλλά αρκετά μεγαλύτερος. Πόσο μεγαλύτερος; Τουλάχιστον είκοσι με τριάντα χρόνια. 

Ο 18χρονος λοιπόν τερματοφύλακας αγωνίστηκε στο Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών των U20 με την εθνική του Νότιου Σουδάν. Στους τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων έχει δεχτεί μόλις δύο γκολ, με την ομάδα του να έχει προκριθεί στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Σήμερα μάλιστα (3/3) θα αγωνιστεί με την Γκάμπια για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά του θεσμού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στην Αφρική δημιουργείται πρόβλημα με τις ηλικίες παικτών. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προκληθεί σκάνδαλο με τη U17 της εθνικής του Καμερούν. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μέρος των παικτών της ομάδας (οι 21 από τους 30) είχαν απομακρυνθεί, καθώς αποδείχτηκε ότι είχαν δηλώσει ψεύτικη ηλικία. Αυτό είχε φανεί από εξετάσεις που είχαν κάνει οι ποδοσφαιριστές, το οποίο δεν έδειχνε την ακριβή ηλικία τους, αλλά το αν είναι ανήλικοι ή όχι. 

Στον κατάλογο με τους παίκτες που φαίνονται μεγαλύτεροι είναι και ο Γιουσουφά Μουκόκο. Ο επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι 18 χρονών, αλλά υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι κι αυτός είναι μεγαλύτερος απ' όσο δείχνει. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μιλάμε για κάποια μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ένα πιστοποιητικό που είχε δοθεί με όνομα, Γιουσουφά Μοχαμαντού, αντιστοιχεί σε αυτό του Μουκόκο και δείχνει ότι ο Γερμανός φορ είναι γεννημένος του 2000. Αν ισχύει μάλιστα αυτό τότε θα είναι 22 κι όχι 18 χρονών. 

Λέγεται μάλιστα ότι ο θετός πατέρας του Μουκόκο έστειλε ένα κρυφό πιστοποιητικό στους δημοσιογράφους. Για αυτό το θέμα τότε η Ντόρτμουντ δεν είχε πάρει θέση, ενώ και η γερμανική ομοσπονδία από τη μεριά της αποφάσισε να μην ασχοληθεί περαιτέρω.