Η εκδίκαση του Ατρόμητος-ΑΕΚ: Παρών από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
i

Ατρόμητος - ΑΕΚ/©Intime

LIVE Η εκδίκαση του Ατρόμητος-ΑΕΚ: Παρών από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Sportal newsroom 13:53 - 09.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:04 - 20.08.2024

Το μεσημέρι της Πέμπτης (09/02), ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του αγώνα ανάμεσα στον Ατρόμητο και την ΑΕΚ.

Την Τετάρτη (08/02) στην συνεδρίαση της Super League, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, αποφασίστηκε να γίνονται μετρήσεις μόνο με πιστοποιημένα εργαλεία, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης (09/02) ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του αγώνα ανάμεσα στον Ατρόμητο και την ΑΕΚ.

Η εκδίκαση συγκεντρώνει πάνω της όλα τα βλέμματα ενώ πρόσθετη παρέμβαση αναμένεται να κάνουν τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός υπέρ του Ατρομήτου. Για αυτό άλλωστε βρίσκονται εδώ δικηγόροι όλων των πλευρών. 

Από πλευράς Ατρόμητου παρευρέθηκαν οι: Αλέξης Κούγιας, Αργύρης Λίβας ενώ την ΑΕΚ εκπροσωπούν οι: Αλεξίου, Ρίζου, Κοσμάς. Τον Παναθηναϊκό εκπροσωπούν οι: Λεωνίδας Μπουτσικάρης, Βαγιάκος, Κέζας και τον Ολυμπιακό οι: Βασίλης Δημακόπουλος, Δημήτρης Καρπετόπουλος.

Ο Αλέξης Κούγιας πήρε πρώτος το λόγο από πλευράς Ατρομήτου και αναφέρθηκε στο ιστορικό της αναβολής και στην κλήση με την οποία έχει κληθεί η ομάδα του Περιστερίου.

«Η ομάδα μας έχοντας το σχετικό δικαίωμα πριν το κλείσιμο του φύλλου αγώνα κατέθεσε αντιρρήσεις και αμφισβήτησε τη μέτρηση με τη μεζούρα και όχι με τους κανόνες της FIFA. Και τόνισε πως όποια μέτρηση δεν διασφαλίζεται με βάση τις καιρικές συνθήκες. Και ο Ατρόμητος δεν αποκτούσε κανένα πλεονέκτημα. Η απόφαση του διαιτητή είναι παράνομη. Στο συγκεκριμένο γήπεδο έχουν διεξαχθεί πολλοί αγώνες και δη ευρωπαϊκοί. Ο διαιτητής υποχρεούται να αναφέρει την αιτία που οδήγησε στη διακοπή. Η απόφαση περί μη τέλεσης με βάση τους κανονισμούς ελέγχεται από το πειθαρχικό όργανο. Η ένσταση της ΠΑΕ ΑΕΚ καταχωρήθηκε από τον κ. Μανούχο και κατά τον τρόπο καταχώρησης της κατακύρωσε τον αγώνα στην ομάδα της ΑΕΚ. Έχουμε ένα θέμα δικομονικό εδώ.

Έχουμε μια ένσταση που έγινε δεκτή από τον διαιτητή και ακολουθεί η διαδικασία του Άρθρου 21. Βάσει αυτού είναι η τελική απόφαση του διαιτητή και όχι από την ένσταση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αν για παράδειγμα η ένσταση είναι ψευδής, η τελική απόφαση του διαιτητή παραμένει ως μόνη βάση. Συμπέρασμα αντικείμενο έρευνας δεν είναι η ένσταση της ΑΕΚ, αλλά η απόφαση της γηπεδούχου ομάδας να μην διεξαχθεί το παιχνίδι. Αλλιώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε απορρίψει την ένσταση της ΑΕΚ και είχε διεξαχθεί το ματς. Τότε θα μπορούσε να κάνει και ένσταση μετά η ΑΕΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας για να συνεχίσει λέγοντας:

«Ο Μανούχος λειτούργησε σαν φιλιππινέζα...»

«Υπαρχει ακυρότητα της διαδικασίας μετρήσεως από τον διαιτητή. Εμείς την προσβάλουμε. Το γήπεδο ελέγχθηκε ανήμερα του αγώνα, 30 λεπτά πριν από τη σέντρα και βρέθηκε κανονικά. Ο διαιτητής του αγώνα λανθασμένα και με δόλο, σε συνεργασία με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, εκτέλεσε ένα σχέδιο και βρέθηκε ξαφνικά με μία μεζούρα στα χέρια του ένας αστυνομικός. Βρέθηκε ως εκ του θαύματος ένας αστυνομικός με μεζούρα. Η κορδέλα μεζούρα δεν ελέγχθηκε, δείχνει εσφαλμένα αποτελέσματα ανάλογα με το πόσο τεντωμένα είναι.

Με την ίδια μεζούρα ενώ στην πρώτη μέτρηση βρήκε απόκλιση 5 και 3 εκατ. ενώ σε άλλη μέτρηση 1.5 και 2 εκατοστών. Δεν αναφέρει πιο σημείο μέτρησε. Θα κάνουμε μήνυση και στον Παπαδόπουλο και στον Μανούχο γιατί πραγματικά έκαναν παράνομη πράξη. Ο δόλος του συγκεκριμένου διαιτητή προκύπτει από το γεγονός πως είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει λέιζερ και πως επειδή πρόκειται για φυσικό χορτάρι έπρεπε να μετρήσει κάτω από το χορτάρι».

Σε αυτό που υποστηρίζει ο Αλέξης Κούγιας, είναι ότι σε κανένα σημείο του φύλλου αγώνα, ο Μανούχος δεν αναφέρει από ποια σημεία έγινε οι μετρήσεις. Υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία της UEFA και της FIFA ότι οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται 10 εκατοστά μέσα από το ένα δοκάρι και 10 εκατοστά από το άλλο δοκάρι.

«Δεν έχει παραπονεθεί κανείς, τα δοκάρια είναι πακτωμένα»

Επειτα, ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στα ματς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο γήπεδο του Περιστερίου, λέγοντας πως ποτέ κανένας από τους 300 και πλέον γκολκίπερ που έχουν παίξει στο ίδιο γήπεδο δεν βρέθηκε κανείς να παραπονεθεί.

«Εχουν γίνει 9 παιχνίδια και για το Europa League με ομάδες όπως η Νιούκαστλ και άλλες σπουδαίες ομάδες. Επίσης έχει χρησιμοποιήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα το γήπεδο μας σε ευρωπαϊκά ματς. Και στις μετρήσεις που έγιναν πριν το παιχνίδι δεν βρέθηκε καμία απόκλιση. Έχουμε τις αναφορές να σας τις δείξουμε. Τα δοκάρια είναι πακτωμένα. Στις 7/2 δόθηκε εντολή σε υπεύθυνο του γηπέδου ώστε να κάνει έλεγχο με σύγχρονα μέσα στο γήπεδο και τα βρήκε όπως έπρεπε να είναι».

«Απόλυτη απόδειξη της παράβασης του διαιτητή και των υπευθύνων της ΑΕΚ χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής είναι πως το πρώτο που ζήτησαν από το διαιτητή ήταν να μετρήσει τις δύο εστίες με μια δική τους μεζούρα που προμηθεύθηκαν από την αστυνομία. Η οποία μετά εξαφανίσθηκε. Θα έπρεπε να αναφέρει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνας το όνομα του αστυνομικού για να διαπιστωθεί αν έχει σχέση με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Καμία αντικανότητα δεν έχει αποδειχθεί με νόμιμο τρόπο αλλά παρανόμησε για να ωφελήσει την ΠΑΕ ΑΕΚ και να βλάψει τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό με τον ΠΑΟΚ που διεκδικούν το πρωτάθλημα», εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας κι έκλεισε λέγοντας: «Θέλουμε να απορριφθεί η ένσταση της ΠΑΕ ΑΕΚ, Να απαλλαγούμε και να γίνει ξανά ο άνω αγώνας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο έτερος δικηγόρος του Ατρομήτου, κ. Λίβας για να μιλήσει και αυτός για τη θέση της ομάδας του Περιστερίου.

«Αμφισβητούμε την προέλευση του μέτρου. Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην ένσταση της ΑΕΚ και στα ερωτήματα μας. Έπρεπε να αναφέρει ότι αυτή η μεζούρα δόθηκε από τον κύριο τάδε που υπηρετεί εκεί. Η συγκεκριμένη διαδικασία πάσχει και ουσιαστικά και τυπικά. Στο ξεκίνημα της περιόδου γίνονται μετρήσεις όπως έγινε και στο γήπεδο του Περιστερίου. Και φέτος μετρήθηκε το γήπεδο πριν την έναρξη της σεζόν. Παίξαμε με τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. 

Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει υπαιτιότητα της ΠΑΕ, δεν προκύπτει πως έκανε κάποια παράνομη ενέργεια. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, ακόμα και να δεχτούμε πως έχει συμβεί, η ΠΑΕ Ατρόμητος θα κέρδιζε κάποιο πλεονέκτημα; Η μια εστία θα ήταν η εστία μας στο πρώτο ημίχρονο και η άλλη στο δεύτερο και σε ένα τέρμα που να δεχτούμε τη μέτρηση του διαιτητή σε δύο σημεία ήταν σωστή και σε δύο δεν ήταν σωστή. Δεν μπορεί να αλλάξει τους ίσους όρους διεξαγωγής.

Τόσο η τεχνική υπηρεσία του δήμου όσο και ο κύριος που έχει την εποπτεία των γηπέδων, τη Δευτέρα κάνανε μέτρηση με λέιζερ που προβλέπεται και οι μετρήσεις ήταν σωστές. Είχαμε τις αντιρρήσεις μας και λέγαμε ότι όλα είναι καλά. Από την πρώτη στιγμή αμφισβητήσαμε τη συγκεκριμένη μέτρηση, το συγκεκριμένοι όργανο και την προέλευση του και απάντηση δεν πήραμε».

«Οι παρεμβάσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι τυπικά απαράδεκτες»

Επειτα τον λόγο πήρε η Ελευθερία Ρίζου, δικηγόρος της ΑΕΚ και στάθηκε στον λόγο που δεν επιτρέπεται να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

«Ο κανονισμός λέει ότι δεν επιτρέπονται πρόσθετες παρεμβάσεις. Η υπόθεση είναι καθαρά πειθαρχική όχι κανονιστική. Δεν μπορούν σύμφωνα με το 19 του κανονισμού να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις. Άρα οι παρεμβάσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι τυπικά απαράδεκτες.

Ποια είναι τα έννομα συμφέροντα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που θίγονται; Να μην πάρει η ΑΕΚ τους τρεις βαθμούς που κλήθηκε να παίξει σε ένα αντικανονικό γήπεδο. Αυτό δεν είναι έννομο συμφέρων αλλά άνομο. Δεν τους βολεύει η ΑΕΚ να πάρει τους τρεις βαθμούς που δικαιούται. Πρέπει να απορριφθούν τύποις οι παρεμβάσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Το άρθρο 9 αναφέρει ότι ο αγωνιστικός χώρος που δεν πληροί τις προϋποθέσεις είναι αντικανονικός. Ο μοναδικός που πρέπει να κρίνει τον αγωνιστικό χώρο σύμφωνα με τον ΚΑΠ, είναι ο διαιτητής».

Επειτα ο έτερος δικηγόρος της ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου πήρε και αυτός το λόγο για να σταθεί στο γιατί δεν πρέπει να δεχτεί το δικαστήριο της παρεμβάσεις από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

«Δεν νομιμοποιούνται να παρέμβουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και πρέπει να απορριφθούν και ως απαράδεκτες και ως νόμο αβάσιμες».

Στη συνέχεια η δικηγόρος της ΑΕΚ, Ελευθερία Ρίζου πήρε ξανά τον λόγο για να αναφέρει: «Αποκλειστικά αρμόδιος για να κρίνει την αντικανόνικότητα του γηπέδου είναι ο διαιτητής. Το αποφάσισε και το καταχώρησε στο φύλλο αγώνα. Η ΠΑΕ Ατρόμητος δεν εγκαλεί τον εαυτό της αλλά τον διαιτητή και τολμά να του καταλογίσει και δόλο. Οι αποκλίσεις που βρήκε ο διαιτητής ήταν στο ύψος των τερμάτων. Βρήκε πως το ένα είναι κατά πέντε και τρία εκατοστά και το άλλο κατά δύο. Έχει γίνει λόγος για τον τρόπο μέτρησης των τερμάτων. Σας προσκομίζουμε το άρθρο 4.2 από το οποίο προκύπτει πως ο έλεγχος είναι όταν αυτά τοποθετούνται στο γήπεδο (ο κατασκευαστικός). Ένα εγχειρίδιο για αυτούς που πρέπει να πιστοποιούν πως τα τέρματα είναι σύμφωνα με όσα ορίζει η FIFA.

«Αφού μέτρησε ο διαιτητής και βρήκε κατά 5 και 3 εκατ. χαμηλότερα τα τέρματα δόθηκε ο χρόνος για να διορθωθεί το πρόβλημα. Εδώ δεν είχαν εφεδρικά δοκάρια. Τι είχαν κάνει; Τα είχαν "τσιμεντώσει". Αντί να είναι όπως πρέπει. Είναι εγκληματικό αυτό. Γιατί πρέπει να παίζει ώστε αν ο τερματοφύλακας η ποδοσφαιριστής χτυπήσει πάνω σε αυτό να "παίζει" για να απορροφήσει τον κραδασμό. Εδώ αν χτυπούσε κάποιος θα πέθαινε. Τι καιρικές συνθήκες και καθίζηση; Αν υπήρχε καθίζηση πέντε εκατοστών στο Περιστέρι θα είχαν πέσει πολυκατοικίες. "Οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ Ατρόμητος αντί να διαμαρτυρηθούν και επειδή ειπώθηκε πως έχουν γίνει αγώνες της Εθνικής, το 2018 έγινε ο τελευταίος αγώνας. Και τι έκαναν; Πήραν τις τσάπες και έσκαψαν το γήπεδο. Σαν έτοιμοι από καιρό που λέει ο ποιητής. Έκαναν ένα χαντάκι και του είπαν θα μετρήσεις από τον πάτο του χαντακιού».

«Δέχομαι σχόλια ρατσιστικά και σεξιστικά»

Σε εκείνο το σημείο ο Αλέξης Κούγιας παρενέβη προς την κ. Ρίζου λέγοντας «αφού καταλήξαμε να μιλάτε για ποδόσφαιρο εσείς» και η Ελευθερία Ρίζου είπε προς τον δικαστή: «Δέχομαι κάποια σχόλια ρατσιστικά και σεξιστικά, θα σας παρακαλούσα να πάρετε θέση».

«Η δεύτερη μέτρηση έγινε στο σκαμμένο γήπεδο. Ο κανονισμός λέει ότι ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι ομαλός και επίπεδος. Φυσικά και δεν ήταν επίπεδος, είχε δημιουργηθεί ένα χαντάκι όπου ο τερματοφύλακας μπορούσε να στραμπουλήξει το πόδι του. Τα δοκάρια λοιπόν, ήταν κοντά και ο αγωνιστικός χώρος δεν ήταν επόίπεδος. Όλους τους αγώνες η ΑΕΚ τους δίνει στο γήπεδο αλλά με τους σωστούς κανονισμούς. Θα μπορούσαν να ξέρουν οι παίκτες του Ατρομήτου και να σουτάρουν χαμηλά. Τι γελάει αυτός κύριε ο πρόεδρε (σ.σ. αναφερόμενη στον Αλέξη Κούγια που έβαλε τα γέλια. Θα δεχόντουσαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να παίξουν σε έναν αγωνιστικό χώρο που δεν ήταν επίπεδος. Όχι γιατί αυτό δεν θα ήταν παιχνίδι της Super League αλλά το Survivor», συνέχισε η κ. Ρίζου.

Τον λόγο πήρε πάλι ο κ. Αλεξίου για να τονίσει: «Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ΠΑΕ που έχει έννομο συμφέρον από τη σημερινή δίκη. Υπέβαλε την ένσταση όπως έπρεπε και αφού δεν δέχτηκε ο διαιτητής Μανούχος πριν κλίσει το φύλλο αγώνα η ΑΕΚ ζήτησε και άλλα τρία σημεία που κρίνουν το γήπεδο ακατάλληλο και για να περπατούν οι ποδοσφαιριστές. Νομίζω πως υπηρετώ μια ομάδα που είναι αυτή που πρέπει να απολογηθεί. Όχι. Η ΑΕΚ έρχεται να στηρίξει μια ένσταση για κάτι που είναι αυτονόητο. Τι έπρεπε να γίνει. Είτε να δηλώσει πως τα τέρματα είναι κοντά, είτε να μην κάνει τίποτα. Ο φίλος μου ο Ντέμης είπε να έπαιζε το ματς και αν έχανε εν συνεχεία να έκανε την ένσταση. Δεν γίνεται. Εμείς στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ δεχτήκαμε μέτρηση με την ίδια μετροταινία από ξένους διαιτητές. Εδώ τι λέμε φέρτε λέιζερ. Ο διαιτητής δικαιούται με κάθε πρόσφερο μέτρο εφόσον δεν λείπουν εκατοστά, χιλιοστά πως μπορεί να μετρήσει. Ο Αθανασιάδης πήγε στα γκολπόστ, είδε τη διαφορά του ύψους και το είπε στον διαιτητή. Από εκεί και πέρα η υπόθεση έχει τελειώσει.

«Αν έπεφτε κάποιος πάνω στο δοκάρι θα μιλάγαμε για νέο Γιάνκοβιτς»

Έσκαψαν ένα χαντάκι και με τη νέα γραμμή το VAR δεν θα μπορούσε να παρέμβει. Γιατί θα σταματούσε η μπάλα. Δεν μπορείς να κάνεις χαντάκι τη γραμμή του τέρματος. Αν είναι πακτωμένα, είναι λανθασμένα και ακύρως γίνονται όλοι οι αγώνες. Γίνεται μια βάση για να κουμπώνει το δοκάρι και να μπορούν να απορρωφούνται οι κραδασμοί. Μιλάμε για εγκληματική κατασκευή. Γιατί αλλιώς αν έπεφτε κάποιος πάνω στο δοκάρι θα μιλάγαμε για νέο Γιάνκοβιτς. Δεν μπορεί η ΑΕΚ να κατηγορείται επειδή επεσήμανε κάτι. Αντί να φτιάξουν το γήπεδο, το έκαναν χειρότερο. Ο ποδοσφαιριστής επιτίθεται έχοντας μπροστά του ένα συγκεκριμένο εμβαδόν. Με αυτές τις ελλείψεις το εμβαδόν είναι μικρότερα κατά 30 τετραγωνικά μέτρα, χωράει μια μπάλα μέσα. Ο Ατρόμητος με τους εκπροσώπους ήταν εκεί σε όλη τη διάρκεια των μετρήσεων. Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο. Είναι εντελώς κάθετη η μέτρηση. Εάν δεν ήταν 90 μοίρες η μετροταινία θα ήταν ακόμα ψηλότερο. Δεν θα ήταν χαμηλότερο. Η μέτρηση στη χειρότερη περίπτωση είναι αυτή που έχει διαπιστωθεί εξ αρχής. Οι όποιες εργασίες έγιναν μετά δεν διόρθωσαν το πρόβλημα. Έκαναν χειρότερο τον αγωνιστικό χώρο».

Σε διάφορα γήπεδα στην Αγγλία και αλλού έχουμε δει την ίδια μέτρηση με μεζούρα. Δεν έχει κανείς οκτώ μέτρα άκαμπτη ράβδος. Είναι δυνατόν να ακούμε πως ο διαιτητής έπρεπε να κρατήσει τη μεζούρα. Ποινικοποιούμε μια αθλητική υπόθεση; Τι είναι όργανο εγκλήματος. Υπήρχε πρεμούρα σε αρκετές ομάδες της Super League να βγάλουν μια απόφαση. Ο σκοπός ήταν να εξυπηρετηθεί με την έκδοση ενός εγγράφου η ΠΑΕ Ατρόμητος. Αν έρθει ένας διαιτητής και χωρίς να υπάρχει όχληση από ομάδα θα του πουν πως είσαι δόλιος».

Γιατί δεν είχαν εφεδρικά δοκάρια που απαιτείται. Θα μπορούσε να παρέχει ο Ατρόμητος αυτά που επικαλείται τώρα. Γιατί δεν τα είχαν. Όπως μέτρησαν οι υπεύθυνοι της Χαλ σε αγώνα τους. Όπως μέτρησαν στο Σκεντίγια - Ρόμα που ο Μουρίνιο είχε βρει πως είναι μικρότερα τα δοκάρια. Δυστυχώς δεν έχετε τη δυνατότητα να προσπεράσατε την αξιολόγηση του διαιτητή. Υποχρεωτικά είναι διαπιστωμένη η αντικανονικότητα και πρέπει να δείτε αν ο Ατρόμητος ή η ΑΕΚ ήταν ο υπαίτιος για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου».

«Αυτή η αντικανονικότητα εμπεριείχε δόλο»

Τον λόγο πήρε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ο κ. Μπουτσικάρης, ο οποίος πήρε ανέφερε πως η εν λόγω αντικανονικότητα στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου εμπεριείχε δόλο. Παράλληλα, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να κρίνονται αγώνες επειδή ένας υπάλληλος έκανε λάθος το οποίο δημιούργησε απόκλιση τριών εκατοστών.

«Εμείς θα αναφερθούμε στο κανονιστικό κομμάτι που είναι το κύρος του αγώνα. Όσον αφορά την ουσία. Έχουμε μια πλευρά που λέει θέλω να πάρω έναν αγώνα για 2,5 πόντους και άλλη μια που λέει να παιχτεί ποδόσφαιρο. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει δόλος. Και όντως αυτή η αντικανονικότητα εμπεριέχει δόλο. Πρέπει να αξιολογήσετε μια μέτρηση. Αναφέρθηκε σε αυτά ο κ. Κούγιας. Πρέπει να λάβετε τις πραγματικές συνθήκες. Είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα. Είναι αμφίβολο αν ήταν ευθεία οι κάθετες οι γραμμές. Είδαμε πλάνα που είναι λυγισμένο το μέτρο. Και θα πρέπει να λάβετε και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο διαιτητής επέλεξε να κρίνει με βάση το χειρότερο. Με μέσο όρο είναι λιγότερο του 0.8. Όλα τα άλλα περί χαντάκιων δεν τα έχει πει η ΑΕΚ στον διαιτητή. Άρα όλα όσα ακούσαμε σήμερα δεν τέθηκαν ποτέ υπόψιν του διαιτητή. Ο οποίος δεν έθεσε θέμα καν επικινδυνότητας. Δεν ανοίγουμε απλά τον ασκό του αιόλου αλλά μια κερκόπορτα. Φαντάζεστε αυτό που έγινε στο Περιστέρι να γίνει σε Λεωφόρο, Τούμπα και OPAP ARENA.Θα δούμε προβοκάτσιες που θα αγγίξουν μυθικά πράγματα. Θα κρίνεται ένας αγώνας επειδή ένας υπάλληλος έκανε λάθος 3 πόντους στο να κρατήσει μια γραμμή. Θα καθορίσει το πρωτάθλημα μας όχι ο Αραούχο, ο Σπόραρ και ο Χάμες αλλά ένας υπάλληλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός».

«Ο διαιτητής δεν αναφέρει τον λόγο της ακαταλληλότητας»

Μετά τον κ. Μπουτσικάρη τον λόγο πήρε ο κ. Βαγιάκος, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακριβής αιτία για την διακοπή της αναμέτρησης.

«Ποιος είναι ο λόγος που αναφέρει ο διαιτητής. Δεν αναφέρει τίποτα στο φύλλο αγώνα. Αναφέρει ότι έκρινε τον αγωνιστικό χώρο ακατάλληλο για λανθασμένες διαστάσεις στη μια εστία. Ο διαιτητής είπε ότι δανείστηκε τη μεζούρα από ένα αστυνομικό άφαντο, ούτε ελέγχθηκε αν ήταν εντάξει η μεζούρα. Το ότι υπάρχει ένα εξόγκωμα στον αγωνιστικό χώρο, δεν περιορίζει το εμβαδόν του γηπέδου.

Η αίσθηση μας είναι ότι πρέπει να εξετάσετε τον λόγο που αναφέρει ο διαιτητής και να κρίνετε αν οι ελάχιστες αποκλίσεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή του αγώνα. Αν σε ένα γήπεδο που είναι βαλτώδες, πάει και πατήσει ο τερματοφύλακας θα καθίσει. Τότε θα έχουμε αντικανονικότητα; Ο 1 πόντος είναι στα όρια του λάθους λοιπόν. Θα πρέπει να κριθεί αν κατατέθηκε νόμιμα η ένσταση. Η ένσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Δεν αναφέρεται σε λόγο που αναφέρει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα».

«Ο διαιτητής έκανε λάθος και το ματς πρέπει να ξαναγίνει»

Ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού και τον πρώτο λόγο πήρε ο κ. Δημακόπουλος, ο οποίος συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

«Θα πρέπει  να κριθεί αν κατατέθηκε  νόμιμα η ένσταση. Η ένσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Δεν αναφέρεται σε λόγο που αναφέρει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα. Η διαδικασία δεν είναι πειθαρχική. Έχει κανονιστικό χαρακτήρα. Για τον ίδιο λόγο που έχει έννομο συμφέρον η ΑΕΚ, έχουν και οι άλλες ομάδες που ακολουθούν στη βαθμολογία. 

Ο Παναθηναϊκός φυσικά πρώτος και εν συνεχεία ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που δεν παρίσταται. Δεν φτάνει να λες ότι έχω ένα εκατοστό πόντο διαφορά στη  κάθετη μέτρηση της οριζόντιας δοκού πρέπει να πει και πως τον διαπίστωσε.

Η ράβδος εξορισμού είναι άκαμπτη, μόνο το ακόντιο είναι εύκαμπτο αλλά αυτό δεν είναι ράβδος. Την κατακόρυφη δεν την μετράς σωστά με μια ραβδοταινία. Την οριζόντια δοκό τη μετράς. Ο αδόκιμος τρόπος που υιοθέτησε ο διαιτητής για να μετρήσει δεν αποδίδει ασφαλή αποτελέσματα. Το αποδεικτικό μέσο δεν είναι σωστό. Η απόφαση του διαιτητή να μη γίνει αγώνας είναι εσφαλμένη και πρέπει να διατάξετε τη διεξαγωγή του αγώνα».

Δύο πράγματα μόνο. Έννομο συμφέρον υπάρχει όταν επηρεάζεται ο βαθμολογικός πίνακας όχι μεταξύ τους αλλά εν γένει. Συμφωνούμε όλοι πως το άρθρο 19 παρέχει το δικαίωμα παρέμβασης. Ποια είναι τα όργανα τα δικαστικά; Στην επιτροπή εφέσεων δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση. Αν δεν μπορούμε και ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής τότε που μπορούμε. Συζητάμε για μια μέτρηση και την εφαρμογή του κανονισμού από πλευράς διαιτητή.

Μιλάμε εδώ και 2.5 ώρες για μια μέτρηση. Αυτό δεν είναι πειθαρχική διαδικασία, είναι διαδικασία ορθής ή μη εφαρμογής του κανονισμού. Η ΑΕΚ λέει ότι δεν τηρήθηκε ο κανονισμός αλλά δεν υπέστη καμία βλάβη, δεν έγινε ο αγώνας. Διαπιστώθηκε μια παράβαση και ο διαιτητής είπε ότι δεν πρέπει να γίνει. Η ΑΕΚ είπε ότι όλους τους αγώνες τους δίνει στο γήπεδο, αυτό θέλουμε κι εμείς

Αν τιμωρηθεί σήμερα θα επέλθουν συνέπειες που θα είναι μη αναστρέψιμες. Η μόνη ορθή απόφαση που μπορείτε να οδηγηθείτε είναι να επαναληφθεί ο αγώνας σε νέα ημερομηνία και σε γήπεδο που θα πρέπει να είναι όπως πρέπει να είναι».

«Η ΑΕΚ δεν ζήτησε τρεις βαθμούς αλλά να γίνει ματς με κανονικά δοκάρια»

Η ΑΕΚ πήρε ξανά τον λόγο μέσω του εκπροσώπου της, κ. Αλεξίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η ομάδα του δεν ζήτησε τους τρεις πόντους αλλά να παίξει κάτω υπό κανονικές συνθήκες.

Ατρόμητος: «Ο Μανούχος ήθελε να προκαλέσει βλάβη σε εμάς και τους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

16:45 - 09.02.2023

Ατρόμητος: «Ο Μανούχος ήθελε να προκαλέσει βλάβη σε εμάς και τους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό»

Με ένα υπόμνημα 21 σελίδων ο Ατρόμητος επιτέθηκε στον διαιτητή Μανούχο, τονίζοντας πως ήθελε να προκαλέσει βλάβη στον ίδιο και τους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό.

«Άκουσα να αμφισβείτε όχι μόνο το μέτρο αλλά και το σημείο μέτρησης. Δεν ζήτησε η ΑΕΚ να πάρει τους βαθμούς αλλά να γίνει ο αγώνας με κανονικά τέρματα. Και δεν το ζήτησε στις 5:29 ώστε να θεωρηθεί δόλια η συμπεριφορά της αλλά στις 4:45. Δεν το έκανε ο Ατρόμητος, υπάρχει άρνηση του. Δεν είπαμε για δόλο του Ατρόμητου αλλά για υπαιτιότητα. Από τη στιγμή που το γνώριζαν δεν έκαναν κάτι για να το διορθώσουν. Τους δώθηκε υπερδιπλάσιος χρόνος για να κάνουν ότι έπρεπε», για να πάρει τον λόγο η κ. Ρίζου και να συνεχίσει λέγοντας:

«Ο διαιτητής αποφάσισε. Πως να πάει η ΑΕΚ να αγωνιστεί; Αφού το γήπεδο δεν ήταν κανονικό τι να κάνει η ΑΕΚ να βρει έναν καινούργιο ΚΑΠ να πάει να αγωνιστεί. Είπαν οι συνάδελφοι μου γιατί η ΑΕΚ δεν μίλησε για δόλο των υπευθύνων του Ατρομήτου. Γιατί είναι σοβαρή. Δεν είναι φαιδρή; Που ξέρουμε εμείς αν είχαν δόλο. Αυτά είναι αστειότητες να τα βάζουμε με ανθρώπους. Είπαμε πως ευθύνη είναι της γηπεδούχος ομάδας αν το έκανε από δόλο η αμέλεια δεν μας αφορά.

Το γήπεδο ήταν αντικανονικό, ο αγώνας ματαιώθηκε και η μη υπαίτιος ομάδα κερδίζει το παιχνίδι με 3-0. Οι κανονισμοί είναι σαφείς. Οτιδήποτε άλλο είναι να είχαμε να λέγαμε. Δεν υπάρχει άλλη διάταξη και άλλος νόμος».

«Γιατί ο Μανούχος δεν κάλεσε την ΕΠΟ»

Ο λόγος επέστρεψε στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο κ. Μανούχος δεν κάλεσε την ΕΠΟ να ρωτήσει ποια διαδικασία τηρείται, εφόσον ο ίδιος δεν γνώριζε

«Αν δεν δεχτείτε την αντικανονικότητα των δύο δοκαριών. Θα πρέπει να δεχτείτε την αντικανονικότητα του γηπέδου που έγινε με βάση τα έργα που έγιναν μετά. Δεν μπορείτε να δικάσετε κατ' υπέρβαση εξουσίας. Είναι άλλο το ένα άρθρο και άλλο το άλλο. Δεν μπορεί ένα δικαστήριο με μια ένσταση να προσθέσει μια ακόμη κατηγορία.

Έγινε ένα χαντάκι που διαμορφώνει την καταλληλότητα του γηπέδου αφού μπορεί να τραυματιστεί ο τερματοφύλακας. Θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι υπάρχει υπαιτιότητα του γηπεδούχου που κατέστησε ο ίδιος ακατάλληλο το γήπεδο. Ακούστηκε ότι ο Ατρόμητος έσκαψε χαντάκι. Από που προέκυψε ότι ο Ατρόμητος είναι υπαίτιος για το γήπεδο. Η ίδια η κα. Ρίζου είπε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε για υπαιτιότητα του Ατρόμητου.

Αν υπήρχε πράγματι ακαταλληλότητα του γηπέδου. Τι λέει το άρθρο του ΚΑΠ. Ότι ο διαιτητής αναγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ακατάλληλο το γήπεδο. Έγραψε ποτέ ο Μανούχος ότι ο Ατρόμητος έσκαψε το γήπεδο και το έκανε ακατάλληλο;

Εμείς ζητάμε βάσει του φύλλου αγώνος πως σωστά το παιχνίδι δεν έγινε γιατί το γήπεδο έγινε αντικανονικό. Λόγω λανθασμένων διαστάσεων. Σε αυτό το κατηγορητήριο υποβάλλουμε ένσταση αοριστίας

Για να δεχτούμε πως υπάρχει αυτή η πραγματικότητα πρέπει να δεχτούμε τα μέσα. Ποιο μέσο; Τη μεζούρα; Που είναι αυτή; Επίσης ποιο τέρμα; Δεν έχει γράψει. Επί του πονηρού το έκανε και αυτό. Σε ποια εστία έπρεπε να διορθώσει 3 και 5 πόντους και σε ποια 2. Στη συνέχεια τίνος τέρματος οι διαστάσεις είναι ορθές και πρέπει να το αφήσει έτσι ο Ατρόμητος. Το ζητούμενο είναι πως ο διαιτητής έχει δικαίωμα να κρίνει αλλά μπορεί ποτέ κανείς να ξεπεράσει τον τρόπο που κρίνει; Όχι. Η FIFA λέει λέιζερ ή ράβδος.

Έχει προκύψει πουθενά ότι έκανε αυτό που πρέπει; Δεν μπορούσε να τηλεφωνήσει στην ΕΠΟ και να ρωτήσει "πως να μετρήσω". Γνώριζε αφού είναι διεθνής. Γι' αυτό μιλάμε για δόλο και γι' αυτό θα μηνυθεί

Πιο στοιχείο αναδείχθηκε εδώ; Για να αποδειχθεί ότι πράγματι υπάρχει απόκλιση, ακόμη και αν είχε γίνει με το σωστό τρόπο, πρέπει ο διαιτητής που θα κάνει τη μέτρηση με λέιζερ ή με ράβδο. Τι να κάνει ο διαιτητής. Πολύ καλά έκανε ο διαιτητής. Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται όταν κατασκευάζεται το γήπεδο. Ο παρατηρητής το έλεγξε το γήπεδο μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα και δεν παρατήρησε κάποιο πρόβλημα. Εσείς έχετε κάποια απόδειξη πως ο Ατρόμητος κατέβασε τα δοκάρια. Δεν υπάρχει πουθενά υπαιτιότητα του Ατρομήτου.

Πρέπει να μετρήσει δύο σημεία, λέει πως μέτρησε τέσσερα σημεία, άρα έχουμε υπέρβαση. Αν έλεγε πως τα δύο σημεία είναι κανονικά τι θα γινόταν. Αν στο μέσο είχε κάνει μια καμπή. Το σημαντικότερο είναι πως δεν λέει πουθενά ποια σημεία μέτρησε. Και μέτρησα στο κέντρο και το βρήκε σωστό. Για αυτό σας λέω έχει δόλο ο διαιτητής. Είναι δυνατόν τα δύο δοκάρια να είναι σωστά και το μέσον να έχει απόκλιση. Ο διαιτητής δεν τόλμησε να τα γράψει όλα αυτά στο φύλλο αγώνα. Όταν είναι πακτωμένο το δοκάρι, μπορείς να το κοντύνεις.

Τελείωσε η συνεδρίαση