Ο προπονητής της Εθνικής Αστέγων, Περικλής Παπαπαναγής, μιλάει στο Sportal για το Homeless World Cup

Ο προπονητής της Εθνικής Αστέγων, Περικλής Παπαπαναγής, μιλάει στο Sportal για το Homeless World Cup

Νεφέλη Μπισμπίκη 23:14 - 20.09.2024

Τo πρώτο της παιχνίδι θα δώσει στη Σεούλ, η Εθνική Ομάδα Αστέγων στο Homeless World Cup το Σάββατο 21/9 απέναντι στην Δανία, υπό τις οδηγίες του Περικλή Παπαπαναγή.

O Περικλής Παπαπαναγής, αναλαμβάνει εδώ και πολλά χρόνια με ιδιαίτερη χαρά και ευαισθησία να προπονήσει την Εθνική Ομάδα Αστέγων. Ο ίδιος μίλησε στο Sportal και τόνισε πως αυτή η διοργάνωση είναι πολλά περισσότερα από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο κάποιοι θα παίξουν ποδόσφαιρο, είναι μία διοργάνωση που έχει σκοπό να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς.

«Ήμουν από τους πρώτους πριν 17 χρόνια που ξεκίνησε σε αυτό το πρότζεκτ μέσω της «Γαλέρας», με τον Χρήστο Αλεφάντη. Και τότε ήμουν προπονητής και τότε ήμουν βετεράνος ποδοσφαιριστής,  με προσέγγισαν και δέχτηκα με χαρά, γιατί είναι κοινωνικό το πρότζεκτ και εθελοντική εργασία».

«Λειτουργώ σαν ένα μικρό σκαλοπατάκι»

Ως προπονητής της Εθνικής Αστέγων έχει αποκομίσει πολλές εμπειρίες, ενώ δεν κρύβει την τεράστια περιέργεια που έχει τόσο ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

«Είναι πάρα πολλές οι εμπειρίες. Είναι μία μίξη πολιτισμών ,θρησκειών, γλωσσών, αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον  και το να μετέχεις εκεί. Από εκεί και πέρα η επαφή με τα παιδιά, είναι πολύ ωραία διαδικασία, γιατί βλέπεις τους ανθρώπους που προσπαθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία να έχουν δεύτερη ευκαιρία, οπότε και εγώ, ίσως ακούγεται λίγο ρομαντικό, λειτουργώ σαν ένα μικρό σκαλοπατάκι, για να πατήσουν, να ενταχθούν στην κοινωνία και να έχουν ίσες ευκαιρίες».

Πολλοί, έχουν αλλάξει την ζωή τους μέσα από την συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι περισσότεροι προς το καλύτερο με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάτι που μας περιγράφει αναλυτικά ο ίδιος.

«Ξέρουμε πως ήταν τα παιδιά που ήρθαν πριν από 17 χρόνια και πως είναι τώρα, με κάποιους διατηρούμε και επαφές. Εγώ έχω κρατήσει και φιλίες. Είναι στην προσωπική επιλογή του καθενός».

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλάξει τρόπο ζωής προς το καλύτερο»

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλάξει τρόπο ζωής προς το καλύτερο, με ότι αυτό σημαίνει για μια κοινωνία, υπάρχουν άλλοι που ξανακύλησαν, κάνουν αγώνα, μιλώντας για τα παιδιά που είναι πρώην εξαρτημένα και τώρα είναι στη φάση της επανένταξης και μπορώ να σας πω ότι θυμάμαι και ένα πολύ τραγικό γεγονός ότι χάσαμε έναν παιδί που ήταν στο Μιλάνο, χάθηκε, ξανακύλησε».

Homeless World Cup: Η Εθνική Ομάδα Αστέγων θα παίξει το πιο «όμορφο» παιχνίδι στην Σεούλ
SPORT+

23:10 - 20.09.2024

Homeless World Cup: Η Εθνική Ομάδα Αστέγων θα παίξει το πιο «όμορφο» παιχνίδι στην Σεούλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 21/9 στην Σεούλ, με την Εθνική Ομάδα Αστέγων να δίνει το παρόν. Μία διοργάνωση που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αποδεικνύει σε όλους πως στον αθλητισμό όλοι είναι ίσοι, δεν υπάρχουν όρια, ούτε διακρίσεις.

«Η ομάδα, λόγω συνθηκών και δυσκολιών στο να βγάλουμε χαρτιά για το ταξίδι, αποτελείται μόνο από Έλληνες ποδοσφαιριστές , οι οποίοι είναι από το πρόγραμμα άνω των 18. Μέσα σε αυτή την διαδικασία έχουν περάσει και άλλα παιδιά που είναι πολιτικοί πρόσφυγες, αιτούντες πολιτικό άσυλο, άστεγοι του δήμου Αθηναίων».

«Όλοι αυτοί, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παίξουν, τους ένωσε, τους έκανε μία οικογένεια και ίσως τους δημιούργησε κάποια βραχυπρόθεσμα όνειρα», πρόσθεσε στην συνέχεια».

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης είναι εξίσου ενδιαφέρον, καθώς αναφέρονται οι δυσκολίες, η διαδικασία για να φτάσουν ως εδώ, αλλά και μία ιδιαίτερη εξομολόγηση από έναν παίκτη της ομάδας.

Οι αγώνες της Εθνικής Αστέγων και ολα τα παιχνίδια, θα μεταδίντονται ζωντανά, από το FIFA+, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει το Σάββατο την Δανία, στις 8:40 ώρα Ελλάδος.

Tags: