Βραζιλία - Σερβία: 20 χρόνια μετά ο Τζόρτζεβιτς θυμάται

Βραζιλία - Σερβία: 20 χρόνια μετά ο Τζόρτζεβιτς θυμάται

Ελένη Ανδρικοπούλου 14:42 - 24.11.2022 / Ανανεώθηκε: 15:47 - 28.11.2022

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με αφορμή την αποψινή αναμέτρηση Βραζιλία - Σερβία θυμήθηκε τη «μάχη» με τον Ρονάλντο.

Βραζιλία - Σερβία ρίχνονται απόψε στη «μάχη» για το Μουντιάλ 2022. Είναι το τελευταίο ματς της πρώτης αγωνιστικής της διοργάνωσης. Μία υπερδύναμη, φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι σε μία ταλαντούχα ομάδα με πολλές φιλοδοξίες. «Η Σερβία θα νικήσει τη Βραζιλία κι ο Νεϊμάρ θα κλαίει», ήταν η πρόβλεψη ενός Σέρβου πιτσιρικά στην κάμερα του βραζιλιάνικου ESPN. Θα τον δικαιώσει άραγε το σύνολο του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς; 

Η Βραζιλία μετράει 2/2 νίκες κόντρα στην Σερβία, σε φιλικά ή επίσημα παιχνίδια. Μεταξύ αυτών το 2-0 στους ομίλους του Μουντιάλ το 2018. Πολλοί μεγάλοι σταρ έχουν φορέσει τη φανέλα της «σελεσάο» στα πέντε Μουντιάλ που κατέκτησε. Πελέ, Σόκρατες, Ζίκο, Ροναλντίνιο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ρομάριο, Ζιοβάνι, Κακά και πολλοί άλλοι ακόμα. Ένας ποδοσφαιριστής γνώριμος από την παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα, διαπρέποντας με την φανέλα του Ολυμπιακού θυμήθηκε στιγμές από το ένδοξο παρελθόν. Ο λόγος για τον πρώην εμβληματικό αρχηγό των «ερυθρόλευκων», που συνέβαλε στην κατάκτηση των επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων των Πειραιωτών, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Ποιον λέτε να θυμήθηκε; Η απάντηση είναι απλή. Τον Ρονάλντο, «Το Φαινόμενο». 

Ο Τζόρτζεβιτς έκανε ντεμπούτο με την εθνική Σερβίας εναντίον της Ελβετίας τον Σεπτέμβριο του 1998. Συμμετείχε στην πρόκριση της εθνικής του ομάδας για το UEFA Euro 2000, αλλά δεν επιλέχθηκε για να αγωνιστεί στα τελικά. Συμμετείχε, επίσης, στα προκριματικά για το UEFA Euro 2004, αλλά η Σερβία - Μαυροβούνιο δεν προκρίθηκε στα τελικά της Πορτογαλίας. Ωστόσο, έδωσε το παρών στο Μουντιάλ του 2006. 

Όσο για τον Ρονάλντο, τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν τον ποδοσφαιριστή; Κατά τη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε σε Κρουζέιρο, Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Κορίνθιανς. Κέρδισε 2 Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας και κατείχε το ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, μέχρι αυτό να καταρριφθεί από τον Γερμανό Μίροσλαβ Κλόζε. Στο παλμαρέ του υπάρχουν ακόμη δύο Χρυσές Μπάλες.

«Μπορούσε να τρέξει τα 100 μέτρα σε 10,3 δευτερόλεπτα. Ο Μπολτ τα κάνει σε 9,8», είχε δηλώσει ο Νίλτον Πετρόνε, ο προσωπικός φυσιοθεραπευτής του. «Ρονάλντο; Ό,τι καλύτερο έχω δει με τα μάτια μου», είχε πει για τον Βραζιλιάνο ο Ζοζέ Μουρίνιο. «Ήταν ο καλύτερος επιθετικός που έχω δει ποτέ», τα λόγια του Λιονέλ Μέσι για «Το Φαινόμενο». 

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς λοιπόν με αφορμή το αποψινό ματς Βραζιλία - Σερβία έφερε στη μνήμη του έναν φιλικό αγώνα που είχε δώσει στις 27 Μαρτίου 2002, φορώντας τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας με τη «σελεσάο» στο Εστάντιο Καστελάο. Ο Σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μία φωτογραφία από το συγκεκριμένο ματς όπου απεικονίζει τον ίδιο μαζί με τον Ρονάλντο. Ανεξίτηλη στιγμή που έμεινε στο μυαλό του «Τζόλε».