«Υπόθεση Ντιαρά»: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει επανάσταση στη μεταγραφική αγορά

Κιλιάν Εμπαπέ - Τζιανλουίτζι Μπουφόν - Λασανά Ντιαρά - Φωτ. IMAGO

«Υπόθεση Ντιαρά»: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει επανάσταση στη μεταγραφική αγορά

Κώστας Τόπας 12:50 - 04.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:52 - 04.10.2024

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε την απόφασή του για την υπόθεση «Λασάνα Ντιαρά» και έκρινε ότι οι κανονισμοί της FIFA για τις μεταγραφές παικτών παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε την απόφασή του για την «υπόθεση Λασανά Ντιαρά» σήμερα στις 4 Οκτωβρίου που θα φέρει επανάσταση στη μελλοντική αγορά μεταγραφών και στα συμβόλαια παικτών.

Η υπόθεση αφορούσε την αμφιλεγόμενη αποχώρηση του Ντιαρά από τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2014 και την αποτυχία της μεταγραφής του στη βελγική Σαρλερουά. Στην αρχή της σεζόν 2014-15, ο πρώην Γάλλος διεθνής, με μονοετές συμβόλαιο με τον ρωσικό σύλλογο, επέκρινε τον σύλλογό του για περικοπή αποδοχών που θεωρούσε παράλογη προτού μάθει, λίγες εβδομάδες αργότερα, ότι το συμβόλαιό του είχε τερματιστεί.

Στις 4 Οκτωβρίου βγαίνει η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική αγορά
REST OF THE WORLD

09:23 - 12.09.2024

Στις 4 Οκτωβρίου βγαίνει η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική αγορά

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θα εκδώσει την απόφασή του για την «υπόθεση Λασανά Ντιαρά» στις 4 Οκτωβρίου και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μεταγραφική περίοδο και στα συμβόλαια των παικτών.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Λοκομοτίβ Μόσχας έλυσε το συμβόλαιο του Ντιαρά σωστά και ο Γάλλος έπρεπε να πληρώσει 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Μια απόφαση που, σύμφωνα με τον πρώην ποδοσφαιριστή, εμπόδισε την αναζήτησή του για τον επόμενο προορισμό του, καθώς οι κανονισμοί της FIFA υποχρέωναν αυτή τη νέα ομάδα να τον βοηθήσει να πληρώσει την εν λόγω αποζημίωση. Αυτό κατέστησε αδύνατη την υπογραφή του για τη βελγική Σαρλερουά το 2014, καθώς η FIFA του αρνήθηκε την άδεια μεταγραφής λόγω χρεών με τους Ρώσους.

Όπως αναφέρει το «Reuters», το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επιβεβαίωσε ότι οι μεταγραφικοί κανονισμοί του κυβερνώντος οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, FIFA, αντιβαίνουν στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι εν λόγω κανόνες είναι τέτοιοι που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που επιθυμούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους εργαζόμενοι σε έναν νέο σύλλογο», δήλωσε το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Οι κανονισμοί της FIFA για την κατάσταση και τις μεταγραφές των παικτών (RETJ) λένε ότι ένας παίκτης που λύνει ένα συμβόλαιο πριν τη λήξη του «χωρίς δικαιολογημένη αιτία» είναι υποχρεωμένος να καταβάλει αποζημίωση στον σύλλογο και εάν ο παίκτης ενταχθεί σε νέο σύλλογο, θα είναι από κοινού υπεύθυνος για την καταβολή της αποζημίωσης.

Και δεύτερον, και όσον αφορά το δίκαιο του ανταγωνισμού, το Δικαστήριο θεωρεί «ότι οι επίδικοι κανονισμοί αποσκοπούν στον περιορισμό, ακόμη και στην αποτροπή του διασυνοριακού ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να επιδιώξουν όλοι οι σύλλογοι που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της μονομερούς πρόσληψης ποδοσφαιριστές με συμβόλαιο με άλλο σύλλογο ή ποδοσφαιριστών των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί χωρίς βάσιμο λόγο».

Το Δικαστήριο τελειώνει υπενθυμίζοντας ότι η δυνατότητα ανταγωνισμού με τις μεταγραφές παικτών διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον τομέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Με λίγα λόγια, ανακοινώθηκε ότι οι παίκτες θα μπορούν πλέον να λύνουν μονομερώς το συμβόλαιό τους όποτε το επιθυμούν, για να ενταχθούν σε άλλο σύλλογο. Και οι παίκτες δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία για τους συλλόγους.