«Έπαιζα ποδόσφαιρο 21 χρόνια και δεν γνώρισα ποτέ κανέναν που να είναι ανοιχτά γκέι»

«Έπαιζα ποδόσφαιρο 21 χρόνια και δεν γνώρισα ποτέ κανέναν που να είναι ανοιχτά γκέι»

Sportal newsroom 18:20 - 09.08.2024 / Ανανεώθηκε: 19:20 - 09.08.2024

Ο πρώην ποδοσφαιριστής, Tζέικ Γουίλιαμσον, εξέφρασε το παράπονό του για τον χώρο του ποδοσφαίρου, λέγοντας πως όσο αγωνιζόταν δεν γνώρισε ποτέ κάποιον ανοιχτά ομοφυλόφιλο παίκτη.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1990 ο Τζάστιν Φασουάνου έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος συμφώνησε να παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «The Sun» για να αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά του.

Ωστόσο, ο Βρετανός ήταν ένας από τους λίγους που μέχρι και σήμερα δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι γκέι. Σε αυτό στάθηκε και ο πρώην ποδοσφαιριστής, Τζέικ Γουίλιαμσον, ο οποίος πλέον είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα της LGBTQ+ στον αθλητισμό. Ο ίδιος παραχώρησε δηλώσεις με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μιλώντας για την κοινότητα τόνισε πως το κλειδί για να κάνουν «come out» περισσότεροι αθλητές, θα πρέπει να γίνει η αρχή στο ποδόσφαιρο.

Όπως υποστήριξε ο Γουίλιαμσον, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές σπορ στον κόσμο και επομένως θα βοηθήσει την αυτοπεποίθηση εκείνων που κρύβονται ακόμα. «Στο ποδόσφαιρο εντοπίζεται προφανώς το βασικό πρόβλημα, αφού είναι το μεγαλύτερο άθλημα. Βέβαια το πρόβλημα εντοπίζεται επίσης στο κρίκετ , στο ράγκμπι, στο γκολφ , στο τένις κλπ. Υπάρχουν τόσα άλλα αθλήματα όπου εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο στίγμα και οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να είναι ανοιχτοί με τη σεξουαλικότητά τους ακόμα», ανέφερε ο πρώην ποδοσφαιριστής.

Ο Βρετανός influencer δεν έκρυψε και τη δική του προσωπική εμπειρία. «Έπαιξα ποδόσφαιρο για 21 χρόνια ουσιαστικά και δεν γνώρισα ανοιχτά ομοφυλόφιλο παίκτη, διαιτητή ή μέλος του προπονητικού επιτελείου. Έπαιξε σχεδόν σε κάθε επίπεδο και είδα πολλά, αλλά ποτέ δεν συνάντησα κάποιον που να ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος», ανέφερε συγκεκριμένα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γουίλιαμσον διώχθηκε από την ομάδα του πριν από αρκετά χρόνια, όταν έκανε «come out».

Πριν από λίγα χρόνια, συγκεκριμένα, ο ίδιος αποκάλυψε σε podcast του BBC πως ήταν γκέι. Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εμφάνισή του στο podcast, απομακρύνθηκε από το αρχικό σχήμα, ενώ λίγο αργότερα το κινητό του αφαιρέθηκε από την ομαδική συνομιλία. Τρεις μήνες αργότερα, ο Γουίλιαμσον συνάντησε έναν άνθρωπο από τον σύλλογο που ζήτησε συγγνώμη για το «πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Tags: