Χαβιέρ Ριμπάλτα: Ο «μυστικός πράκτορας 007» και τα τεράστια deals - Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Κονέ στην ΑΕΚ

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα - Φωτ. IMAGO

Χαβιέρ Ριμπάλτα: Ο «μυστικός πράκτορας 007» και τα τεράστια deals - Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Κονέ στην ΑΕΚ

Κώστας Τόπας 09:34 - 04.10.2024

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει επιτελικό ρόλο στο οργανόγραμμα της ΑΕΚ, αποτελεί έναν σπουδαίο ποδοσφαιρικό παράγοντα με «βαρύ» βιογραφικό, σπουδαίες «ανακαλύψεις» και τεράστια deals.

Μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Κονέ από την θέση του εκτελεστικού διευθυντή, η ΑΕΚ είναι κοντά σε συμφωνία με τον 44χρονο Ισπανό πρώην ποδοσφαιρικό διευθυντή της Μαρσέιγ, Χαβιέρ Ριμπάλτα.

Στην ΑΕΚ προορίζουν τον Ισπανό για επιτελικό ρόλο στο οργανόγραμμα. Χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν θα λέγεται εκτελεστικός διευθυντής ή κάπως αλλιώς. Εξάλλου προς το παρόν παραμένει τεχνικός διευθυντής Ράντεκ Κουχάρσκι, αλλά χωρίς να είναι βέβαιο πως άμεσα δεν θα υπάρξει και εδώ αποχώρηση.

Ποιος είναι ο Χαβιέρ Ριμπάλτα

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα είναι ένας από τους πιο σεβαστούς τεχνικούς διευθυντές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Έχει ένα πλήθος από λαμπερά κλαμπ στο βιογραφικό του. Το βλέμμα του για ταλέντο και τις διαπραγματευτικές του ικανότητες τον οδήγησαν σε θέσεις υψηλού επιπέδου σε όπως η Μαρσέιγ, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μίλαν, μεταξύ άλλων.

Ο 44χρονος Ισπανός, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να μπει στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τον Μάριο Ηλιόπουλο, ξεκίνησε την καριέρα του εκτός γηπέδου ως σκάουτερ για την ομάδα της Serie A, Τορίνο. Έμεινε εκεί μόνο για ένα χρόνο προτού ενταχθεί στη Μίλαν το 2009.

Από τη Μίλαν στη Γιουβέντους και ο Πογκμπά

Ως σκάουτερ στους «ροσονέρι» για δύο χρόνια, είχε τεράστιο ρόλο στην οικοδόμηση της ομάδας που θα κατακτούσε τον τίτλο της Serie A τη σεζόν μετά την αποχώρησή του, δηλαδή το 2011-12. Αυτή η δουλειά δεν πέρασε απαρατήρητη καθώς τότε, η Γιουβέντους τον προσέγγισε για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα εντάχθηκε στη «Γηραιά Κυρία» το 2012 ως αρχισκάουτερ.

Ήταν πραγματικά στη Γιουβέντους όπου ο Χαβιέρ Ριμπάλτα έδειξε την ιδιοφυΐα του. Μαζί με τον Φάμπιο Παρατίτσι, η Γιουβέντους κινήθηκε με άριστο τρόπο στο μεταγραφικό παζάρι. Μεταγραφές δίχως μεγάλο κόστος και έμπειροι παίκτες σε φθηνές και έξυπνες επενδύσεις σε νεαρά ταλέντα. Αυτός ο δρόμος οδήγησε τον σύλλογο σε ένα ρεκόρ εννέα συνεχόμενων πρωταθλημάτων.

Ο Πολ Πογκμπά ήταν ένας από τους παίκτες που εντάχθηκε στη Γιουβέντους, ως ελεύθερος, κατά τη διάρκεια της θητείας του Ριμπάλτα. Μετά την κλήση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017, ο Ριμπάλτα δέχθηκε την ευκαιρία να εργαστεί σε ένα νέο περιβάλλον. Ωστόσο, μετά από μόλις ένα χρόνο, η Ζενίτ του πρόσφερε άλλη ευκαιρία εργασίας.

Η Ζενίτ πρόσφερε στον Χαβιέρ Ριμπάλτα τον ρόλο του Τεχνικού Διευθυντή. Αυτόν τον ρόλο έπαιξε ο Παρατίτσι στη Γιουβέντους ενώ ο Ισπανός ήταν εκεί ως αρχισκάουτ. Άρπαξε την ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές του και ακολούθησε μια τριετία στη Ζενίτ

Αφού επέστρεψε στην Ιταλία ως τεχνικός διευθυντής της Πάρμα το 2021, άφησε τελικά τον ιταλικό σύλλογο και εντάχθηκε στη Μαρσέιγ ως αθλητικός διευθυντής. Η ικανότητα του Ισπανού να βρίσκει προοπτικές για ένα ομαλό οικονομικό μοντέλο σε συλλόγους ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους Μασσαλούς.

Ως εκ τούτου, η ιδιοφυΐα του Ριμπάλτα για την εύρεση νεαρών ταλέντων έκανε το γαλλικό κλαμπ να χαράξει μία επιτυχημένη πορεία.

«Μυστικός πράκτορας 007»

Ονομάστηκε «μυστικός πράκτορας 007» από την Corriere dello Sport, τα ισπανικά ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν «Μόντσι της Γιούβε» και όπως προαναφέραμε επέβλεψε την μεταγραφή του Πολ Πογκμπά στη Γιουβέντους πριν από μερικά χρόνια.

Ο διορισμός του Ισπανού στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως αρχισκάουτερ, είχαν ενθουσιάσει τους οπαδούς των «κόκκινων διαβόλων» λόγω της αξιοζήλευτης επιτυχίας του στη Γιουβέντους. Οι «μπιανκονέρι» κέρδισαν τα έξι Scudetο, πέτυχαν τρία συνεχόμενα νταμπλ και έφτασαν σε δύο τελικούς Champions League, ενώ λειτουργούσαν εξαιρετικά σε πολλές μεταγραφικές περιόδους με λιτό προϋπολογισμό.

Το μυστικό «όπλο» της Γιουβέντους

Το 2017, η Γιουβέντους είχε πουλήσει τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή, τότε, στον κόσμο Πολ Πογκμπά και συνέχισε να κατακτά τον έκτο συνεχόμενο τίτλο της Serie A και να φτάσει στον τελικό του Champions League. Έχοντας πληρώσει περίπου 800.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον Γάλλο το 2012, η ​​Γιουβέντους πούλησε τον Πογκμπά πίσω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 105 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα επανεπενδύθηκαν, σχεδόν όλα έξυπνα, και οι «μπιανκονέρι» συνέχισαν να κερδίζουν σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα.

Ήταν μια ομαδική προσπάθεια, αλλά πολλά από τα εύσημα πήγαν στον Ριμπάλτα. Κάποτε αναφερόμενος ως το καλύτερο «κρυμμένο μυστικό» της Γιουβέντους, ο Ισπανός αποτέλεσε χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία της ιταλικής ομάδας. Και είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι συνεργάστηκαν στενά μαζί του, είχαν πει ότι η αποχώρησή του αποτέλεσε πολύ μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση του Πογκμπά να μετακομίσει στη Γιουνάιτεντ.

Ο Ριμπάλτα πιστώθηκε επίσης ότι βοήθησε τη Γιουβέντους να αποκτήσει τους Κίνγκσλεϊ Κομάν, Πολ Λιρόλα, Πάουλο Ντιμπάλα κι Άλεξ Σάντρο.

Η Γιουνάιτεντ και ο Μπρούνο Φερνάντες

Στη Γιουνάιτεντ, ο Ριμπάλτα συνεργάστηκε με τον επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου σκάουτινγκ του κλαμπ, Μάρσελ Μπουτ, ο οποίος διατηρήθηκε μετά την άφιξή του ως μέλος του επιτελείου του Λουί Φαν Χάαλ, και τον Τζιμ Λόουλορ για να δώσει στον Ζοσέ Μουρίνιο τους παίκτες που χρειάζεται για να κερδίσει τίτλους και, τελικά, το Champions League. Ο χρόνος του στο Τορίνο συνέπεσε με μια εποχή επιτυχιών συγκρίσιμη με οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία του ιταλικού συλλόγου και απέκτησε περισσότερους πόρους στο «Ολντ Τράφορντ».

Ο Χαβιέ Ριμπάλτα ήταν εκείνος ο οποίος κατάφερε να εντάξει στους «κόκκινους διαβόλους», το σημερινό αστέρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπρούνο Φερνάντες. Ενα απόκτημα για το οποίο είναι περήφανος ο Ισπανός.

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για αυτό, αλλά η υπογραφή για την οποία είμαι πιο περήφανος είναι ο Μπρούνο. Ήταν όλα πολύ προσωπικά, πήγα να τον δω στην Πορτογαλία και τον παρέλαβα στο αεροδρόμιο.

«Ήταν απρόβλεπτο να σκεφτώ ότι θα έφτανε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά με κάνει πολύ χαρούμενο. Είναι ένας διακεκριμένος παίκτης. Είναι πολύ δύσκολο να το δεις αυτό σε έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Και παίζει χωρίς πίεση, φυσικά. Τα λάθη δεν τον επηρεάζουν, έχει την ψυχή ενός ηγέτη, απλά κοίτα τον τρόπο που έχει αλλάξει η Γιουνάιτεντ. Μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά», είχε αναφέρει το 2020 σε δηλώσεις του στη «Marca»

Το κεφάλαιο «Μαρσέιγ»

Mετά την αποχώρηση του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την ανάληψη της θέσης του αθλητικού διευθυντή στη Ζενίτ για τρία χρόνια (από το 2018 έως το 2021). Ακολούθησε η Πάρμα και το επόμενο καλοκαίρι (2022) μετακόμισε στη Μασσαλία υπέρ της Μαρσέιγ. Εκεί έμεινε μέχρι τα μέσα της περασμένης σεζόν, αποχωρώντας μετά από μια ταραχώδη πορεία των Γάλλων σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάποιες ομάδες οπαδών φέρεται να εξαπέλυσαν απειλές κατά της διοίκησης της Μαρσέιγ, με αποτέλεσμα πολλά από τα στελέχη του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Πάμπλο Λονγκόρια και του Ριμπάλτα να αποχωρήσουν.

Τα σπουδαία deals του Ριμπάλτα

Στο… παλμαρέ του ο Ριμπάλτα έχει σπουδαία deals αγορών και πωλήσεων παικτών. Το 2012 μετακόμισε στο Τορίνο και την Γιουβέντους, όπου έμεινε έως το 2017 πήρε δωρεάν τον Πολ Πογκμπά που ως νεαρός έφευγε από την Γιουνάιτεντ για να πάρει χρόνο στην «Γηραιά Κυρία» και το 2016 ο Γάλλος πωλήθηκε 100 εκατ. ευρώ.

Το 2014 έπεισε τον Κομάν να πάει στο Τορίνο από την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ έναν χρόνο αργότερα πήρε τον Κεντίρα από την Ρεάλ. Το 2017 πήρε στην Γιουβέντους τον Ντάνι Άλβες. Σημαντικά deals, όμως είχε και στην Γιουνάιτεντ αν και έμεινε από το 207 έως το 2018. Ήταν ο άνθρωπος που πήρε στους «κόκκινους διαβόλους» τόσο τον Μάτιτς όσο και τους Αλέξις Σάντσες και Ρομέλου Λουκάκου.

Στη Ζενίτ συμμετείχε κυρίως στην πώληση του Λεάνδρο Παρέδες στην Παρί Σεν Ζερμέν για σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που επέτρεψε στη ρωσική ομάδα να απελευθερώσει πόρους για να φέρει τον Αζμούν και τον Μπάριος. Ενώ στην Μαρσέιγ που ήταν την σεζόν 2022-23 απέκτησε τους Εμπεμπά, Μπεϊγί, Βερετούρ και Αλέξις Σάντσες.