Η προδοσία που άλλαξε τα πάντα: Μια απίστευτη ιστορία μεταξύ Sony και Nintendo που άλλαξε τον χώρο του gaming

SONY

i

© IMAGO

Η προδοσία που άλλαξε τα πάντα: Μια απίστευτη ιστορία μεταξύ Sony και Nintendo που άλλαξε τον χώρο του gaming

Μιχάλης Καλογήρου 15:32 - 03.12.2024 / Ανανεώθηκε: 15:34 - 03.12.2024

Λίγοι γνωρίζουν πως κάποτε Sony και Nintendo δούλευαν μαζί, με την 2η να παίρνει μια μοιραία απόφαση που της κόστισε πολλά... δισεκατομμύρια ευρώ.

Sony και Nintendo. Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο. Δύο «αντίπαλοι» που προσεγγίζουν διαφορετικό κοινό αλλά διακρίνονται στον τομέα τους. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια στο χώρο έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία, λίγοι όμως γνωρίζουν πως κάποτε δούλευαν μαζί και πως το Playstation 1 θα μπορούσε να είναι δικό τους.

Η ιστορία ξεκινά πολύ πίσω, στη δεκαετία του 80'. Τότε, οι δύο εταιρίες που κινούσαν τα νήματα στον χώρο του gaming, ήταν η SEGA και η Nintendo. Ο πόλεμος για την πρωτιά είχε ξεκινήσει, βέβαια η αγορά ήταν ακόμα πολύ νωπή και οι περισσότερες εταιρίες φοβούνταν να μπουν στο... παιχνίδι. Μια όμως το τόλμησε και αυτή ήταν φυσικά η SONY, ξεκινώντας έτσι μια ιστορία προδοσίας και αντιπαλότητας.

Η συμμαχία μεταξύ Sony και Nintendo ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 80', όταν οι δύο τους θέλησαν να κάνουν τις κονσόλες συμβατές με το πρωτοεμφανιζόμενο εκείνη την εποχή CD-ROM. Το πρότζεκτ λοιπόν ξεκίνησε, με τις δύο εταιρίες να υπογράφουν συμβόλαιο το 1988. Η Nintendo ήταν εκείνη που είχε τα δικαιώματα για όλο αυτό, αλλά η Sony ήταν υπεύθυνη για το format με το CD-ROM.

Τα πράγματα δεν άργησαν να ξεφύγουν, με τη Nintendo να κάνει όπως αποδείχθηκε το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του χώρου. Τί όμως πραγματικά συνέβη;

Η προδοσία της Nintendo

Ο τότε πρόεδρος της Nintendo, Χιρόσι Γιαμαούτσι έκρινε πως δεν μπορούσε να βασιστεί στη Sony και άρχισε να κοιτά άλλες επιλογές. Ένας από τους λόγους ήταν το ότι η Sony κατείχε τα δικαιώματα για το τσιπ ήχου γνωστό ως «SNES». Ο Γιαμαούτσι τότε έκανε ένα λάθος που έμελλε να τον στοιχειώνει για πάρα πολλά χρόνια. Άρχισε να συζητά με την Phillips, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή δηλαδή της Sony εκείνη την εποχή.

Παρόλ' αυτά, όλα συνέβησαν υπό άκρα μυστικότητα και η συμφωνία άργησε να γνωστοποιηθεί. Το έργο με τη νέα υβριδική κονσόλα της Nintendo προχωρούσε κανονικά, με τη Sony να συμβάλλει πολύ ενεργά στο όλο πρότζεκτ, όπως άλλωστε προέβλεπε και η συμφωνία. Το 1991, η νέα κονσόλα παρουσιάστηκε στο κοινό, όντας συμβατή με το CD-ROM. Τότε, ο Γιαμαούτσι σόκαρε τον κόσμο και φυσικά τους υπαλλήλους των δύο εταιριών.

Ο Ιάπωνας, ανακοίνωσε τότε ότι μόλις υπέγραψε συμφωνία με τη Phillips και η συμφωνία με τη Sony ακυρωνόταν, αφού θεώρησε ότι δεν συμβάδιζε πλέον με τα συμφέροντα της εταιρίας (ίσως όχι και το καλύτερο timing).

Φυσικά, η Sony διέκοψε κάθε επαφή, αφού θεώρησε ως ύστατη προδοσία την συμπεριφορά της Nintendo. Κάπως έτσι, το Nintendo Playstation έμεινε απλά σαν ιδέα. Βέβαια, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες είχαν προλάβει να κατασκευαστούν περίπου 200 τέτοια, χωρίς ωστόσο να βγουν ποτέ στην αγορά.

Η γέννηση του Playstation

Φυσικά, η Sony δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Πιο πεισμωμένη από ποτέ, αποφάσισε να επενδύσει ένα τεράστιο για την εποχή ποσό στη δημιουργία μια νέας δικιάς της κονσόλας που θα ξεπερνούσε αυτή της Nintendo. H Sony συνέχισε να επενδύει σε αυτή τη κονσόλα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το 1994, ήρθε το περίφημο PS1 γνωστό και ως Playstation. Εκεί, η Sony ήταν εκείνη που χαμογέλασε για τα καλά. Το PS1 ήταν μια τεράστια επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όχι μόνο ήταν πιο ισχυρό από τους ανταγωνιστές του, αλλά ήταν και φθηνότερο να παραχθεί εξαιτίας της συμβατότητας με τα CD-ROM την οποία η... Nintendo έφερε στην επιφάνεια.

Η εκδίκηση της Sony είχε για τα καλά αρχίσει, με τη Nintendo να βλέπει για σχεδόν 10 χρόνια τους πρώην συμμάχους της να την αφήνουν πολύ πίσω. Η επιτυχία των Playstation είναι πλέον γνωστή σε όλους με τη Sony να σχεδιάζει πλέον το PS6, 30 χρόνια μετά την αρχική κονσόλα και το PS1.

Πολλοί βλέπουν όλα αυτά σαν μια ιστορία όπου το κάρμα τιμώρησε την Nintendo. Το σίγουρο είναι, πως χωρίς αυτή την προδοσία του Ιάπωνα μεγιστάνα, το Playstation δεν θα υπήρχε όπως το ξέρουμε.