Γιος ενός Έλληνα εστιάτορα, ο οποίος έφυγε από το Άργος για να βρει την τύχη του στο Γουίνιπεγκ του Καναδά, ο… Χαράλαμπος κληρονόμησε από τον πατέρα του ένα χούι: ήθελε να παίζει στοίχημα. Διαρκώς.
Όταν ο Μπομπ Βούλγαρης έπαιζε επαγγελματικά live στοιχημα οι περισσότεροι από εμάς είτε τρώγαμε… φρουτόκρεμες είτε ήμασταν αγέννητοι. Μόνο που αυτός -εν αντιθέσει με τον μπαμπά- δεν άφηνε τίποτα στην Θεά τύχη. Έψαχνε μετά μανίας αυτό που λέγεται… edge. Το πλεονέκτημα απέναντι στο stoixima live.
Του πήρε αμέτρητα ξάγρυπνα βράδια, μελέτες, δοκιμές, πειράματα, μέχρι που βρήκε τον παράδεισο που έψαχνε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Άρχισε να ψάχνει για επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Να σκαλίζει όλα τα playbooks των προπονητών, τις συνήθειες διαιτητών, ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε την σημασία του pace σε έναν αγώνα μπάσκετ, την ταχύτητα που παίζεται το παιχνίδι και η οποία επηρεάζει τον συνολικό αριθμό κατοχών.
Επί σειρά ετών, ο Βούλγαρης δημιούργησε ένα μοντέλο που τον έκανε πλουσιότερο κατά εκατομμύρια δολάρια, παρότι είχε ξεκινήσει σχεδόν με μηδενική κάβα.
Χαρακτηρίζεται πλέον ως το «πιο κοφτερό μυαλό στον αθλητισμό» και ενώ πριν από μερικά χρόνια ήταν ένας φοιτητής φιλοσοφίας, δενδροφυτευτής και χειριστής αποσκευών. Ένα βράδυ πόνταρε τα πάντα… στους Λος Άντζελες Λέικερς κερδίζοντας 500.000 δολάρια σε μια νύχτα και χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος τζογαδόρος στον κόσμο.
Μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια τα λάθη των εταιριών στα συνολικά lines πόντων, ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τη σημασία των analytics στο επαγγελματικό ποντάρισμα ενός παίκτη. Και θησαύρισε από αυτό. Κι αφού έγινε ζάπλουτος, ήθελε να γίνει δισεκατομμυριούχος. Εξ ου και στράφηκε στον κόσμο του πόκερ, ψάχνοντας μαγικούς αλγόριθμους για σίγουρα κέρδη. Εννοείται έγινε ένας ζωντανός θρύλος του πόκερ, μέχρι που πήγε με την πλευρά της… μάνας, που λέγαμε στα μικράτα μας: εισχώρησε στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Ο δαιμόνιος Μαρκ Κούμπαν τον προσέλαβε στους Ντάλας Μάβερικς και με τρομακτική ταχύτητα ο Βούλγαρης ανέβηκε στην σκάλα της ιεραρχίας και έγινε ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος εντός του οργανισμού.
Μόνο που ήθελε να χτίσει κάτι δικό του και σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Αφού ξεσκόνισε τα πάντα, αφού μελέτησε αμέτρητους αθλητικούς οργανισμούς, έριξε άγκυρα στην Ισπανία και την άσημη Καστεγιόν. Σε αυτήν βρήκε όσα έψαχνε. Μία ιστορική ομάδα, με κόσμο, διείσδυση στην τοπική κοινωνία, βαλτωμένη επί σειρά ετών, με οικονομικά προβλήματα και διάθεση για νέα αρχή, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα του επέτρεπε με σωστές κινήσεις μία γρήγορη ανέλιξη προς την κορυφή.
Πήρε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών «μόλις» για 2,5 εκατομμύρια ευρώ και υποσχέθηκε ότι στόχος του είναι να ανέβει στην Primera Division μέσα σε ορίζοντας πενταετίας. Παραδέχθηκε ότι δεν ήξερε τίποτα από ποδόσφαιρο, όμως τα μαθηματικά μοντέλα θα μπορούσαν να του αναλύσουν τα πάντα. Το πρότυπο του θα ήταν η ταινία «Moneyball», στην οποία οι Oakland Athletics φτάνουν στον τίτλο του μπέιζμπολ, βρίσκοντας θησαυρούς μέσα στα σκουπίδια, ψάχνοντας καλά τα κρυμμένα μυστικά, που βρίσκονται στα μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα.
Ακριβώς, αυτό ήταν το μοντέλο του και στις μεταγραφές της Καστεγιόν. Πρόκειται για μια πόλη 176.000 κατοίκων κοντά στην ανατολική ακτή της Ισπανίας. Ο Βούλγαρης απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο της ισπανικής τοπικής ομάδας τον Ιούλιο του 2022 εφαρμόζοντας όλα όσα έμαθε. Παρέλαβε μία ομάδα που μόλις είχε τερματίσει στην 13η θέση στην τρίτη κατηγορία, όμως δεν δίστασε να βάλει τον πήχη ψηλά. Την πρώτη σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση, έχασε την άνοδο στα μπαράζ. Πέρσι, όμως, πήγε τρένο. Ανέβηκε στη Segunda Division, περίπατο, οδηγώντας την κούρσα από την αρχή ως το τέλος.
Ο Βούλγαρης είχε αναλύσει πολλά ματς, ποντάροντας σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Δημιούργησε ένα δικό του μοντέλο προγνωστικών, ακολούθησε την πορεία της Μπράιτον υπό τον Τόνι Μπλουμ και επισκέφτηκε το Μπρέντφορντ. Έχοντας μαζί του μια εταιρεία συμβούλων που ονομάζεται Pitch32, αγόρασε την Καστεγιόν για κάτι περισσότερο από 4 εκατομμύρια δολάρια, αναλαμβάνοντας και τα χρέη του συλλόγου.
Ο στόχος είναι η επιστροφή στην Primera Division για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια, η Καστεγιόν λειτουργεί πολύ διαφορετικά από όλες τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας της αλλά φέτος δεν τα πάει καλά. Εξ ου και ο Βούλγαρης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ακριβές μεταγραφές το καλοκαίρι.
Ο Ολλανδός προπονητής Ντικ Σρόιντερ τον απογοήτευσε και τον Ιανουάριο τον έδιωξε, φέρνοντας έναν συμπατριώτη του: τον Γιόαν Πλατ, μόλις 38 ετών, που χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως το next best thing των Ευρωπαίων προπονητών…