Προπονητής Εθνικής Αστέγων: «Ο όρος άστεγος είναι ασαφής»

Προπονητής Εθνικής Αστέγων: «Ο όρος άστεγος είναι ασαφής»

Νεφέλη Μπισμπίκη 08:00 - 21.09.2024

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Περικλή Παπαπαναγή, περιγράφονται οι δυσκολίες, η στήριξη που δέχεται η ομάδα , αλλά και τα αισθήματα ενός παίκτη για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή του μέσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

Δεν είναι όλα εύκολα όμως σε αυτή τη διαδικασία. Οι δυσκολίες βρίσκονται κυρίως στην γραφειοκρατία και άτομα όπως οι πρόσφυγες είναι δύσκολο να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ.

«Οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πως εδώ είναι πολύ ελεύθερο το πρόγραμμα, όποιος θέλει μπορεί να έρχεται να προπονείται κάθε Κυριακή. Δεν ρωτάμε, είναι πολύ ανοιχτό. Οι δυσκολίες είναι στους πρόσφυγες οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν χαρτιά. Εμείς θα θέλαμε να πάρουμε από όλες τις γκάμες «αστέγων» και στο τέλος δυσκολευόμαστε πάρα πολύ γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε μετανάστες».

 «Οι συγκεκριμένοι είναι παιδιά που έχουν χάσει πάρα πολύ χρόνο λόγω χρήσης ,είναι σε φάση επανένταξης οπότε αρχίζουν και εκτιμούν πάλι και επαναπροσδιορίζουν πράγματα. Αυτό τους βοηθάει σαν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Τώρα φοράνε φανέλες με το εθνόσημο, κάποιοι μένουν σε δομές , όπου τους βοηθάει το όλο σύστημα για να επανενταχθούν στην κοινωνία και να ξεκινήσουν καινούργιες ζωές, αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι».

Στον αθλητισμό βλέπουμε πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και και αυτό που μετράει είναι η θέληση. Στην ελληνική ομάδα, εκτός από έναν 25χρονο, οι υπόλοιποι είναι λίγο πάνω από τα 40. Μία κοπέλα επίσης ξεχωρίζει, με την παρουσία της, η οποία είναι στα 35.

Όσο για τον τρόπο που επιλέγεται η ομάδα, ο Περικλής Παπαναγής ανέφερε πως βασικό στοιχεί, είναι μεν η δυνατότητα να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά κυρίως η συνέπεια.

«Η θέση κερδίζεται»

«Η ομάδα επιλέγεται με βάση το να μπορεί να βγάλει κάποιος χαρτιά, την προσέλευση όλο τον χρόνο και τη συμμετοχή στις διαδικασίες. Οπότε η θέση κερδίζεται. Οι πιο τυπικοί, αυτοί που πιστεύουν στην διαδικασία και σε συνεργασία με το 18 άνω, γιατί θέλουμε πιο έτοιμα παιδιά να ταξιδέψουν, διότι υπάρχουν προκλήσεις, μαζί με τους εκπαιδευτές γίνεται η επιλογή».

Αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου κυπέλλου, αλλά η πολιτεία, σύμφωνα και με τον κ. Παπαπαναγή, βοηθάει με ότι μέσα έχει την Ελληνική αποστολή.

«Η πολιτεία βοηθάει, ο δήμος μας παρέχει αυτό το γήπεδο στο «Ρουφ» κάποιοι χορηγοί μέσω της «Σχεδίας» και χορηγοί αθλητικών ρούχων. Υπάρχουν φορείς και άτομα που βοηθούν τις διαδικασίες , γιατί δεν θέλουν πολλά, λίγα χρήματ μόνο. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι κάποια έξοδα. Εμπλέκονται φορείς ιδιώτες, σκεφτείτε πως όλο αυτό είναι από το 2007,είναι 17 χρόνια η διαδικασία, οπότε όλο αυτό μεγαλώνει, πάντα βρίσκεται άκρη».

Homeless World Cup: Η Εθνική Ομάδα Αστέγων θα παίξει το πιο «όμορφο» παιχνίδι στην Σεούλ
SPORT+

23:10 - 20.09.2024

Homeless World Cup: Η Εθνική Ομάδα Αστέγων θα παίξει το πιο «όμορφο» παιχνίδι στην Σεούλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 21/9 στην Σεούλ, με την Εθνική Ομάδα Αστέγων να δίνει το παρόν. Μία διοργάνωση που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αποδεικνύει σε όλους πως στον αθλητισμό όλοι είναι ίσοι, δεν υπάρχουν όρια, ούτε διακρίσεις.

Σχετικά με τις ιστορίες που έχει ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, μας είπε πως ο καθένας έχει ένα δικό του, ξεχωριστό δράμα.

«Όλα αυτά τα παιδιά που έρχονται στις προπονήσεις έχουν ένα προσωπικό δράμα από πίσω. Δεν έχει σημασία.Το κάθε πρόσωπο έχει την δική του ιστορία από πίσω. Σαφέστατα η κοινωνία που ζούμε δεν είναι και η ιδανικότερη, ακόμα και εμείς έχουμε αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δυσκολίες. Υπάρχουν και τα «φαντάσματα» άστεγοι ,δεν είναι μόνο αυτοί που μένουν στον δρόμο. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι ζουν τρεις- τρεις, ζουν με την μητέρα τους και είναι 45 χρονών , υπάρχουν προβλήματα».

«Ο όρος άστεγος είναι ασαφής»

«Είναι ένας πιο πλατύς όρος και από τα πρώτα πράγματα που θέλαμε να κατοχυρώσουμε, είναι ο όρος άστεγος. Είναι ασαφής, στην περίοδο τώρα που μιλάμε υπάρχει μία κρίση, οικονομική, όλοι δυσκολευόμαστε λίγο πολύ στα βασικά. Το να συστεγαστείς είναι δύσκολο».

Ερωτηθείς για τον αν είχε ποτέ κάποια αμφιβολία στο να αναλάβει την ομάδα, απάντησε πως δεν δίστασε ποτέ, παρά μόνο καλό του έκανε.

«Πάντα το έλεγα, το παιχνίδι σαν παιχνίδι, επειδή και ήμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δεν χρειάζεται να τους πεις και πολλά. Μόλις πετάξεις μία μπάλα μέσα σε πέντε ανθρώπους, που μιλάνε άλλη γλώσσα, έχουν διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικό φύλλο, θα παίξουν . Άρα υπάρχει ένας κοινός κώδικας και είναι το παιχνίδι. Μέσω του παιχνιδιού λύνονται πάρα πολλά πράγματα».

«Νιώθω πάρα πολύ ωραία»

Για το τέλος, ένας παίκτης από την ομάδα με πολύ χαρά μας εξομολογήθηκε το πως αισθάνεται που τον έχουν «αγκαλιάσει» σε αυτή την ομάδα, καθώς νιώθει πως έχει βρει μία οικογένεια.

«Εδώ βρέθηκα από τον Χρήστο Αλεφάντη και τον Κώστα Τζάρα που έχει αναλάβει όλο αυτό, μας φώναξε στην ομάδα από την δομή απεξάρτησης και μας είπε σας περιμένω κάθε Κυριακή να παίζουμε μπάλα. Δεν μας είπε τίποτα, δεν ήξερα ότι γίνονται παγκόσμια κύπελλα. Ερχόμασταν για προπόνηση γιατί αγαπάμε το παιχνίδι, το ποδόσφαιρο. Εγώ συνέχισα, κάποια άλλα παιδιά διέκοψαν γιατί έκαναν υποτροπές , μετά ήρθαν άλλοι και σιγά σιγά καταφέραμε και χτίσαμε μία ομάδα. Νιώθω πάρα πολύ ωραία».

«Με βοήθησε πάρα πολύ όλο αυτό. Με την χρήση το είχα θάψει λίγο μέσα μου και ξαναβγήκε. Είναι κάτι που με γεμίζει και το περιμένω. Κάθε Κυριακή την προπόνηση, τα άλλα ματς με τα παιδιά».

Tags: