Ιστορική αλλαγή για τη Χρυσή Μπάλα: Η UEFA και το France Football θα διοργανώσουν από κοινού την τελετή (vid)

Λιονέλ Μέσι

i

PrtScr

Ιστορική αλλαγή για τη Χρυσή Μπάλα: Η UEFA και το France Football θα διοργανώσουν από κοινού την τελετή (vid)

Κώστας Τόπας 11:21 - 03.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:16 - 14.08.2024

Ριζικές αλλαγές γύρω από το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, καθώς για πρώτη φορά η UEFA θα συνδιοργανώσει την τελετή με το France Football από την επόμενη χρονιά! Η τελετή απονομής δεν θα πραγματοποιείται μόνο στη Γαλλία όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Λίγες μέρες μετά την απονομή της όγδοης Χρυσής Μπάλας στον Λιονέλ Μέσι, που μεταδόθηκε ζωντανά σε 170 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο ιδιοκτήτης του France Football και της L'Équipe, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με την UEFA για να παρουσιάσει αυτό το τρόπαιο. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία θα γίνει, από το 2024, ο κύριος εταίρος για τη διοργάνωση της τελετής που βραβεύει τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. 

Η UEFA θα θέσει την τεχνογνωσία της στην υπηρεσία της οικοδόμησης της βραδιάς, προσκαλώντας τα μεγαλύτερα αστέρια, αλλά και αναπτύσσοντας το εμπορικό κομμάτι της διοργάνωσης. Σε αντίθεση με τη συμφωνία που έγινε με τη FIFA από το 2010 έως το 2015, το όνομα του τροπαίου δεν αλλάζει, ούτε το σύστημα ψηφοφορίας. Το France Football διατηρεί τη διαχείριση των ψήφων (100 διεθνείς δημοσιογράφοι με τη σειρά της κατάταξης της FIFA για άνδρες, 50 για γυναίκες), καθώς και όλο το συντακτικό μέρος γύρω από την εκδήλωση.

Τα τελευταία χρόνια, η Χρυσή Μπάλα έχει γίνει παγκόσμιο εμπορικό σήμα. Από το 2007, ο διαγωνισμός δεν περιορίζεται πλέον μόνο στους καλύτερους παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη, αλλά και στους πιο επιτυχημένους άνδρες και γυναίκες στον κόσμο. Αυτή η συνεργασία ανακοινώθηκε επίσης όταν ο Μέσι κέρδισε το όγδοο τρόπαιό του ενώ αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Ίντερ Μαϊάμι (MLS, Ηνωμένες Πολιτείες). Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που βλέπουμε έναν παίκτη που δεν αγωνίζεται πλέον στην Ευρώπη να στέφεται, ακόμα κι αν οι ψήφοι περιορίστηκαν στη σεζόν 2022-2023.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την UEFA για να συνδιοργανώσουμε τη Χρυσή Μπάλα», εξηγεί ο Ζαν-Ετιέν Αμορί, γενικός διευθυντής του ομίλου Αμορί, ο οποίος έχει μιλήσει απευθείας, από τον Ιούνιο, με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, τον πρόεδρο της UEFA. «Υπάρχει μια κοινή ιστορία μεταξύ μας, γιατί η Χρυσή Μπάλα δημιουργήθηκε το 1956, ένα χρόνο μετά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών Συλλόγων, του οποίου η L'Équipe είναι συνδημιουργός. Η τελετή έχει εξελιχθεί και έχει πλέον εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα. 

Μια συνεργασία με την UEFA είναι απολύτως λογική γιατί είναι ένας παγκόσμιος παίκτης που μπορεί να συγκεντρώσει τους παίκτες και τις μεγάλες προσωπικότητες αυτού του αθλήματος. Τώρα θα επιταχύνουμε το διεθνές προφίλ αυτής της τελετής. Νιώσαμε έναν ενθουσιασμό τόσο με τον Πρόεδρό του Aleksander Ceferin όσο και με τις ομάδες, κάτι που μας έπεισε».

Αυτή η συνεργασία εδραιώνει περαιτέρω τις ιστορικές σχέσεις και δεσμούς μεταξύ της UEFA και του Ομίλου Αμαορί, που χρονολογούνται περισσότερο από μισό αιώνα, όταν η L'Équipe ξεκίνησε την ιδέα της δημιουργίας του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομίλων Ευρώπης, που είναι σήμερα ο πιο διάσημος σύλλογος. ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο, το UEFA Champions League.