«Βόμβα» στην Ιταλία: Αφαίρεση 15 βαθμών στη Γιουβέντους!
i

Παίκτες Γιουβέντους/ Getty Images

«Βόμβα» στην Ιταλία: Αφαίρεση 15 βαθμών στη Γιουβέντους!

Sportal newsroom 22:28 - 20.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:30 - 20.08.2024

Βαριά «καμπάνα» περίμενε τη Γιουβέντους από τον αθλητικό δικαστή, με τη «Μεγάλη Κυρία» να λαμβάνει ποινή -15 βαθμών για την υπόθεση «Plusvalenza»

Το χειρότερο τέλος για την Γιουβέντους είχε η υπόθεση «Plusvalenza», με τον αθλητικό δικαστή που την είχε αναλάβει να χρεώνει τη «Μεγάλη Κυρία» με την βαρύτατη ποινή των -15 βαθμών από το πρωτάθλημα της Serie A

Βίκτορ Oσίμεν: Ο «μαχητής» της ζωής που καθάριζε λούκια στους δρόμους έκανε το ποδόσφαιρο να υποκλιθεί ξανά! (vids)
SERIE A

11:33 - 14.01.2023

Βίκτορ Oσίμεν: Ο «μαχητής» της ζωής που καθάριζε λούκια στους δρόμους έκανε το ποδόσφαιρο να υποκλιθεί ξανά! (vids)

Ο Βίκτορ Οσίμεν έχει ζήσει δύσκολα παιδικά χρόνια. Ωστόσο, δεν το έβαλε ποτέ κάτω, πάλεψε για να φτάσει στην κορυφή και σήμερα είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη, φορώντας τη φανέλα της Νάπολι.

Οι «μπιανκονιέρι» ήταν από τους βασικούς υπόπτους για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία χρονολογείται από πέρσι, ωστόσο σε πρώτο χρόνο είχε αθωωθεί από την εκτελεστική αρχή της χώρας. Ωστόσο, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας επέμεινε στην εισήγηση του για μείωση βαθμών και ως εκ τούτου ο σύλλογος του Τορίνου τιμωρήθηκε με τον χειρότερο τρόπο. 

Με αυτό το -15 η Γιουβέντους κατρακύλησε στην 11η θέση, έχοντας 22 βαθμούς, με το -12 από την εφτάδα να την υποχρεώνει στο να... σκαρφαλώσει ένα βουνό προκειμένου να βγει Ευρώπη.

Τι ακριβώς είναι η υπόθεση «Plusvalenza»

Μια σειρά από ιταλικούς συλλόγους και στοιχεία βρέθηκαν υπό έρευνα από την οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanzia) για ψευδείς λογιστικές αναφορές όσον αφορά τα κεφαλαιακά κέρδη που πραγματοποιούνται από μεταγραφές παικτών. Ο όρος «Plusvalenza» αναφέρεται στο κέρδος που έχει μία ομάδα από μία αγοροπωλησία ενός παίκτη και λειτουργεί ως εξής: 

Έστω ότι μία ομάδα αγοράζει έναν παίκτη το 2019 με 100 εκατ. ευρώ. Η ιταλική νομοθεσία υποστηρίζει πως κάθε χρόνος που περνάει, αυτή η αξία θα πρέπει να αφαιρείται ισομερώς, δηλαδή το 2020 θα είναι 75 εκατ., το 2021 θα είναι 50 κ.ο.κ. Τώρα, όταν έρθει η ώρα να τον πουλήσει, θα πρέπει η τιμή του να είναι μεγαλύτερη από εκείνη της αξίας που έχει εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να έχει κεφαλαιακό κέρδος.

Ωστόσο, αρκετές ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου και κυρίως η Γιουβέντους δήλωναν ψευδή στοιχεία και ενώ στα χαρτιά φαινόταν πως είχε 3 δις κέρδος, η πραγματικότητα είναι πως είχε μόλις 600 εκατ. ευρώ. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η ομάδα είχε ζημιογόνους ισολογισμούς, με την ίδια ωστόσο να τους παρουσιάζει ως επικερδείς. 

Tags: