Το στίγμα: Η Γιουβέντους αποχαιρετά το 2022 αφόρητα πληγωμένη
i

© Fabrizio Carabelli/Getty Images/Ideal Image

Το στίγμα: Η Γιουβέντους αποχαιρετά το 2022 αφόρητα πληγωμένη

Πάνος Μαλακτάρης • 14:16 - 22.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:00 - 20.08.2024

Μία από τις χειρότερες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας της «Vecchia Signora» είναι αυτή που ολοκληρώνεται, αφήνοντάς τη με κατηγορίες περί οικονομικών ατασθαλιών και την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού της συμβουλίου

Είναι από τις φορές που ο τίτλος είναι όπως λέμε λίγος για να περιγράψει, να αποδώσει το μέγεθος του τι αφήνει πίσω του ο χρόνος που φεύγει για την ομάδα του ιταλικού βορρά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ κατάφερε μεν από τη μία να προσδώσει αξία σε κάποιους παίκτες της και η διακοπή πριν από αυτό βρήκε την ομάδα στο -2 από τη δεύτερη θέση της Serie A (-10 από την πρωτοπόρο Νάπολι). Ωστόσο οι σκέψεις των ιθυνόντων είναι περισσότερο προς το να πουλήσουν κάποιους εξ' αυτών ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, παρά να ενισχύσουν τον παρόντα κορμό με στόχο να «χτυπήσουν» το «σκουντέτο». Κι αυτό από μόνο του, είναι ενδεικτικό της κατάστασης. 

Το στραβό κλίμα ξεκίνησε για τη Γιούβε το Μάρτιο του '22 όταν την απέκλεισε η Βιγιαρεάλ από τη συνέχεια του Champions League. Παράλληλα η σεζόν δεν είχε ξεκινήσει καλά ούτε εντός των τειχών με έναν μόνο πόντο σε τρία παιχνίδια. Μια μικρή βελτίωση επήλθε στη συνέχεια, πριν φτάσουμε στο γύρο των 16 και βρει απέναντί της το «κίτρινο υποβρύχιο». Το 1-1 της Ισπανίας δεν προμήνυε με τίποτα τη συνέχεια. Το 0-3 του επαναληπτικού στο Τορίνο ήταν η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της Γιούβε στα χρόνια του Champions League. Ένα σοκ που δεν φάνηκε να ξεπερνά εύκολα. 

Οριακά κατάφερε στη συνέχεια να τερματίσει 4η στο πρωτάθλημα, σημειώνοντας μόλις 3 νίκες στα τελευταία της 8 παιχνίδια. Η έξοδος στο Champions League και της επόμενης περιόδου ήταν αρκετή για να λάβει στήριξη από τη διοίκηση ο Μασιμιλάνο Αλέγκρι. H παρουσία της στους ομίλους πάντως, κάθε άλλο παρά δικαίωσε τις προσδοκίες. Μία μόλις νίκη, τρεις βαθμοί, 11 ολόκληρους πίσω από τους 14 που συγκέντρωσαν τόσο η Μπενφίκα όσο και η Παρί σεν Ζερμέν

Τουλάχιστον μέσω της τρίτης θέσης που κατέλαβε θα συνεχίσει στο Europa League, όπου θα βρει απέναντί της τη Ναντ. Στο πρωτάθλημα κατάφερε να βρει φόρμα και με 6 συνεχόμενες νίκες, εκ των οποίων η τελευταία πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ να είναι ένα εμφατικό 3-0 επί της Λάτσιο, είναι μόνη τρίτη με 31 βαθμούς. 

Παράλληλα ούτε εκτός γηπέδου τα πράγματα έμοιαζαν να είναι ρόδινα. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League μπορεί να κατέρρευσε σχεδόν εν τη γενέσει του, ωστόσο η Γιουβέντους ποτέ δεν έκρυψε πως συνεχίζει να είναι υπέρμαχος αυτού. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη γύρω από το όλο ζήτημα, με την ισπανική La Liga να έχει ζητήσει κυρώσεις εναντίον όσων κλαμπ συνεχίζουν να τηρούν «διχαστική» στάση απέναντι στην UEFA

Σαν να μην έφταναν λοιπόν όλα αυτά κι ενώ όλων η προσοχή ήταν στραμμένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τα χειρότερα είχαν μόλις φτάσει στο Τορίνο. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι μαζί με τον Πάβελ Νέντβεντ (αντιπρόεδρος) και ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο, παραιτήθηκαν σε μία μέρα! Αυτό συνέβη ως επακόλουθο των πιέσεων των εισαγγελικών αρχών σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες της ομάδας, κυρίως γύρω από λογιστικής φύσης ζητήματα. 

Το γραφείο του εισαγγελέα του Τορίνο έφερε στο φως την ύπαρξη ιδιωτικών συμφωνητικών με έναν αριθμό παιχτών. μέσω των οποίων τους έταζε μισθούς 3 μηνών στα αρχικά στάδια της πανδημίας του covid. Tο θέμα έχει ήδη ζητηθεί να πάει δικαστικά, κάτι που θα μπορούσε σαφώς να επιφέρει κυρώσεις και για τους ίδιους τους παίχτες. 

Διοικητικά ο Τζιανλούκα Φερέρο έχει διαδεχτεί στον προεδρικό θώκο τον Ανιέλι, ο Μαουρίτσιο Σκαναβίνο είναι εκτελεστικός διευθυντής, ενώ όλες οι υπόλοιπες κενές θέσεις του διοικητικού συμβουλίου πρόκειται να συμπληρωθούν στις 18 του ερχόμενου μήνα, αν και εφόσον έχει ευτυχή κατάληξη η προγραμματισμένη για εκείνη τη μέρα συνάντηση των μετόχων του κλαμπ. 

Μέσα σε όλα αυτά, ο σύλλογος ανακοίνωσε ζημιές της τάξεως των-παρά κάτι ελάχιστο-250 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2021/22, ποσό που αν μη τι άλλο προκαλεί ίλιγγο και είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της Γιουβέντους. Αυτό ασφαλώς και θα έχει αντίκτυπο και πιθανότατα άμεσο στις αγοραπωλησίες παιχτών. Ο Αντριέν Ραμπιό για παράδειγμα είχε πολύ καλή παρουσία στα γήπεδα του Κατάρ, έφτασε ως τον τελικό με τη Γαλλία και το συμβόλαιό του στο Τορίνο λήγει στο τέλος της σεζόν. Όσο λοιπόν κι αν η Γιούβε είχε αρχικά διαρρεύσει πως δε θα δεχτεί καν προτάσεις για τον Γάλλο, τώρα είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναθεωρήσει και να γίνει πολύ πιο δεκτική σε όποια προσφορά φτάσει στα γραφεία της. 

Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και με τον ούτε ένα χρόνο τώρα αποκτηθέντα Ντούσαν Βλάχοβιτς, για τον οποίο σας έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά. Το ποσό των σχεδόν 80 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του από τους «Βιόλα» ίσως ξεχαστεί γρήγορα, αν ο Σέρβος άσσος φέρει μια ακόμα μεγαλύτερη προσφορά για τη μεταγραφή του προς Αγγλία μεριά.  

Το 2022 που μας αφήνει σε λίγες μέρες φαίνεται πως αφήνει πολύ έντονα το στίγμα του στη «γηραιά κυρία». Το νέο έτος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, διοικητικά, οικονομικά, αγωνιστικά. Σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως, οι εξελίξεις στη Γιουβέντους αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Μένει να δούμε που θα καταλήξουν όλα αυτά, με την αγωνία των ανά τον κόσμο φίλων της να είναι στο κατακόρυφο.