Ο προπονητής της Ζάμπια κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση: «Είναι φυσιολογικό να κοιμάσαι με παίκτριες» (vid)

Προπονητής Ζάμπιας, Μπρους Μουέιπ

i

PrtScr

Ο προπονητής της Ζάμπια κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση: «Είναι φυσιολογικό να κοιμάσαι με παίκτριες» (vid)

Κώστας Τόπας 10:28 - 10.07.2023 / Ανανεώθηκε: 15:00 - 14.08.2024

Μια Αφρικανή ποδοσφαιρίστρια κατηγορεί τον προπονητή της, Μπρους Μουέιπ, για φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση.

Με την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προ των πυλών, ένα τρομερό σκάνδαλο εμπλέκει την ομάδα της Ζάμπιας. Ο προπονητής της αφρικανικής ομάδας, Μπρους Μουέιπ, κατηγορήθηκε για φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο «Guardian».

Η FIFA ήταν ενήμερη για το θέμα εδώ και μήνες και η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί. Τόσο ο Μουέιπ όσο και ο προπονητής κάτω των 17 ετών, Καλούμπα Κάνγκουα, κατηγορούνται σε μια έρευνα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και παραπέμφθηκε στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό σώμα του κόσμου.

«Αν αυτός (ο Μουέιπ) θέλει να κοιμηθεί με κάποιον, πρέπει να πείτε ναι. Είναι φυσιολογικό σύμφωνα με τον προπονητή να κοιμάται με τις παίκτριες της ομάδας μας», είπε μία ποδοσφαιρίστρια της Ζάμπιας που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας σε συνέντευξή της στο βρετανικό Μέσο.

Επιπλέον, ένα άλλο άτομο, πολύ κοντά στην εθνική ομάδα, δήλωσε επίσης στο εν λόγω μέσο ότι έχουν δεχθεί απειλές, αλλά όχι από τον ίδιο τον προπονητή. «Απειλούνται με τιμωρητικές ενέργειες εάν τολμήσουν να πουν οτιδήποτε. Η Ομοσπονδία (Ζάμπια) κλείνει τα μάτια επειδή οι γυναίκες τα κατάφεραν καλά. Είναι ο τρόπος τους να δείξουν στο κοινό και τις αρχές επιτυχία και καλή εικόνα. Αλλά πίσω από τα παρασκήνια , είναι πολύ άσχημο», πρόσθεσε.

Η FIFA γνωρίζει

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ζάμπια (FAZ) δήλωσε ότι «αν και δεν έχουμε κανένα αρχείο επίσημων καταγγελιών από κανέναν σχετικά με τις κατηγορίες, τις θεωρούμε πολύ σοβαρές και έχουμε ξεκινήσει έρευνα για το θέμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αντριάν Κασάλα και πρόσθεσε ότι «θα συνεργαστούμε με την Αστυνομική Υπηρεσία της Ζάμπια και άλλους σχετικούς φορείς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα».

Ο Μουέιπ ξεκίνησε να προπονεί την Ζάμπια τον Μάιο του 2018 και έκτοτε έχει εξελίξει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας την οποία και οδήγησε στην πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η αφρικανική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Ισπανία (26 Ιουλίου), την Κόστα Ρίκα (21 Ιουλίου) και την Ιαπωνία (31 Ιουλίου) στον Όμιλο Γ , σε μια διοργάνωση που θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου.