Γιατί οι κολυμβητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες φορούν χοντρά μπουφάν πριν πέσουν στην πισίνα;

Γιατί οι κολυμβητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες φορούν χοντρά μπουφάν πριν πέσουν στην πισίνα;

Sportal newsroom 09:28 - 03.08.2024 / Ανανεώθηκε: 09:29 - 03.08.2024

Η δύο φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Ρίγκαν Σμιθ έκανε την εμφάνισή της στην πισίνα, πριν από τον ημιτελικό στα 200 μέτρα πεταλούδα, μοιάζοντας έτοιμη να προστατευτεί από την κακοκαιρία μιας χειμωνιάτικης μέρας στην πατρίδα της, τη Μινεσότα.

Φορούσε ένα «φουσκωτό» λευκό μπουφάν, χοντρά ροζ γάντια, μακρύ κολάν και μποτάκια με επένδυση.

Όποιος έχει βρεθεί σε μια εσωτερική πισίνα μπορεί να αντιληφθεί το κλίμα και τη θερμοκρασία, άρα και την αντίθεση της εικόνας με την «βαριά» ένδυση της Σμιθ. Είναι αρκετά ζεστό και μερικές φορές υγρό. Γενικά, αυτή είναι και η αίσθηση στην Paris La Défense Arena κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Γιατί λοιπόν η Σμιθ και πολλοί άλλοι Ολυμπιονίκες μοιάζουν σαν να είναι έτοιμοι να κατακτήσουν την αρκτική τούνδρα πριν αγωνιστούν;

«Τα ροζ γάντια είναι η δική μου ιδιαίτερη μικρή πινελιά — και οι μπότες», είπε η Smith αφού προκρίθηκε ως δεύτερη στον τελικό των 200μ. πεταλούδα. «Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το ροζ και στην κολύμβηση δεν μπορείς να εκφραστείς τόσο πολύ. Δεν μπορείς να κάνετε τίποτα διασκεδαστικό με τα μαλλιά σου, δεν μπορείς να φορέσεις μακιγιάζ. Μου αρέσει λοιπόν να ενσωματώνω πάνω μου διασκεδαστικά, χαριτωμένα πράγματα».

Όταν οι κολυμβητές φτάνουν στους αντίστοιχους διαδρόμους τους, τα πάντα εξαφανίζονται σε έναν κάδο και τα μαζεύουν μετά. Κάτω από όλα αυτά τα χοντρά ρούχα, φορούν τα στενά (και πολύ λεπτά) τεχνολογικά μαγιό τους, μαζί με σκουφιά και γυαλιά.

Τα «χοντρά» ρούχα πριν από τον αγώνα, βοηθούν τους μύες των αθλητών να διατηρούνται ζεστοί και έτοιμοι για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός αγώνα τέτοιου επιπέδου. Αλλά η ίδια η Σμιθ παραδέχθηκε ότι για εκείνη έχει να κάνει περισσότερο με την αισθητική.

Για την δύο φορές Ολυμπιονίκη Κέιτ Ντάγκλας, το να φοράει το μεγάλο μπουφάν είναι θέμα μυών. Την βοηθάει να μην κρυώσουν οι μύες της στο διάστημα ανάμεσα στο ζέσταμα και τον αγώνα.

«Τη δεύτερη φορά που μπαίνω σε μια πισίνα, παγώνω, γι' αυτό φοράω το μπουφάν», είπε η Ντάγκλας μετά την πρόκριση για τον τελικό των 200 μέτρων πρόσθιο της Πέμπτης. «Αμέσως όταν βγαίνω από την πισίνα, βάζω το μπουφάν γιατί απλώς κρυώνω πολύ».

Τα φουσκωτά μπουφάν της Team USA, τα ελαφρύτερα σκούρα τζάκετ με κουκούλα ή ένα απλό μπλουζάκι είναι όλα επιλογές για τους κολυμβητές. Και όλος ο επίσημος εξοπλισμός, φέρει την υπογραφή της κολυμβητικής μάρκας TYR, που είναι χορηγός της εθνικής ομάδας.

Μάλιστα, μερικά από αυτά τα ρούχα μπορούν να ξαναφορεθούν μετά από μήνες ως πραγματικά χειμωνιάτικα.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Πάντως, ενώ σε μερικούς κολυμβητές αρέσει να είναι καλά ντυμένοι πριν τον αγώνα, κάποιοι επιλέγουν να φορέσουν κάτι πιο ελαφρύ... Κάτι καλοκαιρινό...